Camperverzekering

Camperverzekering vergelijken en afsluiten? Dit moet je weten!

Camper verzekeren? Hier moet je op letten

Een camperverzekering. Je hebt net een nieuwe camper gekocht of na maanden klussen is je zelfbouw camper eindelijk klaar. Of misschien ben je zelfs je camper nog aan het bouwen. Voordat je zorgeloos de weg op kunt dien je jouw camper te verzekeren. Een WA verzekering camper is verplicht. Je kunt ook kiezen voor een WA beperkt casco dekking of all risk camperverzekering. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen deze dekkingen? En waar moet je op letten bij het afsluiten van een kampeerautoverzekering? Door een camperverzekering te vergelijken kun je geld besparen op de premie. Wij helpen je op weg en geven tips over hoe je het beste een camperverzekering kunt vergelijken.

DISCLAIMER: Dit blog is gebaseerd op uren research en eigen ervaring. Dit maakt ons echter geen jurist. Regels en voorwaarden van de wet en van verzekeraars zijn onderhevig aan verandering. Daarom kunnen er aan dit artikel geen rechten worden ontleend. Het is met zorg samengesteld, maar we raden je aan om ook eigen onderzoek te verrichten.

Verzekering camper: leer van onze ervaring

Tijdens de bouw van onze zelfbouw camper hebben wij een (dure) bestelauto verzekering afgesloten. Wat wij niet wisten is dat er ook voordeligere opbouwverzekeringen bestaan. Toen onze camper door de RDW was gekeurd hebben we een camperverzekering afgesloten. Voorafgaand hieraan hebben we verschillende verzekeraars met elkaar vergeleken. Al snel ontdekten we dat de premie en voorwaarden per verzekeraar verschillen. Zo staat niet elke verzekeraar woon-werkverkeer toe. Ook verschilt de maximaal toegestane aaneengesloten reisperiode.

Maar dit was niet het enige wat wij ontdekten. Voor het eerst hoorden we namelijk dat onze zelfbouw camper moest worden getaxeerd alvorens wij deze All Risk konden verzekeren. Eigenlijk vrij logisch want zo kan de exacte waarde van de camper worden vastgesteld. Tijdens de wintermaanden kan zo’n taxatie op vrij korte termijn worden uitgevoerd, maar in de zomermaanden kunnen de wachttijden oplopen. Hierdoor zul je wellicht je reisplannen uitstellen of kun je de camper tijdelijk alleen casco verzekeren. Kortom: er komt best wat kijken bij het uitzoeken en afsluiten van een camperverzekering.

Is een camperverzekering verplicht?

Ja. Een camper is een motorrijtuig en valt onder de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Daarom ben je verplicht om je camper minimaal WA te verzekeren. Net zoals dit geldt voor gewone auto’s. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Een WA camperverzekering dekt alleen schade die je met jouw camper aan anderen toebrengt.

Welke verzekeringsvormen zijn er voor campers?

Naast een WA camperverzekering zijn er nog twee aanvullende dekkingsvarianten: WA beperkt casco en All Risk. Wat deze verzekeringsvormen precies inhouden leggen we hieronder uit:

WA

WA is de afkorting van Wettelijke Aansprakelijkheid. Je bent verplicht jouw camper minimaal WA te verzekeren. Een WA dekking vergoedt alleen schade die je aan andere personen en andermans camper toebrengt. Daarmee zijn blikschade van andere campers en letselschade als gevolg van een ongeval te claimen op een WA verzekering.

WA beperkt casco

Naast de Wettelijke Aansprakelijkheid dekt beperkt casco ook schade aan jouw eigen camper. De exacte oorzaken staan beschreven in de polisvoorwaarden van camper verzekeraars. Meestal is er dekking voor schade aan je eigen camper die ontstaan is door diefstal, joyriding, brand, storm, hagel, ruitschad en botsing met dieren. Dus als de camper is gestolen en niet meer is teruggevonden, beschadigd is door een hagelbui of brand, of je hebt een aanrijding gehad met een overstekend hert, dan is dit doorgaans te claimen op de WA beperkt casco dekking.

Daarmee ben je tegen flink wat meer risico’s verzekerd dan met een standaard WA verzekering. Terwijl de premie vaak niet eens heel veel scheelt met een WA verzekering. Met name als je veel schadevrije jaren hebt opgebouwd (waarover later meer).

All Risk (ook wel WA + volledig casco genoemd)

De All Risk camperverzekering, ook wel WA + volledig casco genoemd, dekt ook schade aan je camper als gevolg van een aanrijding. Zelfs als deze schade is ontstaan door je eigen schuld. Bijvoorbeeld wanneer je met je camper tegen een paaltje aanrijdt. Maar ook schade aan de camper veroorzaakt door omslaan, slippen en van de weg raken zijn verzekerd. En stel je bent de handrem vergeten en je camper rolt hierdoor van een helling af dan wordt dit gedekt met een All Risk verzekering. De All Risk camperverzekering is het duurst, maar vrijwel alle risico’s worden met deze verzekering gedekt en dat biedt zekerheid.

Camperverzekeringsvormen by NOMADS

Voor welke waarde kan ik mijn camper verzekeren?

Je kunt jouw camper verzekeren tegen nieuwwaarde, aanschafwaarde, taxatiewaarde en dagwaarde. Dit bepaalt welk bedrag er wordt uitgekeerd bij diefstal en total loss en naast andere factoren ook de hoogte van de premie.

Nieuwwaarde
Indien je een nieuwe camper koopt kun je de waarde van de camper voor een x aantal jaar verzekeren tegen de nieuwwaarde. Wanneer de camper wordt gestolen of total loss is verklaard krijg je met deze regeling de nieuwwaarde van de camper vergoed. Deze regeling geldt gemiddeld 5 tot 10 jaar, afhankelijk van de verzekeraar. Het biedt veel zekerheid, maar resulteert ook in een hoge premie.

Aanschafwaarde
Als je een tweedehands camper hebt gekocht die nog relatief jong is kun je hem laten verzekeren tegen de aanschafwaarde. Je hebt hiervoor een factuur nodig van de aankoopwaarde.

Taxatiewaarde
Heb je een zelfbouw camper of een camper die al wat ouder is dan kun je deze verzekeren tegen de taxatiewaarde. Bij diefstal of total loss wordt de taxatiewaarde uitgekeerd. Deze is doorgaans hoger dan de dagwaarde.

Dagwaarde
Als de camper een lage dagwaarde heeft dan zal deze bij een ongeluk sneller total loss worden verklaard. Een hoge premie betalen is dan eigenlijk ‘zonde’. Bij verzekeren tegen de dagwaarde betaal je de laagste premie, maar het uit te keren bedrag bij diefstal of total loss is ook het laagst.

Note: Sommige verzekeraars eisen beveiligingssystemen zoals een Bearlock wanneer de camper een bepaalde waarde heeft. Bijvoorbeeld bij €75.000 of meer.

Camperwaarde verzekeren

Is de verzekering uit te breiden met aanvullende dekkingen?

Jazeker. Dit is uiteraard afhankelijk van wat de camper verzekeraar aanbiedt en wat er standaard onder de gekozen premie valt. Vaak kun je een camper verzekeren tegen onderstaande aanvullende dekkingen:

 • Rechtsbijstand. Hiermee krijg je professionele juridische ondersteuning bij een juridisch conflict. Bijvoorbeeld bij een ongeval in binnen- of buitenland of bij een geschil met de garage.
 • Ongevallen-inzittenden verzekering. Deze dekking vergoedt de werkelijk geleden schade voor jezelf en passagiers. Zowel letsel als materiële schade worden vergoed. Dus denk aan vergoeding voor medische behandeling, inkomstenderving en schade aan bagage en kleding. De hoogte van het verzekerde bedrag is doorgaans tot 1 miljoen euro, maar kan variëren per verzekeraar.
 • Inboedel. Onder inboedel, ook wel inventaris genoemd, wordt verstaan de losse zaken in de camper zoals beddengoed, gasflessen, gordijnen en televisie. Maar ook een laptop, camera en koffiezetapparaat die je meeneemt op reis worden tot de inventaris gerekend. Bij sommige verzekeraars is de inventaris bij een All Risk verzekering gratis meeverzekerd. Vaak tot een bedrag van €3000 of €5000. Wil je dit bedrag verhogen dan gaat de premie omhoog.

Wat kost een camperverzekering?

De hoogte van de premie wordt bepaald door verschillende factoren zoals: de gekozen dekking (WA, WA beperkt casco, All Risk) en eventuele aanvullende dekkingen. Hoe meer zekerheid je wilt, des te hoger de premie zal zijn. Maar ook de volgende factoren zijn bepalend voor de hoogte van de premie:

 • De waarde van de camper, het type, bouwjaar en gewicht. Hoe nieuwer en hoe hoger de waarde van de camper, des te hoger de premie. Verzekeraars kijken ook naar het gewicht van een camper. Want hoe zwaarder de camper, des te groter de impact bij een aanrijding.
 • No claim korting. Heb je schadevrije jaren opgebouwd (met een auto, camper of bestelbus) dan valt de premie lager uit. Hoe meer schadevrije jaren, des te hoger de korting. Hoeveel korting je krijgt verschilt per verzekeraar.
 • Pakketkorting. Als je meerdere verzekeringen bij een verzekeraar hebt afgesloten krijg je doorgaans korting op de premie. Hoe meer verzekeringen, des te hoger de korting.
 • Postcode. Verzekeraars laten de premie deels afhangen van waar je woont. Hoe meer risico op diefstal en inbraak des te hoger de premie.
 • Leeftijd verzekeringnemer. Jonge bestuurders tot 24 jaar moeten vaak een hogere premie betalen omdat ze in vergelijking met oudere bestuurders meer schade aanrichten. Soms gaat dit gepaard met een verhoogd eigen risico.

Kosten Camperverzekering

Hoe verzeker ik mijn zelfbouw bus tijdens de verbouwing?

Tijdens het ombouwen van bus naar camper kun je een bestelbus verzekering afsluiten. Camperverzekerd biedt echter de mogelijkheid om de bestelbus al te verzekeren als camper indien je de bus binnen 4 weken volledig laat ombouwen en bij de RDW laat keuren. Ook NKC biedt een opbouwverzekering aan. Deze biedt alleen een WA dekking en alleen ritten van- en naar de bouwmarkt en de RDW keuring zijn toegestaan. In tegenstelling tot Camperverzekerd zit er bij de opbouwverzerkering van de NKC geen maximale duur aan de verzekering. De premie kost je een paar tientjes per maand. Wel verwacht/ eist NKC dat je na de opbouwverzekering een camperverzekering bij hen afsluit. Aveco biedt de mogelijkheid om jouw bus tijdens de bouw All Risk te verzekeren tegen de geschatte taxatiewaarde. Mits de camper binnen een half jaar wordt omgebouwd en de camper een minimale waarde heeft van €15000.

Het voordeel van een opbouwverzekering ten opzichte van een bestelbus verzekering is de lagere premie. Wij betaalden €150 per maand voor een bestelbus verzekering bij Univé. Met de kennis van nu zouden we kiezen voor een opbouwverzekering. Dit had ons veel geld bespaard. Wij raden je aan om bij jouw gewenste verzekeraar telefonisch te informeren naar de mogelijkheden.

Wil je jouw bus schorsen tijdens de bouw? Ook dan is het raadzaam om te informeren naar de verzekeringsmogelijkheden bij jouw gewenste verzekeraar.

Na rdw keuring camperverzekering afsluiten

Nadat jouw bus door de RDW is gekeurd en dit administratief is verwerkt wijzigt de fiscale categorie van zakelijke bestelbus naar personenauto. Je grijze kenteken is dan niet meer geldig. Je ontvangt van de RDW per post een nieuwe kentekenbewijs waarmee je zelf nieuwe kentekenplaten dient te laten maken. Dit betekent ook dat je direct een camperverzekering moet afsluiten en je oude verzekering moet opzeggen of wijzigen.

Kies je een WA beperkt casco of All Risk dekking voor jouw zelfbouw camper dan zal de verzekeraar vragen om een taxatierapport. Verzekeraars hebben meestal hun eigen taxateurs. Tijdens zo’n taxatie wordt niet alleen de waarde van de zelfbouw camper vastgesteld, ook wordt er gekeken naar de veiligheid van de elektrische- en gasinstallatie. Doorgaans zijn de kosten voor taxatie voor eigen rekening. Als je jouw camper in het voorjaar of in de zomer wilt laten taxeren kunnen er wachttijden zijn.

Voordelen camper taxatie

Met een taxatie weet je precies wat je camper waard is en of de gas- en elektrische installatie veilig zijn. Daarnaast is de camper voor een x aantal jaar (afhankelijk van de verzekeraar) verzekerd voor het getaxeerde bedrag. Dus als de camper verloren gaat door brand of diefstal of total loss is verklaard, dan wordt het getaxeerde bedrag uitgekeerd in plaats van de dagwaarde.

Zelfbouw camper verzekeren

Verzekering & permanent wonen in de camper

Wanneer jij in je camper gaat wonen dan is het belangrijk dat je een verzekering afsluit terwijl je nog op een woonadres staat ingeschreven. Anders wordt het lastig. Kies voor een verzekeraar die een reisduur van 365 dagen per jaar dekt.

Nadat de camper is verzekerd kun je je inschrijven op een postadres. Hier kun je post ontvangen en zodoende behoud je het recht op toeslagen (sociale voorzieningen) en verzekeringen. Je moet wel kunnen aantonen dat je minimaal 4 maanden per jaar in Nederland bent. Dit hoeft niet aaneengesloten te zijn. Ben je meer dan 8 maanden in het buitenland dan ben je verplicht om je uit te schrijven van de gemeente. Hierdoor kun je geen (wegen)belasting betalen en zal ook jouw Nederlandse kenteken hiermee vervallen. Dus ben je van plan om langer dan 8 maanden in het buitenland te reizen, dan is het makkelijkst om je tijdelijk bij je ouders of iemand anders in te schrijven.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een camperverzekering?

Alhoewel camperverzekeringen van verschillende aanbieder in grote lijnen op elkaar lijken, bestaan er wel degelijk verschillen. Door kampeerautoverzekeringen met elkaar te vergelijken kun je enorm besparen op de kosten van de premie.

Camperverzekering vergelijken op premie en voorwaarden

Er zijn veel factoren waar je rekening mee dient te houden bij het afsluiten van een verzekering. Laat je niet ‘misleiden’ door een lage premie. Het belangrijkste is dat de verzekering aansluit bij jouw wensen. Jouw camper is een kostbaar bezit die je goed wil verzekeren. Check daarom altijd de polisvoorwaarden van een verzekeraar. Lees hieronder onze tips voor het vergelijken van camperverzekeringen.

Nieuwwaarde-, aankoopwaarde- en taxatieregeling

Deze verschillen per verzekeraar. Bij sommige is de nieuwwaarderegeling 10 jaar, terwijl een andere verzekeraar maximaal 5 jaar hanteert. Dat betekent dat een bus na bijvoorbeeld 5 jaar opnieuw moet worden getaxeerd. Hetzelfde geldt voor de aankoopwaarde- en taxatieregeling.

No-claim korting

Als jij schadevrije jaren hebt opgebouwd kun je korting krijgen op de premie. Bij de ene verzekeraar loopt deze korting sneller op dan bij de andere verzekeraar. Met andere woorden: een kortere bonus-malus ladder. Zo geeft NKC nou vijf opgebouwde schadevrije jaren al de maximale korting van 80% korting op de premie. ANWB geeft 80% korting na 8 schadevrije jaren. Bij Aveco is de maximale korting 60% en deze bereik je na 10 jaar.

Hoogte eigen risico

Het eigen risico is niet bij elke verzekeraar verplicht mits de schade wordt hersteld bij een aangesloten schadehersteller. Ook de hoogte van het eigen risico varieert. Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om het eigen risico te verhogen en daarmee de premie te verlagen. Let op: voor het vervangen van een ruit moet je wel eigen risico betalen.

Inboedel & accessoires en hoogte verzekerde bedrag

Wat tot de inboedel wordt gerekend en de hoogte van het verzekerde bedrag verschillen per verzekeraar. Doorgaans worden kleding, elektronica en kostbaarheden niet tot de inboedel van de camper gerekend. En ook accessoires zoals een zonneluifel, fietsdrager of schotel worden niet door elke verzekeraar standaard gedekt. Vergelijk daarom altijd de polisvoorwaarden van de desbetreffende camperverzekeraars voor meer informatie. Check ook wat er door de doorlopende reisverzekering wordt vergoed.

Pechhulp in binnen en buitenland

Vind je het belangrijk dat in heel Europa goede pechhulp beschikbaar is? Denk hierbij aan vervangend vervoer na een ongeval of diefstal, maar ook repatriëring en verzenden van onderdelen. Bij sommige verzekeraars is dit standaard meeverzekerd (Aveco), maar niet bij alle. Check ook of de alarmcentrale dag en nacht bereikbaar is. Zo is de alarmcentrale van Centraal Beheer 7 dagen per week, 24u per dag bereikbaar. Het laatste wat je namelijk wil bij pech is dat je jouw verzekeraar niet kunt bereiken.

Maximaal aaneengesloten reisperiode en kilometergrens

Ben je van plan om voor een lange aaneengesloten periode met de camper te gaan reizen? Dan is dit iets om rekening mee te houden. Zo mag je met de Centraal Beheer camperverzekering 180 aaneengesloten naar het buitenland, maar bij Aveco, Camperverzekerd en NKC is het toegestaan om 365 aaneengesloten dagen te reizen (lees recreëren), mits je een officieel woon of postadres in Nederland hebt. Let wel op de APK verplichting. Sommige verzekeraars hanteren ook een kilometergrens. Bijvoorbeeld 7500 kilometer per jaar. Kom je boven die grens uit dan gaat de premie omhoog.

Dekkingsgebied

Ga jij met je camper door Europa reizen dan is dit wellicht niet van belang voor jou. Maar ben je van plan om naar Marokko te reizen of bijvoorbeeld de camper te verschepen naar Zuid Amerika, check dan van tevoren of je in deze landen bent verzekerd.

Camper verhuur

Sharing is caring! Wil jij je camper uitlenen aan vrienden of familie? Dan dien je dit aan te geven bij de verzekeraar. Er zijn verzekeraars die dit niet toestaan. Of wil je jouw camper verhuren en geld verdienen? Ook dit wil je vooraf checken. Bij Aveco en NKC is verhuur aan derden tegen een toeslag toegestaan. Maar bij ANWB en Camperverzekerd is dit niet toegestaan.

Tip: Wanneer je jouw camper via Goboony verhuurt, kun je een dagverzekering afsluiten. Deze verzekering is alleen geldig tijdens de verhuur, dus je hebt geen kosten wanneer de camper niet wordt verhuurd. Dit is de makkelijkste manier voor extra financiële bescherming tijdens de verhuur van je camper. Lees hier alles over het verhuren van je camper.

Woon-werkverkeer

Ga je de camper niet alleen recreatief maar af en toe ook als woon-werkverkeer gebruiken? Niet elke verzekeraar staat dit toe. Verzekeraars die woon-werkverkeer naast recreatief gebruik standaard toestaan zijn NKC en Aveco.

Huisdieren

Neem je huisdieren mee in je camper? Dan wil je dat deze ook goed zijn verzekerd. Kies daarom een camper- en reisverzekering die bij een aanrijding geneeskundige kosten voor je huisdier vergoed en repatriëring mocht dat nodig zijn.

Om het jou makkelijk te maken hebben we een handige ‘camper verzekering vergelijken’ checklist gemaakt:

Camper verzekering vergelijken checklist
Klik hier om de checklist te downloaden.

Wat is de beste camper verzekeraar?

Wat is de beste camper verzekeraar vraag je je wellicht af? Dat hangt geheel af van jouw situatie en wensen. Elke camper is uniek! Om jou op weg te helpen hebben we de plus en minpunten van de grootste camper verzekeraars op een rij gezet. Gebruik onze vergelijkingschecklist en ontdek welke camper verzekeraar het beste bij jou past.

ANWB camperverzekering

Pluspunten

 • 24/7 hulp ANWB alarmcentrale
 • Tot 80% no-claim korting (na 8 schadevrije jaren)
 • Leden 5% korting
 • Voordelig tweedehands camper verzekeren. Mogelijkheid om aanschafwaardedekking voor 3 of 5 jaar af te sluiten.
 • Geen verplicht eigen risico bij schade indien de reparatie wordt uitgevoerd door een door de ANWB geselecteerd schadeherstelbedrijf

Minpunten

 • Maximaal 6 aaneengesloten maanden verzekerd als je met camper naar buitenland gaat. Wil je langer dan moet je dit doorgeven en moet de aanvraag worden beoordeeld.
 • ANWB Camperverzekering geldt alleen voor recreatief gebruik. Verhuur tegen betaling is niet toegestaan.
 • Camper mag niet permanent worden bewoond.

Bezoek de website voor meer informatie over de ANWB camperverzekering.

Aveco camperverzekering

Pluspunten

 • Woon-werkverkeer naast recreatief gebruik standaard toegestaan
 • Hulp bij pech en schade standaard meeverzekerd in heel Europa.
 • Gratis inventaris dekking t.w.v. € 5.000,-
 • 365 dagen aaneengesloten reizen met camper toegestaan
 • Stalling in buitenland gedekt tot 6 aaneengesloten maanden
 • Geen terugval in no-claimkorting bij luifel- en/of hagelschade
 • Uitlenen aan vrienden en familie meeverzekerd, verhuren via deelplatform tegen hogere premie.

Klik hier voor meer informatie over de Aveco camperverzekering.

Camperverzekerd

Pluspunten

 • Accessoires (luifel, fietsendrager, schotel, etc.) standaard meeverzekerd
 • Gratis € 5.000,- uitgebreide inboedeldekking op de (beperkt) casco camperverzekering
 • Uitlenen van camper aan familie of kennissen toegestaan
 • 10 Jaar nieuwwaarderegeling voor nieuwe campers en 5 Jaar taxatiewaarde garantie voor occasion campers bij een all-risk camperverzekering
 • No-claimkorting tot 80% (bij 8 jaar), wordt ook overgenomen van auto of motor
 • Geen verplicht eigen risico en onbeperkte kilometrage
 • Verzekeren tijdens ombouwen van bus naar camper toegestaan onder bepaalde voorwaarden

Minpunten

 • Verhuur via deelplatform is niet toegestaan (!) Camper wordt in zijn geheel niet verzekerd als je de camper gaat verhuren via verhuur platforms.
 • Woon-werkverkeer niet toegestaan.

Klik hier voor informatie over de camperverzekering van Camperverzekerd.

Centraal beheer camperverzekering

Pluspunten

 • Tot 3 jaar na aankoop de aanschafwaarde terug bij diefstal en total loss (WA+ Beperkt Casco en All Risk).
  + 24 uur per dag en 7 dagen per week hulp van de alarmcentrale.
 • Dekking in heel Europa,Turkije, Israël, Marokko en Tunesië.t
 • Schade aan spullen die uitsteken of van de camper vallen zijn verzekerd.
 • Je kunt zelf de hoogte van je inventaris dekking kiezen (€1500, €3000, €4500 of €6000).

Minpunten

 • Zakelijk gebruik van de camper is niet toegestaan noch verzekerd.
 • Maximaal 180 dagen aaneengesloten reizen in het buitenland toegestaan.

Klik om direct je premie te bereken of voor meer informatie over de Centraal Beheer camperverzekering.

De camperverzekering

Pluspunten

 • Lage premie
 • Aankoopwaarde garantie
 • Gratis vervangende camper en/of onderdelen (casco)
 • Zelfbouw camper verzekering

Lees hier meer informatie over De Camperverzekering.

NKC camperverzekering

Pluspunten

 • Verhuur toegestaan in de camperverzekering voor camper t/m 15 jaar (tegen toeslag)
 • Pechhulpdekking in binnen- en buitenland standaard verzekerd Beperkt Casco en Volledig Casco
 • 10 Jaar nieuwwaarderegeling voor nieuwe campers en en 5 Jaar taxatiewaarde regeling voor gebruikte campers
 • Biedt mogelijkheid tot WA verzekering voor tijdens het ombouwen van bus naar camper
 • 80% no-claim korting na 5 schadevrije jaren, ook tot maximaal 80% korting op huidige personenautoverzekering
 • Woon-werkverkeer standaard en zonder extra kosten meeverzekerd

Minpunten

 • Hoge premie

Klik hier om direct jouw premie te bereken voor een NKC camperverzekering.

Naast bovengenoemde camper verzekeraars kun je ook terecht bij Allianze, Aon, ASR, Europeesche, NH1816, Interpolis, Rabobank, en Unigarant.

Laatste tip voor onderweg

Zorg dat je altijd een Europees Schadeformulier op reis meeneemt. Bij schade ben je namelijk verplicht om deze in te vullen anders gaat een verzekeraar niet over tot uitbetaling. Vul het formulier volledig en laat de andere betrokkene ook het formulier ondertekenen. Daarnaast is het raadzaam om contactgegevens uit te wisselen en een foto te maken van het kentekenbewijs van degene die schade bij jou heeft veroorzaakt.

Alles weten over wetgeving & papierwerk voor jouw camper?

Download ons e-book en bespaar tot honderden euro's.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

11 Vragen en reacties

 1. Hoi! Bedankt voor het goede overzicht. Nog even een toevoeging: Aveco verzekert geen campers die bij ingang van de polis ouder dan 20 jaar zijn. Onze zelfbouwcamper van een brandweerbus uit 1998 kan daar dus niet worden verzekerd!

 2. Hallo~ Dit is een zeer informatieve pagina. Ik ben van plan een camper te kopen of om te bouwen. Weten jullie misschien ook of je per se een Nederlands kenteken nodig hebt voor een Nederlandse verzekering? Ik heb navraag gedaan bij een paar verzekeraars en niemand doet aan verzekeringen met kentekens van een ander EU-land.

  Miranda

  1. Hoi Miranda, bedankt! Helaas hebben wij hier geen antwoord op. Je kunt inderdaad het beste zelf bij verschillende verzekeraars hierover informeren. Succes!

 3. Hoi,
  Jullie schrijven over permanente wonen in camper met een postbus adres.
  Misschien weten jullie dit niet maar er is een misvatting over postbusadressen.
  Postbusadressen kan voor bovengenoemde omschrijving gebruikt worden, maar….. je moet hierbij los hiervan een woonadres hebben. (dus een woning en ingeschreven in het GBA van de gemeente.)
  Heb je geen woning meer (dus ook niet ingeschreven in het GBA), en je wilt permanent in de camper wonen, dan is dit alleen mogelijk met een ‘briefadres’. Dit accepteert de gemeente als ingeschreven (lees woonadres) de gemeente jou kan bereiken. Een legaal “woonadres”. dan maakt het niet uit waar je met je camper bent c.q. verblijft.
  Dus:
  briefadres = ingeschreven in GBA (‘woonachtig’)
  postadres = aparte woonadres vereist.

  Groet,
  Gerard

 4. Toevallig met de anwb gebeld. Maar daar is recreatief gebruik door familie en vrienden wel verzekerd. Je mag er alleen niet mee verdienen.

  1. Hier hebben wij niet voor gekozen. Dit komt mede omdat we onze camper ook (of juist) in de stalling verzekerd willen hebben tegen bijvoorbeeld brand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven