camper dakraam inbouwen

Dakraam camper inbouwen: uitgebreide handleiding

Hoe je gemakkelijk zelf een dakluik plaatst

Zelf een camper dakraam inbouwen. Het heeft veel weg van het plaatsen van reguliere ramen, alhoewel je bij het monteren van een dakluik veelal te maken hebt met een ongelijke ondergrond (geribbeld dak). Daardoor lijkt het misschien een spannende klus, maar eigenlijk is dit vrij eenvoudig op te lossen. Belangrijk is wel dat je een goede voorbereiding treft, beschikt over het juiste gereedschap, het gat volledig waterdicht maakt en het dakraam stevig bevestigt. Met onze uitgebreide handleiding over het plaatsen van een dakluik in je camper heb je de klus binnen no-time geklaard!

Voordelen camper dakluik

 • Extra lichtinval: een camper dakluik voorziet jouw camper van extra daglicht zonder dat je last hebt van eventuele ‘pottenkijkers’.
 • Ventilatie: het is ontzettend belangrijk om een camper goed te ventileren! Condens dat bijvoorbeeld ontstaat na een nacht slapen of tijdens het koken moet weg kunnen om roest en eventuele schimmelvorming te voorkomen. Daarnaast is ventilatie voor je eigen gezondheid ook belangrijk. Een dakraam is bovendien iets veiliger dan een regulier raam. Eventuele inbrekers komen er minder gemakkelijk bij al dan niet doorheen.

Verschillende type dakluiken

Dakluiken voor een camper zijn verkrijgbaar in verschillende maten en uitvoeringen: met of zonder ingebouwde ventilator, muggennet en/of verduisteringsgordijn. Om de keuze nog wat moeilijker te maken moet je ook nog bepalen of je een dakraam met heldere of gekleurde kap wilt. Plaats je jouw dakluik bijvoorbeeld boven de keuken, dan is een dakraam met ingebouwde ventilator (voor afzuiging van kooklucht en dampen) en heldere kap die veel daglicht doorlaat een goede keuze. Plaats je hem boven het camper bed dan is een dakluik met gekleurde kap die weinig zonlicht doorlaat wellicht meer geschikt. Doorgaans is het wel zo hoe meer opties je kiest des te duurder het dakluik zal zijn. Ook dien je er rekening mee te houden dat een dakluik met ventilator stroom verbruikt en dat er minder lichtinval is dan bij een regulier dakraam.

Verschillende types camper dakluiken
Afgebeelde camper dakluiken: 1. Dometic Mini Heki 2. Fiamma Vent Dakluik Crystal 3. Dometic FanTastic Vent

Benodigd gereedschap en (bouw)materiaal

Het monteren van een dakraam in je camper gaat een stuk makkelijker als je beschikt over het juiste gereedschap. Daarom geven we je hieronder een boodschappenlijst van de benodigde tools en materialen:

Dakraam camper inbouwen in 10 stappen

Hieronder leggen we je uit hoe je bijvoorbeeld tijdens het camper bouwen in tien stappen zelf eenvoudig een camper dakraam kunt plaatsen:

Stap 1: Bepaal de positie & maximale afmetingen

Het monteren van een dakluik begint eigenlijk met het bepalen waar je het dakluik wilt plaatsen. De beschikbare ruimte is namelijk leidend voor de maximale afmeting van je dakluik. Daarnaast moet je rekening houden met eventuele zonnepanelen die je op je dak wilt plaatsen. Hoe groter je gewenste energiebehoefte, hoe groter de panelen. Als je je raam al hebt geplaatst en je gaat dan pas kijken wat voor zonnepanelen je nodig hebt, kan het zijn dat je daardoor genoodzaakt bent om kleinere te nemen die niet voorzien in jouw energiebehoefte. Verder dien je rekening te houden met de aanwezige steunbalken in het dak van je camper. Het dakluik inclusief houten raamwerk dat eromheen komt dient daar precies tussen te passen. Dus bepaal de positie, meet de beschikbare ruimte en houd rekening met het houten raamwerk.

Stap 2: Dakluik camper kopen

Nadat je de maximale afmetingen hebt bepaald is de volgende stap het kopen van een dakraam. Lees hier welke verschillende soorten camper dakramen er beschikbaar zijn, waar je op moet letten bij de aankoop ervan en wat de top 3 beste camper dakramen zijn.

Onze keuze is gevallen op het Dometic FanTastic Vent dakluik. Dit dakraam is licht en compact (35×35 of 40×40) en kan zowel lucht naar binnen als naar buiten blazen (ideaal voor boven de keuken). Ook heeft dit dakluik een ingebouwde thermostaat om ervoor te zorgen dat de gewenste temperatuur behouden blijft. Daarnaast beschikt ons dakraam over een regensensor die het luik automatisch sluit bij regen en opent wanneer het droog is.

Stap 3: Positie aftekenen & voorbereidingen treffen

Meet de afmetingen van het dakluik en bepaal de positie. Dek vervolgens meubels (indien die er staan) af met een plastic zeil. Dit scheelt je naderhand namelijk veel schoonmaakwerk. Bovendien zijn metaal- en houtsplinters op bijvoorbeeld een matras lastig te verwijderen..

Wanneer je dit hebt gedaan boor je van binnenuit een gat precies in het midden van de plek waar het dakraam moet komen. Zodoende heb je een oriëntatiepunt om het dakluik op het dak van je bus af te tekenen. Dubbelcheck alle afmetingen om er zeker van te zijn dat je geen verkeerde afmetingen hebt afgetekend. Als alle afmetingen juist zijn kun je het te zagen gat op het dak en de ruimte erom heen afplakken met schilderstape. Zo beperk je rondvliegende metaalsplinters (die snel roesten) en dat de decoupeerzaag krassen in het metaal van je dak kan maken.

Note: Indien je op het dak moet lopen of zitten omdat je anders het gat niet kunt zaken, wees dan voorzichtig. Leg er eventueel een deken en een plaat overheen om het gewicht te verdelen. Wij konden er gelukkig vanaf de zijkant met een ladder bij, maar we hebben wel handdoeken neergelegd op het dak om krassen te voorkomen.

Afmetingen dakluik camper aftekenen op het dak
Dubbelcheck alle afmetingen voordat je gaat boren en zagen.

Stap 4: Boren & gat zagen

Voordat je begint met zagen boor je in elke hoek een gat dat groot genoeg voor het zaagblad van de decoupeerzaag. Dit kun je zowel aan de binnenzijde van je camper doen als aan de buitenzijde. Wij hebben het van buitenuit gedaan omdat we de afmetingen op het dak hadden afgetekend.

Nadat je de gaten hebt geboord is het tijd om het gat te zagen. Gebruik hiervoor een metaalzaagje met fijne tandjes aangezien je daarmee gemakkelijker door metaal kunt zagen. Zaag rustig van hoek naar hoek en draag een veiligheidsbril om metaalsplinters in je ogen te voorkomen en gehoorbescherming.

Gat boren in het dak van de camper met een boormachine
Door gaten te boren met een accuboormachine kun je eenvoudig van hoek naar hoek zagen.
Geboorde gaten om het camper dakluik gat gemakkelijker te kunnen zagen
Zorg dat de geboorde gaten groot genoeg zijn voor je zaagblad.
Gat zagen in het dak van de camper om het dakraam te kunnen monteren
Eventueel kun je het te zagen gat vastzetten met schilderstape om het ‘klapperen van metaal’ te verminderen.

Stap 5: Vijlen en behandelen met anti-roestmiddel

Nadat je het gat hebt gezaagd en het dakluik zonder al teveel moeite in het gat past, vijl je de randen met een metaalzaag. Om roestvorming te voorkomen kun je de randen van het gat voorzien met een dun laagje anti-roestmiddel zoals hammerite.

Gat dakraam camper vijlen met metaalzaag
Vijl de scherpe randen met een metaalzaag.

Stap 6: Houten raamwerk bouwen, monteren en afwerklijst bevestigen

Terwijl je het anti-roestmiddel laat drogen bouw je een houten raamwerk die je aan de binnenzijde van het dak monteert. Dit raamwerk moet strak om het dakraam passen en dient ter versteviging van het dunne metaal van de bus. Doe je dit niet dan is er niet voldoende houvast om de schroeven te kunnen bevestigen. De dikte van het houten raamwerk hangt samen met de lengte van de meegeleverde (of door jou gekozen) rvs schroeven en dus ook de hoeveelheid ruimte het dakluik nodig heeft om in elkaar te schroeven. Lees ons andere artikel over camper ramen inbouwen als je meer wil weten over het bouwen en monteren van een houten framewerk.

Dakraam met houten frame
De Dometic Fantastic Vent werkt op 12V. De elektriciteitskabels hebben wij weggewerkt door een kleine uitsparing te maken in zowel het framewerk van het dakluik zelf als de houten koof er omheen.

Nadat je het houten framewerk hebt gemonteerd, plaats je de afwerk lijst hier tegenaan en schroef je deze vast. Wanneer jouw dak lager is dan het raam, kun je voor een mooi afwerking nog een koof maken. Dit hebben wij ook gedaan:

Afwerklijst + koof dakluik binnenzijde camper

Stap 7: Ribbels dak opvullen

Wanneer je net als wij een ‘geribbeld dak’ hebt, kun je de ribbels het beste opvullen. Zodoende kan het dakraam zich overal goed hechten en wordt de druk evenredig verdeeld en voorkom je dat je je dakraam kapot schroeft. Wij hebben deze ribbels met stukjes populieren multiplex hout (12 mm) opgevuld op een manier dat ze net niet onder het raam vandaan komen. Gewoon vooraf even opmeten en met een decoupeerzaag mooi uitzagen. Wellicht zijn jouw ribbels minder hoog dan die van ons. Dan kun je ervoor kiezen om een dunner plankje hout eronder te plaatsen. Als je de houten plankjes tussen de ribbels onder het raam hebt geplaatst kun je deze vervolgens rondom volledig isoleren met waterbestendig epdm band (waarover over meer in stap 9). Je kunt de stukjes hout eventueel vastlijmen met polymax, maar dit is niet noodzakelijk aangezien de schroeven van het dakluik deze houtjes al op zijn plek houden.

Ongelijke ondergrond camper dak opvullen met stukjes hout
Maak de houten opvul stukjes niet te breed zodat onder het dakraam nog net wat ruimte overhoudt voor het waterbestendige epdm band die uiteindelijk het raam met een laag butylkit volledig waterdicht kan maken.

Stap 8: Ondergrond ontvetten

Ontvet de randen waar je het dakluik gaat bevestigen met een goed ontvettingsmiddel zodat de butylkit die je in de volgende stap aanbrengt goed kan hechten. Raadpleeg Sika Nederland voor de juiste voorbehandeling.

Stap 9: Raam plaatsen, epdm band plakken en darraam kitten

Druk het luik voorzichtig in het gat en schroef deze stevig vast. Zorg ervoor dat de schroeven lang genoeg zijn zodat deze zich in zowel het hout aan de bovenkant als aan het houtenframewerk aan de onderkant van het dak hechten. Plaats vervolgens het waterbestendige epdm band strak tegen de opvul stukjes hout (zoals beschreven in stap 7). Het waterbestendige epdm band heeft een zelfklevende plaklaag zodat deze mooi blijft zitten op het dak. Wanneer je dit hebt gedaan kun je vervolgens alles rondom het dakraam aan de bovenkant met een geruime hoeveelheid butylkit volledig dichtkitten om zo alles 100% waterdicht te maken. Vergeet niet om de schroeven ook te voorzien van een laagje butylkit.

Let op: Voor het kitten wil je geen lijm geen gebruiken want lijm maakt het onmogelijk om het dakraam er uit te krijgen mocht dit nodig zijn. Butylkit is uitstekend om te gebruiken voor het kitten want dit blijft zacht en lijmt niet.

Dakluik camper vastzetten met rvs schroeven
Draai de rvs schroeven stevig vast.
Waterbestendig epdm band om ongelijke ondergrond van camper dak op te vullen
Plaats het waterbestendig epdm band strak tegen de houten opvul stukjes.

Waterbestendig epdm rondom dakluik camper

Butyleenkit aanbrengen met kitspuit rondom camper dakraam
Breng een geruime hoeveelheid butylkit aan rondom je dakraam om het gat volledig waterdicht te maken. Vergeet de schroeven niet.
Butyleenkit rondom het dakluik
Esthetisch zal butylkit nooit de hoofdprijs winnen maar het gaat uiteraard om de functionaliteit ervan zodat je camper mooi waterdicht blijft.

Stap 10: Testen en schoonmaken

De laatste stap bij een camper dakraam inbouwen is testen of het gat volledig waterdicht is. Dit doe je pas nadat je de butylkit voldoende tijd hebt gegeven om uit te harden. Wanneer het niet waterdicht is heb je waarschijnlijk te weinig butylkit aangebracht. Vergeet niet om metaalsplinters op het dak en de zijkant van je bus te verwijderen. Doe je dit niet dan zullen er binnen mum van tijd kleine roestplekken ontstaan. Voor het verwijderen van de metaalsplinters kun je het beste een zachte spons gebruiken en daarna alles afspoelen met water.

Note: Omdat ons dak van kunststof is hebben wij een aantal stappen uit ons stappenplan kunnen overslaan.

Dakraam laten inbouwen

Vind je gaten zagen in je camper toch een beetje eng? En wil je dat dit gewoon 100% goed gedaan wordt zonder dat je last krijgt van mogelijke lekkages? Dan doe je er misschien goed aan om deze klus gewoon lekker uit te besteden. Interesse? Vraag dan direct via ons een gratis offerte aan.

Wil jij deze klus liever uitbesteden?

Vraag dan een gratis offerte aan!

korting camper bouwen

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

8 Vragen en reacties

 1. Hallo ,
  Wij hebben net zoals jullie de Dometic fantastic vent 2250 besteld , deze is zopas toegekomen bij ons en we snappen even iets niet, misschien kunnen jullie ons helpen ?
  We snappen het systeem om het te plaatsen op 1 detail na… namelijk de kabels ?
  Aangezien de kabels door de uitsparing waarin je het binnenframe moet schuiven lopen geraakt deze er niet helemaal in.. moet je deze dan laten “rusten” op de kabels en je houten frame zo dik maken ? Of is er een manier om het binnenframe toch dieper in de uitsparing te krijgen? En waar ga je dan heen met je kabels eens het houten frame ertussen komt ?
  Alvast heel erg bedankt voor al jullie ervaring/kennis te delen is tot nu toe al heel handig geweest bij ons voorbereidend werk 🙂
  Hopelijk kunnen jullie ook nog eens wat verder helpen met ons kabelprobleem 🙂

  Bedankt !

  Groeten ,

  Victor

  1. Hoi Victor,

   Wij hebben voor de elektriciteitskabels een uitsparing in het framewerk van de ventilator gemaakt en ook in de houten koof die we er omheen hebben gebouwd. Zojuist hebben we er een foto van toegevoegd aan dit artikel. Hopelijk maakt dat het duidelijk voor jullie? Zo niet; laat het ons weten :)!
   Succes.

   Groeten,
   Esther en Kay

 2. Fabiola de Graaf

  Beste by Nomads,

  Ik had de vraag of dakramen met permanente ventilatie meer geluid produceren tijdens het rijden in de camper en of dit erg storend is?

  1. Uiteraard! Permanente ventilatie zorgt tijdens het rijden altijd meer dan ventilatie die je kan afsluiten. Of het echt storend is, is ook per persoon verschillend. Wij zijn gewoon voor ene afsluitbare. Dan heb je altijd zelf de controle erover.

 3. Claudia Pijpers

  Hey Nomads!
  Wat fijn dat jullie dit doen, dank zij jullie uitleg kan ik lekker zelf aan de slag met een camper ombouwen, heel leuk om te doen! Ik heb een T4 bestelbus L2H3 uit 1994 en zou graag wat info hebben over het zagen in een polyester dak waar ik een dakluik in wil plaatsen. Hebben jullie hier ervaring mee? Ik lees berichten dat het dak kan scheuren en ben benieuwd of jullie je hier al eens in verdiept hebben.
  Alvast bedankt en keep up the good work!!
  Groetjes Claudia

  1. Hoi Claudia,

   Bedankt voor je berichtje. Leuk om te horen :)!
   Onze bus heeft ook een polyester dak en is daardoor inderdaad wat kwetsbaarder. Belangrijk is dat je een stevig raamwerk bouwt zodat je voldoende ‘vlees’ hebt om het dakraam vast te schroeven. En gebruik voldoende kit!

 4. Bedankt voor alle info over het inbouwen van een dakraam. In mijn net aangekochte Daf 400 bus zit al een dakraam. Echter, deze lekt

  Dank zij de foto’s weet ik hoe het wordt ingebouwd, dus ook waar ik de lekkage zoeken moet. En hoe de kit moet worden aangebracht.

  Weer een klusje geklaard!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven