Camper cassetteluifel

Camper luifel opties en montage cassetteluifel

Vergelijking verschillende soorten camper luifels

Van cassetteluifels tot bustenten en van zakluifels tot schaduwdoeken. Camper luifels komen in verschillende soorten en maten. Grote kans dat je twijfelt welk type luifel het beste bij je past en hoe je deze monteert. Doordat wij vrijwel alle soorten luifels hebben gehad weten we als geen ander dat de juiste luifel een gamechanger kan zijn! Daarom bespreken we in dit blog de verschillende luifels, waar je op moet letten bij aankoop en geven we praktische inzichten over de montage.

Voor een camper luifel heb je de keuze uit een cassetteluifel, zakluifel, bus- of campertent en een schaduwdoek. Welke camper luifel het meest geschikt is voor jou hangt af van verschillende factoren zoals het beschikbare budget, benodigde opbergruimte en hoeveel waarde je hecht aan het gemak van opzetten en afbreken. We lichten de verschillende soorten camper luifels inclusief hun voor- en nadelen hieronder toe.

Cassetteluifel voor de camper

Een camper cassetteluifel werkt net zoals een zonnescherm thuis: het dient permanent aan de zijwand of op het dak van de buscamper te worden bevestigd. Middels een slinger of afstandsbediening kan de luifel worden uitgedraaid. Daarmee is hij niet alleen zeer stabiel, maar ook binnen een handomdraai opgezet. Bovendien kun je een cassetteluifel gebruiken als schaduw oplossing én om je te beschermen tegen de regen. De meeste cassetteluifels zijn namelijk uitgerust met een waterdicht doek. De prijs van een cassetteluifel varieert van zo’n €700 tot €1200, afhankelijk van de gewenste grootte, bediening en kwaliteit. Daarmee is het niet de voordeligste camper luifel, maar eenmaal gemonteerd heb je jarenlang plezier van een cassetteluifel.

Voordelen

 • Binnen een handomdraai opgezet
 • Neemt geen opbergruimte in beslag
 • Superieure stabiliteit
 • Gebruik tijdens regen
 • Losse zijwanden te bevestigen

Nadelen

 • Niet goedkoop
 • Montage kan achteraf lastig zijn. Wellicht dat je zelfs een deel van je plafondbekleding moet loshalen om de luifel binnenin degelijk te kunnen bevestigen.

Zakluifel

Een zakluifel zit in een hoes en dient te worden gemonteerd in een voortentrail, ook wel peesrail genoemd. Het zit dus niet permanent vast aan de camper, zoals bij een cassetteluifel wel het geval is. Toch kun je wel met een zakluifel rijden.

Voordelen

 • Snel opgezet
 • Neemt zeer weinig opbergruimte in beslag

Nadelen

 • Vooral geschikt voor caravans, maar enkele campers zijn ook uitgerust met een voortentrail.

Zakluifel - Dometic

Bustent/ Campertent

Een bus- of campertent werkt eigenlijk net als de voortent bij een caravan. Het dient als extra leef- en opslagruimte, maar biedt ook schaduw. Ze komen in verschillende maten en uitvoeringen, van simpel tot luxe en van opblaasbare tenten tot degelijk stalen frames. Prijzen lopen daarom zeer uiteen. Luxe varianten, voorzien van AirTube luchtkanalensysteem, kosten al snel €1700. Let er bij de aankoop van een campertent op dat deze geschikt is voor jouw merk en model buscamper.

Voordelen

 • Ideaal voor kampeerders die lange tijd op één locatie verblijven of voor gezinnen die meer ruimte nodig hebben
 • Vrijstaande bustenten kunnen blijven staan als je een uitstapje gaat maken

Nadelen

 • Opzetten kost veel tijd
 • Neemt veel opbergruimte in beslag
 • Hoge prijs

Camper Tent

Schaduwdoek camper

Een schaduwdoek voor de camper is het betaalbare alternatief voor een camper luifel. Ze zijn gemaakt van ademend materiaal en blokkeren schadelijke UV-stralen voor 98% procent. Je bevestigt het doek eenvoudig met sterke zuignappen aan de camper, waarna je het met behulp van telescopische tentstokken op de gewenste hoogte plaatst en met scheerlijnen en haringen in de grond vastzet. Voor extra stevigheid kun je ook een stormbandenset met haringen gebruiken.

Pluspunten

 • Eenvoudig op te zetten en af te breken
 • Laag in gewicht en compacte afmeting waardoor het weinig opbergruimte in beslag neemt
 • Voordelig

Minpunten

 • Minder stabiel dan andere camper luifels
 • Niet waterdicht
 • Geen losse zijwanden aan te bevestigen

Voordelig camper luifel

Onze keuze: Dometic Cassetteluifel

We zijn ooit begonnen met een bustent, maar omdat deze vrijwel alle opbergruimte onder ons bed in beslag nam, zijn we hier snel vanaf gestapt. Hierna kozen we omwille van de lage prijs en geringe opbergruimte voor een schaduwdoek. Helaas bleek de constructie niet stabiel en maakten we hier in de praktijk weinig gebruik van. Wellicht was ons doek te groot.

Daarom hebben we nu gekozen voor een cassetteluifel. Met de komst van onze zoon hechten we namelijk meer waarde aan opzet gemak, stevigheid en een goede schaduw oplossing. Tegelijkertijd willen we meer leefruimte, ook als het regent. Na verschillende merken cassetteluifels met elkaar te hebben vergeleken, hebben we gekozen voor de Perfect Wall PW 1500 van Dometic.

Voordelen Dometic Perfect Wall PW 1500 cassetteluifel

De Dometic Perfect Wall PW 1500 cassetteluifel is een van de lichtste luifels voor grotere buscampers. Hij is verkrijgbaar in verschillende lengtes en is daarmee geschikt voor vele buscampers. Daarnaast biedt het kwalitatief hoogwaardige luifeldoek van de Perfect Wall PW 1500 optimale bescherming tegen zonlicht en lichte regenval. Dankzij de Easy Lock Flippers kunnen de steunpoten bovendien worden vastgezet waardoor het doek nooit naar beneden kan zakken. Wij hebben gekozen voor handmatige bediening, maar elektrische bediening is ook beschikbaar. Kies je voor een luifel van Dometic, dan kun je rekenen op een zeer kwalitatief luifel dat jarenlang meegaat en er stijlvol uitziet.

Dometic Perfect Wall PW 1500 cassetteluifel

Dometic Service: advies op maat, installatie en reparatie

Overweeg je een Dometic camper luifel en twijfel je net als wij over de juiste maat en geschikte adapters? Of wil je bijvoorbeeld een Dometic koelkast, maar weet je niet welk model het beste bij je past? Neem dan contact op met Dometic Service. Service professionals geven namelijk graag advies op maat om tot de beste oplossing te komen die past bij jouw wensen en type camper. Zo voorkom je een miskoop.

Naast advies op maat kun je de montage van Dometic producten ook (tegen betaling) uitbesteden aan gecertificeerde service monteurs. Dit kan bij het Dometic Service Center in Oosterhout of bij een van de Dometic Service Providers in de Benelux. Op deze manier weet je zeker dat de installatie op een deugdelijke manier wordt uitgevoerd.

Tevens biedt Dometic Service onderhoud en reparatie van Dometic producten. Dus mocht je bijvoorbeeld tijdens de voorbereiding van je kampeertrip een defect Dometic product ontdekken, dan kun je vertrouwen op Dometic Service voor snelle en betrouwbare reparaties.

Onze ervaring met Dometic Service

Bij de keuze voor onze cassetteluifel hebben wij ons laten adviseren door Dometic service experts. Wij twijfelden namelijk over de juiste lengte van de luifel en de benodigde adapter. Nadat we contact met hen hadden opgenomen, kregen we binnen een dag reactie. Naast uitgebreid advies op maat werden we geattendeerd op de montage service. Aangezien ons camperdak van polyester is, twijfelden we over de montage. Een cassetteluifel weegt namelijk al snel 20 tot 25 kilo. We wilden er zeker van zijn dat de cassetteluifel nooit los zou kunnen raken. Daarom boekten we een montage afspraak. Vier weken later reden we naar het Service Center in Oosterhout waar de cassetteluifel professioneel werd gemonteerd.

dometic service

Montage camper cassetteluifel

Raadpleeg voor de montage van jouw camper cassetteluifel altijd de bijgeleverde handleiding en let op de volgende aandachtspunten:

 • Controleer of je camperwand sterk genoeg is voor de installatie of dat er extra versteviging nodig is.
 • Bepaal de juiste positie en hoogte. Houd hierbij rekening met deuren en ramen.
 • Ontvet & schuur alle oppervlaktes licht alvorens je de juiste primer, aktivator en kit aanbrengt.
 • Monteer de cassetteluifel waterpas om een correcte afwatering te garanderen.
 • Bevestig de luifel stevig aan de camper met de meegeleverde bevestigingsmaterialen om weerstand tegen wind en beweging te waarborgen.

Bekijk en lees hieronder hoe de Dometic service monteurs onze luifel hebben gemonteerd.

Camper cassetteluifel adapter op maat maken
Nadat de positie van de cassetteluifel was bepaald werd er een adapter op maat gemaakt. Dit om te garanderen dat de luifel stevig op het polyester dak van onze camper kon worden bevestigd.
Schuren en ontvetten camper luifel
De volgende stap van onze camper luifel montage betrof het licht opschuren en ontvetten van het dak en de luifel.
Aktivator en primer cassetteluifel montage
Hierna werd Sika aktivator en primer aangebracht.
Bevestiging camper catteluifel
Vervolgens werd kit aangebracht en de cassetteluifel door twee personen gemonteerd.
Dometic camper cassetteluifel
Als laatste stap werd de montage nagelopen en de luifel getest.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven