Waterbestendig epdm rondom dakluik camper

Dakraam camper kopen: waar moet ik op letten?

Aandachtspunten + top 3 beste dakramen

Camper dakramen zijn verkrijgbaar in vele verschillende soorten en maten. Daarom kan het overweldigende zijn om er eentje te kiezen die aansluit bij jouw wensen en behoeften. Geen zorgen, wij helpen je op weg! In dit artikel bespreken we namelijk de voor- en nadelen van een camper dakraam, leggen we de verschillende soorten uit en geven we tips over waar je op moet letten bij de aankoop. Daarnaast geven we antwoord op de vraag ‘wat is het beste camper dakraam?’ door de top 3 dakramen voor campers met elkaar te vergelijken.

Wel of geen dakraam op mijn camper?

De keuze om jouw camper wel of niet te voorzien van een camper dakraam is afhankelijk van diverse factoren, zoals het beschikbare budget en ruimte op het dak en de mate van het gewenste comfort in de bus. Mocht je nog twijfelen of een camper dakluik voor jou geschikt is, lees dan zeker onderstaande voor- en nadelen.

Voordelen van een dakraam voor de camper

 • Frisse lucht: Het belangrijkste voordeel van een camper dakraam is dat het ventilatie biedt zodat je lekker frisse lucht binnen kan laten komen. Geavanceerde dakramen kunnen tevens ook lucht afvoeren waardoor condens uit de camper verdwijnt en roestvorming wordt voorkomen. Dit alles draagt bij aan een comfortabele leefomgeving in de camper.
 • Lichtinval: Of je nu kiest voor een klein camper dakraam of een groot dakluik, met een dakluik creëer je sowieso extra daglicht in de camper.
 • Uitzicht: Middels een dakraam kun je vanuit je camper staren naar een heldere sterrenhemel. Bovendien creëer je een meer ruimtelijk gevoel in de bus.
 • Hogere waarde: Een camper met een dakraam is gewild en heeft vaak een hogere waarde dan een vergelijkbare camper zonder dakraam.

Nadelen van een dakraam voor de camper

 • Prijs: Een dakraam kost helaas geld en sommige modellen zijn prijzig, vooral als ze geavanceerd zijn. Je moet dus bereid zijn om wat extra geld uit te geven, maar uiteindelijk kun je er jarenlang plezier van hebben. Bovendien zijn er al dakramen te koop vanaf ongeveer €80.
 • Lekkages: Het is belangrijk om te zorgen dat het dakraam goed geïnstalleerd is, anders leidt het mogelijk tot lekkages en schade aan de camper. In ons blog dakraam camper inbouwen bieden we een uitgebreid stappenplan dat jou helpt lekkages te voorkomen.
 • Extra hoogte en weerstand: Het toevoegen van een dakraam aan een camper verhoogt de totale hoogte van een bus waardoor er meer weerstand ontstaat tijdens het rijden. Daarnaast moet je extra opmerkzaam zijn of je camper ergens onderdoor kan rijden. Het is in ieder geval belangrijk dat je niet vergeet een dakraam te sluiten voordat je gaat rijden!
 • Verminderde veiligheid: Er is kans op inbraak via een camper dakraam, hoewel dit kleiner is dan bij gewone camper ramen. Bovendien zijn de meeste dakramen ontworpen om stevig genoeg te zijn om inbraak te voorkomen. Door maatregelen te treffen, zoals het parkeren op een drukke, verlichte plek en goede sloten, beperk je bovendien de kans op inbraak.
 • Minder ruimte voor zonnepanelen: Wanneer je ervoor kiest om een dakraam op de camper te plaatsen, dan houd je minder ruimte over voor eventuele camper zonnepanelen.

Conclusie
Wat ons betreft is een dakraam voor de camper de perfecte oplossing als je op zoek bent naar meer lichtinval en goede ventilatiemogelijkheden. Bovendien zijn dakramen beschikbaar in verschillende prijscategorieën en formaten waardoor er altijd wel eentje aansluit op jouw behoeftes. Mocht je een beperkt dakoppervlak hebben waar je zonnepanelen op wilt plaatsen dan zijn reguliere camper ramen meer geschikt voor jou.

De verschillende soorten dakramen voor campers

Bij de zoektocht naar een geschikt camper dakraam kom je al snel verschillende termen tegen, zoals ‘dakraam met thermostaat’ en ‘dakluik met permanente ventilatie’. Wat dit precies inhoudt en of het van jou voor belang is lees je hieronder waar we je alles vertellen over de verschillende soorten camper dakramen.

Camper dakraam met ventilator

Wanneer je tijdens de zomermaanden off grid wil kamperen is een camper dakraam met ventilator ideaal. Een dakluik met ventilator werkt namelijk doorgaans op 12V en dankzij de roterende bladen wordt er een licht verkoelend briesje in de camper geblazen. Helaas vermindert een ventilator wel lichtinval en produceert het geluid. Het geluidsniveau verschilt echter per merk en type dakraam. Wil je liever echt koele lucht in de camper? Dan is een camper airco het overwegen waard. In ons blog lees je alles over de verschillende soorten camper airco’s.

Camper dakraam met thermostaat

Een camper dakraam met thermostaat is in staat om te detecteren wanneer het warmer of kouder is dan de door jou ingestelde temperatuur. Het dakraam opent of sluit automatisch afhankelijk van de temperatuur en bespaart zo energie. Daarmee is een camper dakraam met thermostaat een praktische oplossing en handig als je veel tijd in de camper doorbrengt, maar een thermostaat is zeker geen must-have.

Dakraam camper met of zonder permanente ventilatie

Een camper dakraam met permanente ventilatie is een dakraam dat continu open staat om luchtcirculatie en ventilatie in de camper te waarborgen, terwijl een dakraam zonder permanente ventilatie alleen ventileert wanneer dit handmatig wordt ingesteld.

Het voordeel van een dakraam met permanente ventilatie is dat er altijd frisse lucht binnenkomt. Hierdoor worden onaangename geurtjes en condensvorming tegengegaan. Ideaal als je het raam boven de douche, camper toilet, keuken of slaapgedeelte wilt plaatsen. Indien je geen andere camper ramen plaatst dan is een dakraam met permanente ventilatie zelfs noodzakelijk. Het nadeel van permanente ventilatie is dat je tijdens het rijden geluid kunt horen, maar dit is op te lossen met speciale spoilers.

Een dakraam zonder permanente ventilatie biedt meer controle over de luchtcirculatie en is wellicht beter geschikt als je van plan bent naar koudere gebieden te reizen met je camper.

Camper dakraam met of zonder permanente ventilatie

Optionele extra’s bij aankoop van een camper dakraam

Naast de verschillende types camper dakramen heb je bij de aankoop ervan ook keuze uit optionele extra’s. We lichten ze hieronder toe zodat je zelf kunt bepalen of deze interessant voor je zijn:

 • Verduisteringsgordijn: Een verduisteringsgordijn biedt meer privacy in de camper en beperkt lichtinval. Dit is met name prettig als je een lichte slaper bent of gewoon van een donkere slaapomgeving houdt. Soms is het verduisteringsgordijn er los bij te kopen.
 • Insectenhor: Een insectenhor houdt niet alleen muggen en vliegen buiten de camper, het voorkomt ook dat blaadjes en klein vuil naar binnen kunnen waaien. Wij zijn daarom groot fan van de insectenhor!
 • Transparante kap: Een transparante kap zorgt voor een natuurlijke lichtinval wat met name prettig is boven het zitgedeelte of als je graag vanuit je bed naar de sterren kijkt. Houd je liever van een donkere (slaap)ruimte, kies dan voor een niet transparante kap of voor een verduisteringsgordijn.

Tips voor de aankoop van een camper dakraam

Bij de aankoop van een camper dakraam is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

1. Formaat

Het is belangrijk dat je kiest voor dakraam die qua formaat past bij de afmetingen van je dak. Mocht je camper zonnepanelen willen plaatsen, check  dan goed hoeveel ruimte er overblijft voor een dakraam.

Inbouwmaten
Camper dakramen zijn al beschikbaar vanaf 28 x 28 cm tot maximaal 105 x 96 cm. Het meest gangbare formaat van een camper dakraam is 40 x 40 cm. De aangegeven formaten betreffen ‘inbouwmaten’, ook wel ‘gatmaten’ genoemd. Houd er daarom rekening mee dat er zowel binnen als op het dak een beetje ruimte rondom het dakraam aanwezig dient te zijn voor de bevestiging en afwerking ervan. In sommige gevallen worden productafmetingen ook vermeld.

Dakdikte
De dakdikte betreft de afstand tussen de dak ribbels en jouw ingebouwde plafond. Bij een afwijkende dakdikte kun je kijken of er speciale montagesetjes te koop zijn met langere schroeven of net als wij een houten raamwerk maken waarop je de binnenzijde van het dakraam op bevestigt en daarna een koof maken. Bekijk hier hoe wij dat hebben gedaan.

Op de linker afbeelding zie je ons dakraam met daaromheen een houten raamwerk. Hierop hebben we de binnenzijde vastgeschroefd en vervolgens afgewerkt met een koof (rechter afbeelding) zodat het mooi aansluit bij de rest van ons plafond.

2. Locatie dakraam

Naast het formaat wil je bij de aankoop van een dakraam ook de gewenste locatie ervan in je achterhoofd houden. Als je het dakraam bijvoorbeeld boven het slaapgedeelte, de camper keuken of toilet/doucheruimte wil plaatsen dan raden we je aan om een dakluik met permanente ventilatie te kopen. Het kan ook juist zijn dat je op zoek bent naar een groot camper dakraam omdat je vanuit je camper bed wilt kunnen staren naar de sterren. Kortom: kies een dakraam dat aansluit bij de gewenste locatie en jouw behoeftes.

3: bedieningsgemak

Check of het dakraam gemakkelijk en op een veilige manier te openen en sluiten is. Sommige camper dakramen zijn uitgerust met een handige afstandsbediening terwijl andere handmatig dienen te worden bedient. Dit kan middels een draaiknop, zwengel of beugel. Bepaal wat jouw voorkeur heeft.

4: kwaliteit

Een ander aandachtspunt voor de aankoop van je dakluik is kwaliteit. Staar je niet blind op de prijs! Laat dakramen die kunststof handvaten hebben om het raam te openen of sluiten links liggen. Deze kunnen namelijk sneller stuk gaan. Spaar daarom liever wat langer zodat je een kwalitatief dakraam kunt kopen gemaakt van hoogwaardig materiaal die bovendien bestand is tegen weersinvloeden. Hier heb je namelijk jarenlang plezier van.

Let op: Caravan dakramen zijn doorgaans niet geschikt voor campers. Dit komt omdat campers doorgaans sneller mogen en kunnen rijden dan caravans waardoor camper dakramen bestand moeten zijn tegen de hogere winddruk. Koop dus geen caravan dakraam, maar een dakraam speciaal voor campers. 

Wat is het beste camper dakraam?

Wat het beste camper dakraam is, is geheel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en specifieke behoeften. Om jou enigszins een idee te geven van een goed camper dakraam vergelijken we hieronder de drie meest populaire camper dakramen en delen we onze persoonlijke favoriet.

#1: Maxxfan deluxe dakraam

De MaxxFan Deluxe is het neusje van de zalm qua camper dakramen. Het unieke ventilatiesysteem van de MaxxFan Deluxe kan zowel frisse lucht in blazen en lucht uit de camper afvoeren. Zo is de camper altijd voorzien van een optimale luchtstroom. Daarnaast is de MaxxFan Deluxe uitgerust met een raincover waardoor je ‘em zelfs bij slecht weer én tijdens het rijden kan gebruiken. Dit onderscheidt de MaxxFan Deluxe van andere dakramen voor campers. Verder zit er een elektrische thermostaat in en krijg je er een handige afstandsbediening bij. Ook niet geheel onbelangrijk: de ventilator is vrijwel geruisloos. Pas als je hem op volle kracht zet hoor je wat geluid. Daarmee is de MaxxFan Deluxe voor ons de absolute nummer 1 qua camper dakluiken! Bekijk direct wat de MaxxFan Deluxe kost en welke uitvoeringen er beschikbaar zijn.

MaxxFan Deluxe dakraam voor campers in drie uitvoeringen

Nog niet overtuigd? Bekijk dan onderstaande korte productvideo van de MaxxFan Deluxe.

#2: Dometic fantastic vent dakluik

De Dometic FanTastic Vent heeft een ingebouwde 12V ventilator en kan zowel lucht blazen als zuigen. Daarmee is dit dakraam perfect om te camper te ventileren tijdens het koken en slapen. De Dometic FanTastic Vent is voorzien van een thermostaat en insectenhor. De regensensor zorgt ervoor dat het nooit naar binnen kan regenen. Bovendien produceert de ventilator vrijwel geen geluid. De nadelen van de de Dometic FanTastic vent zijn dat dit dakraam niet is uitgerust met permanente ventilatie en de verkrijgbaarheid.

De De Dometic Fantastic Vent is verkrijgbaar in twee uitvoeringen: de Dometic FanTastic Vent 3350 en de Dometic FanTastic Vent 7350. De 3350 is zowel handmatig als met een afstandsbediening te bedienen en heeft 3 ventilatiesnelheden. Het nieuwere model, de 7350, is voorzien van een afstandsbediening en beschikt over maar liefst 14 ventilatiesnelheden. Bekijk hier waar je de Dometic Fantastic Vent modellen kunt kopen.

Dometic FanTastic Vent Dakraam voor de camper

 

#3 Dometic heki dakraam

Wil je een groot camper dakraam? Zoek niet verder! Het grootst verkrijgbare camper dakraam is namelijk de Dometic Heki 3 Plus. Dit riante dakraam heeft een formaat van 96 x 65,5cm en is handmatig te openen. Hij is uitgerust met verduisteringsgordijn en insectenhor. Helaas hangt er een flinke prijskaart aan dit grote camper dakraam.

Naast de Dometic Heki 3 Plus zijn er nog drie formaten op de markt: de Dometic Midi Heki (70 x 50 cm), de Dometic Mini Heki (40 x 40 cm) en de Dometic Micro Heki (28 x 28 cm). Heb je beperkte ruimte, bijvoorbeeld omdat je nog zonnepanelen wilt plaatsen, maar wil je toch graag een dakluik? Dan is Dometic Micro Heki perfect voor jou.

Veelgestelde vragen

1. Hoe installeer ik een dakraam in mijn camper en is dit moeilijk?

We snappen heel goed dat het inbouwen van een camper dakraam een spannende klus lijkt, maar uit ervaring weten we dat dit reuze meevalt. Wel is het belangrijk dat het inbouwen van een camper dakluik heel nauwkeurig gebeurt zodat er geen lekkages kunnen ontstaan. Daarnaast dien je het gezaagde gat op de juiste manier voor te behandelen, de juiste kit te gebruiken en het dakraam met rijrichting mee te plaatsen. Wij vertellen je er alles over in ons blog ‘camper dakraam installeren‘ waarin we je een uitgebreid stappenplan geven inclusief instructievideo. Zo voorkom je dat je fouten maakt!

Besteed je het inbouwen van een camper dakraam liever uit omdat je zeker wilt zijn dat er geen lekkages kunnen ontstaan? Ook dat snappen we heel goed! Vraag hier direct een gratis offerte aan voor het inbouwen van een camper dakraam zodat je precies weet wat dit kost voor jouw gewenste dakraam en op welke termijn dit kan worden gerealiseerd.

2. Welke kit heb ik nodig voor mijn camper dakraam?

Voor het monteren van een camper dakraam heb je butylkit nodig die zijn gemaakt voor het afdichten van onder andere camper dakramen en voorruiten. Gebruik bijvoorbeeld Dekalin Dekaseal 1512 kit of Sikaflex 710 lastomer. Om ongelijke ribbels van het dak op te vullen kun je waterbestendige EPDM band gebruiken.

3. Hoe maak ik een camper raam schoon?

Om het camper raam schoon te maken heb je een microvezel doek nodig, emmer water, milde zeep en een ladder. Neem het dakraam eerst af met alleen water. Reinig het daarna met milde zeep waarbij je cirkelvormige bewegingen maakt zodat al het vuil en de zeepresten worden verwijderd. Gebruik in ieder nooit agressieve schoonmaakmiddelen, want deze kunnen het dakraam beschadigen. Dus laat glas- en multireinigers, schuurmiddelen, vloeibare wasmiddelen en alcoholhoudende schoonmaakmiddelen achterwege.

4. Hoe verleng ik de levensduur van camper dakraam?

Om jouw camper dakraam in goede staat te houden is het belangrijk dat je het dakluik regelmatig schoonmaakt en controleert op eventuele beschadigingen. Indien nodig, vervang het dakraam of defecte onderdelen. Verder is het noodzakelijk om condensvorming te voorkomen door het dakraam regelmatig open te zetten zodat het goed kan ventileren. Daarnaast verleng je de levensduur door schade ten alle tijden te voorkomen. Sluit het dakraam daarom als je het niet gebruikt of voordat je gaat rijden met de camper. Houd op de weg goed in de gaten of jouw camper overal onderdoor kan rijden.

Meer leren over camper elektra?

Download ons e-book met alle ins en outs over camper elektra.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven