SNEL EN EENVOUDIG EEN CAMPER RAAM PLAATSEN
Camper ramen inbouwen: een spannende klus. Althans, wij zagen er best wel tegenop om een gat te moeten zagen in een ‘gezonde’ bestelbus. Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat zelf camper raam inbouwen spannender lijkt dan dat het eigenlijk is. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je bij het plaatsen van een camper raam rekening mee dient te houden. In dit artikel vertellen we je daar meer over en bieden we je een stappenplan waarmee je zelfstandig en vrij gemakkelijk een raam in een camper kunt inbouwen.
DISCLAIMER: Dit blog is gebaseerd op eigen ervaring en eindeloos veel onderzoek om dit blog zo kloppend en sluitend mogelijk te krijgen. Dit maakt ons echter geen professioneel camper bouwer. Ondanks dat het blog met de grootst mogelijke zorg is samengesteld kan het onvolledigheden en/of onjuistheden bevatten. Verricht daarom altijd eigen onderzoek. Wij zijn niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de bouw van jouw camper.
CAMPER RAMEN INBOUWEN: DE VOLLEDIGE BOODSCHAPPENLIJST
De meeste bestelbussen hebben, op achterruiten na, geen ramen in de laadruimte. Toch is een beetje daglicht in de leefruimte van jouw toekomstige camper wel zo prettig. Ventilatie in je buscamper is zelfs noodzakelijk. Op die manier komt er ’s nachts voldoende frisse lucht binnen voor een goede nachtrust. Daarnaast draagt de ventilatie van een camper raam bij aan een goede afvoer van condens zodat je minder vocht en- roestvorming in je camper zal krijgen. Daarom ontkom je er niet aan om ramen of dakluiken te bouwen in jouw camper. Gelukkig is dit een vrij eenvoudige klus, mits je de juiste materialen en gereedschap in huis hebt. Daarom hieronder een overzicht van het gereedschap plus materiaal dat je nodig hebt bij het bouwen en plaatsen van ramen in een camper:
- Accuboormachine
- Decoupeerzaag met metaalzaagje (bij voorbaat scherp/ nieuw)
- Optioneel: slijptol
- Metaalvijl
- Veiligheidsbril en mondkap
- Butylkit met Kitspuit
- Polymax
- Hout voor omlijsting (bepaal de dikte op basis van de ruimte tussen de beide kanten van je raam als je die op elkaar klikt)
- Schroeven
- Rolmaat en pen/ dikke stift
- Hammerrite met kwastje
- Schilderstape en kranten
- Zachte spons
- Stofzuiger
- Lijmklemmen
TIP: Plaats je ramen voordat je begint met camper isolatie. Zo voorkom je dat je door het isolatiemateriaal heen moet zagen. Lees hier meer over hoe je je camper kan isoleren met Armaflex isolatiemateriaal.
CAMPER RAAM KOPEN
Een camper raam kopen is waarschijnlijk het eerste wat je gaat doen zodra je hebt besloten om je camper te voorzien van extra ramen. Voordat wij je gaan uitleggen hoe je een camper raam kan inbouwen is het handig om te weten welk camper raam je het beste kan kopen. Wij hebben hiervoor een aantal camper ramen online vergeleken. Uiteraard op prijs en op kwaliteit. Het enige camper raam wat wij overal overal terug zagen komen is een Dometic Seitz S4 raam. De reviews hiervan zijn eigenlijk overal prima.
Daarom hebben wij uiteindelijk ook gekozen om een Dometic Seitz S4 camper raam op Amazon te kopen. We zijn hiermee zeer tevreden. Dit camper raam beschikt namelijk zowel over een verduisteringsgordijn als een insectenhor die beide onafhankelijk van elkaar gebruikt kunnen worden. Ook is dit raam voorzien van dubbelglas wat weer goed is voor de isolatie van je camper. Je kunt het raam op verschillende standen open zetten en dankzij de drie sloten die niet van buitenaf kunnen worden geopend is ie extra beveiligd. Heb je niet zoveel budget om een camper raam te kopen? Dan kun je altijd nog kiezen voor een goedkoper alternatief. Bijvoorbeeld een Carbest camper raam. Dit raam hebben we zelf echter niet kunnen testen.
STAPPENPLAN CAMPER RAAM INBOUWEN
Zodra je je camper raam binnen hebt, kun je beginnen met het inbouwen daarvan. Hieronder volgt een beschrijving van het stappenplan over hoe wij camper ramen hebben ingebouwd.
STAP 1: POSITIE BEPALEN
Wij hebben ervoor gekozen om twee ramen in onze camper te bouwen: eentje bij de keuken zodat we makkelijk kunnen ventileren tijdens het koken en eentje bij onze extra zitplaatsen. Houd bij het bepalen van de positie er rekening mee dat er nog een houten framewerk omheen moet passen. Dit houten framewerk is noodzakelijk om de dunne metalen carrosserie te verdikken zodat het camper raam zich daar keurig aan kan vastklemmen.
STAP 2: HOUTEN FRAMEWERK MAKEN
Omdat de wand van jouw camper zeer dun is zul je een houten framewerk moeten bouwen die naadloos aansluit rondom het raam. Het houten framewerk lijm je met Polymax eenvoudig vast aan de binnenzijde van de camper. Het framewerk moet precies om de zijkanten van het camper raam passen. Dus meet de zijkanten van het camper raam en dan weet je exact hoe lang de zijkanten van het houten framewerk moeten zijn. Bij het bepalen van de juiste dikte van het hout is het belangrijk dat het hout net iets dikker is dan de tussenruimte die overblijft als je de buiten- en binnenzijde van het raam op elkaar klikt. Anders kunnen deze twee zijdes zich simpelweg niet goed hechten aan het framewerk. Als je vervolgens de vier losse latten hebt gezaagd, leg je de latten om het raam heen en schroef je het frame vast aan elkaar.
STAP 3: CAMPER RAAM AFTEKENEN
Het zojuist gemaakte framewerk kun je perfect gebruiken bij het aftekenen van het gat dat je gaat zagen voor het camper raam. Gebruik een dikke stift of een duidelijke kleur pen en dubbelcheck of de afmetingen van het afgetekende gebied juist zijn. Better safe than sorry! Wij hebben ervoor gekozen het te zagen gebied af te tekenen aan de binnenzijde van onze camper, maar uiteraard kun je dit ook aan de buitenzijde doen.
NOTE: Omdat wij te maken hadden met steunbalken op de plek waar het camper raam zou moeten komen, hebben wij deze eerst verwijderd met een slijptol. Zodoende konden wij het te zagen gebied gemakkelijk aftekenen en zonder al te veel weerstand eruit zagen. Draag hierbij een veiligheidsbril en eventueel ook een mondkapje. Belangrijk is ook dat je alle metaaldeeltjes zorgvuldig opruimt. Wij hebben aan de zijkant een doek gehangen die het grootste gedeelte opvangt.
STAP 4: TAPEN EN AFPLAKKEN
Omdat je in metaal gaat zagen, krijg je te maken met metaalsplinters. Om rondvliegende metaalsplinters te beperken, doe je er verstandig aan om de zaaglijnen te tapen en het gebied er rondom af te plakken met kranten of een doek. Als je ervoor kiest om van buitenuit te gaan zagen, tape dan extra zodat de decoupeerzaag geen krassen in het metaal kan maken. Wij hebben hiervoor schilderstape gebruikt.
STAP 5: GATEN BOREN EN ZAGEN
Voordat je begint te boren en te zagen; zet een veiligheidsbril op en eventueel ook een mondkapje zodat je geen metaalsplinters/stof in je ogen of longen krijgt. Allereerst hebben wij in elke hoek van het raam een gat geboord. Op deze manier kun je eenvoudig je decoupeerzaag in één van de vier gaten stoppen om zo met een recht lijn van gat naar gat te zagen. Zo voorkom je dat je moeilijke bochten in het metaal hoeft te zagen wat lang niet zo makkelijk gaat als in hout. Wij hebben voor het zagen een nieuw metaalzaagje gebruikt met fijne kartels. Daarmee gaat de klus het makkelijkst. Gebruik dus bij voorkeur een fijn zaagje en geen grove zaag.
TIP: plak het te zagen gat wanneer je bijna alles hebt gezaagd vast met tape. Zodoende voorkom je dat het metaal tijdens het zagen gaat ‘klapperen’.
STAP 6: VIJLEN EN BEHANDELEN
Nadat wij het gat hadden gezaagd en zeker wisten dat het raam erin paste hebben de scherpe randen met een metaalvijl gevijld. De randen hebben we hierna behandeld met hammerrite anti-roestmiddel. Dit is eenvoudig aan te brengen met een kwastje en voorkomt roestvorming. Sla deze stap niet over! Belangrijk is wel dat de hammerite goed moet drogen. Als je namelijk het raam er te snel in plaatst haal je al het anti-roest middel weer weg.
STAP 7: HOUTEN FRAMEWERK PLAATSEN
De volgende stap bij het inbouwen van ons camper raam betrof het bevestigen van het houten framewerk aan de binnenzijde van de bus. Lijm het framewerk vast met polymax en zet het minimaal een uur vast met lijmklemmen zodat het zich goed kan hechten aan de wand. Zoals je hieronder ziet hebben wij ook aan de buitenkant een houten frame geplaatst zodat de klemmen niet direct op het metaal druk uitoefenen. Zo voorkom je eventuele lakschade. Je kunt hiervoor ook doekjes gebruiken.
STAP 8: KITTEN, PLAATSEN & VASTSCHROEVEN
Nu het houten framewerk vast zit kun je het beste nog een keer testen of het camper raam past voordat je de weerbestendige kit (butylkit) gaat aanbrengen op het camper raam. Mocht het camper raam niet passen; herhaal dan stap 6. Past het wel probleemloos, breng dan ruimschoots butylkit aan op de buitenste rand van het camper raam. Plaats vervolgens het camper raam in de camper en druk het stevig aan. Bevestig hierna de binnenzijde van het camper raam en schroef het vast met de bijgeleverde schroeven.
STAP 9: TESTEN MET WATER
Nadat je het camper raam in je camper hebt ingebouwd, is het tijd om te testen of je geen lekkages hebt. Bij ons was dit gelukkig niet het geval, maar mocht dit wel zo zijn dan zou het kunnen dat er ergens onvoldoende butylkit is aangebracht. Of dat het camper raam niet voldoende hecht aan het metaal waardoor je misschien het gat iets verder moet uitvijlen.
STAP 10: SCHOONMAKEN
Zoals al eerder aangegeven in dit artikel: metaalsplinters kunnen gaan roesten als je ze niet opruimt. Maak daarom de buitenwand van je camper goed schoon met een zachte spons en spoel het af met water. Veeg binnen in de camper ook alles op. Houd rekening dat stofzuigers stuk kunnen gaan van het opzuigen van metaalsplinters (mocht je ervoor kiezen het op te zuigen). Wij hebben gewoon een oude stofzuiger hiervoor gebruikt.
We hopen dat je met dit stappenplan gemakkelijk zelf ramen in jouw camper kan inbouwen. Mocht je toch nog vragen hebben over het inbouwen van ramen in jouw camper; laat hieronder een reactie achter en wij beantwoorden hem zo snel mogelijk!
CAMPER RAMEN LATEN INBOUWEN
Vind je gaten zagen in je camper toch een beetje eng? En wil je dat dit gewoon 100% goed gedaan wordt zonder dat je last krijgt van mogelijke lekkages? Dan doe je er misschien goed aan om deze klus gewoon lekker uit te besteden. Een echte specialist daarin is B&S Autoaanpassing. Zij hebben al decennia ervaring met het maken van aanpassingen aan auto’s, bussen en campers. Je kunt ook bij hen de je volledig camper laten keuren door de RDW. Interesse? Vraag dan direct via ons een gratis offerte aan.
TIP: HET GRATIS E-BOOK CAMPER BOUWEN
> Klik hier voor directe toegang tot het zeer uitgebreide en volledig gratis camper bouwen e-book.
LEES OOK DEZE HANDIGE CAMPER BOUW TIPS:
– Zelf een camper bouwen in Nederland: regels & wetgeving
– Camper isoleren met Armaflex isolatiemateriaal
– Extra zitplaatsen camper en andere aanpassingen
– Camper koelkast: absoprtie vs. compressor
Dit artikel bevat Affiliate Links. Als je via onze uitgaande links iets koopt ontvangen wij daar een kleine commissie over. De prijs die jij betaalt verandert niet. Op deze manier kunnen wij onze website onderhouden zonder afleidende reclames te laten zien.
Hallo wij hebben net een Renault master gekocht en zitten nu te kijken hoe en wat we allemaal gaan doen en zo krijgen we net deze mail over isolatie en ramen super maar hebben jullie ook ervaring met dakramen en de voor en nadelen van een dakraam met of zonder ventilator?
Gr jan
Hoi Jan,
Wat toevallig! Ook een H3? Yes wij hebben een dakruim ingebouwd; dit is een ventilator die zowel lucht naar binnen- als buiten kan blazen. Het plaatsen van een dakraam werkt eigenlijk vrijwel hetzelfde als een ‘gewoon’ raam. Alleen heb je nu te maken met een ongelijke ondergrond. Die hebben wij opgevuld met waterbestendig epdm band en hout (zodat het raam extra stevig vast zit). Uiteindelijk hebben we het vastgelijmd met butyleenkit. De nadelen van een dakraam met ventilator is dat het (een klein beetje) stroom vraagt en dat het minder licht doorlaat dan een gewoon raam… maar daar hebben wij weinig last van.
We gaan er nog een artikel over schrijven, maar hopelijk heb je hier alvast wat aan?
Groetjes,
Esther en Kay
P.s.: Houd ons op de hoogte van jullie bouwvorderingen, we zijn benieuwd!
hallo mensen wij hebben een Mercedes sprinter L2H2 en lees hoe je de ramen kan inbouwen, nou ga wij er aan beginnen en als ik jullie site volg kan het niet verkeerd gaan. top en tot snel als ik weer mag beginnen en onderdak voor mijn kleine knul heb. groet Ron
Dag Ron,
Goed om te horen! We wensen je heel veel succes met het inbouwen van je ramen. Mocht je nog vragen hebben, laat het ons hieronder weten!
Gr. Esther & Kay
Hi beiden,
Bedankt alvast voor de zeer duidelijke richtlijnen voor het camperraam en dakraam!
Heb nog 1 praktische vraag.
Ik sta op het punt zelf de basiswerken te gaan uitvoeren, maar vind nergens duidelijke afmetingen voor de balkjes die je gebruikt voor:
– geraamte van de dakventilator
– geraamte van het dometic raam
– vloer, muur, en plafond geraamte
hebben jullie gewoon standaard balkjes uit de DHZ zaak gaan halen? iets van een 24mm x 32 mm kan dat kloppen?
Grts
Hoi Stef,
Dank voor je berichtje en terechte vragen!
Voor het raamwerk om al onze ramen hebben we vuren geschaafde latten van 27×44 gebruikt. Inderdaad van de DHZ.
Voor de zijramen is het belangrijk dat de binnen- en de buitenzijde van het raam goed aan elkaar klemmen. Dat gebeurt zodra je ze aan de binnenkant vastschroeft. Echter moet de lat die ertussen zit dik genoeg zijn zodat ze goed kunnen hechten. Als je het raam bestelt zie je precies hoeveel ruimte er tussen zit. De lat moet dikker zijn dan de ruimte tussen de twee kanten van het raam, dan komt het helemaal goed. Als je het raam ontvangen hebt kun je ook precies de lengtes van de zijkanten meten zodat je deze mooi op maat kan maken.
Voor het dakraam hebben wij dezelfde latten gebruikt. Hier is het belangrijk dat de schroeven die je aan de bovenkant door het dak schroeft, genoeg ‘vlees’ hebben om zich aan de onderkant van het dak te hechten. Een lat met een dikte van 2,7 cm is hiervoor genoeg.
Voor de vloer hebben wij 18×27 mm gebruikt. De muur en plafond 18×69 mm.
Gaat dat lukken zo?
Gr. Kay & Esther
Hey Esther en Kay,
Super leuke informatieve site!
Waarom zagen met een decoupeerzaag en niet met haakse slipper?
Klaas
Hoi Klaas,
Leuk om te horen, bedankt! Maar het kan beide, wij gaven de voorkeur aan de decoupeer.
hoi, mijn camperproject is nog in de fase planning. Ik heb wel veel ervaring in het werken met de decoupeerzaag en haakse slijper. Mijn tip daarbij: gebruik altijd gehoorbescherming, zeker bij gebruik van de slijptol, en helemaal bij het gebruik binnen in de bus. Verder dank voor alle tips op het blog, dat gaat zeker helpen.
groet,
Roel
Hoi Roel,
Je hebt gelijk inderdaad! Oog- en gehoorbescherming zijn beide zeer belangrijk wanneer je aan de slag gaat met een slijptol!
Veel succes alvast bij het bouwen van je camper.
Groeten,
Esther en Kay
Hallo Kay,
Ik ben gisteren wezen kijken naar klapramen en kreeg daar te horen dat ik voor mijn Peugeot boxer L1H1 curved ramen nodig zou hebben. Naar mijn idee is mijn bus niet zo rond dat ik curved ramen nodig zou hebben. Ik ben wel benieuwd hoe je dat kan bepalen.
Ik lees dat jij de Dometic Seitz S4 hebt geplaatst. Dat is volgens mij geen curved raam. Mijn vraag is of je deze dan vlak tegen je wand in kan bouwen. Ik hoop dat je mij hierbij kunt adviseren.
Alvast bedankt voor je reactie.
Groet,
René