Camper koelkast - Absorptie vs. Compressor koelkast

Camper koelkast: absorptie vs compressor

Verschillende soorten camper koelkasten uitgelegd

Wanneer je op zoek bent naar een geschikte camper koelkast dan kun je kiezen uit drie verschillende type koelkasten: een compressor-, absorptie- en een thermo-elektrische camper koelkast. In dit blog vergelijken we de drie soorten koelkasten en kijken we naar de belangrijkste kenmerken die je in overweging moet nemen bij het kiezen van een geschikte camper koelkast. Daarnaast lees je meer over de installatie & onderhoud van een camper koelkast en sluiten we af met alternatieven voor een koelkast in de camper.

Waarom een camper koelkast onmisbaar is

Een camper koelkast is wat ons betreft onmisbaar als je gaat kamperen! Met een koelkast in de camper voorkom je namelijk dat voedsel kan bederven en daarmee verklein je het risico op voedselvergiftiging. Bovendien kun je in een koelkast je eigen (restjes) eten bewaren waardoor je niet afhankelijk bent van de beschikbaarheid van voedsel onderweg. Dit is extra belangrijk voor reizigers met specifieke dieetwensen. Daarnaast bestaat er ook een camper koelkast met ingebouwd vriesvak zonder dat deze koelkast veel energie vreet. Dit biedt extra mogelijkheden als je liefhebber bent van off-grid kamperen en/of als je je supermarkt bezoeken wil reduceren. Kortom: een camper koelkast geeft extra vrijheid tijdens het kamperen. Het biedt flexibiliteit, kostenbesparing en gemak.

Welk type camper koelkasten zijn er?

Grofweg zijn er drie verschillende soorten camper koelkasten, namelijk een compressor koelkast, absorptie koelkast en een thermo-elektrische koelkast. Elke camper koelkast heeft zijn voor- en nadelen. Hieronder lichten we de verschillen tussen deze drie type camper koelkasten kort toe:

Verschillende soorten camper koelkasten

Compressor koelkast

De populaire compressor koelkast werkt eigenlijk zoals de koelkast die je thuis hebt staan. De koelkast maakt gebruik van een compressor om het koelproces te regelen en is zeer efficiënt in het koelen van voedsel en drankjes. Zelfs bij omgevingstemperaturen boven de 35 graden Celsius blijven voedingswaren in een compressor koelkast gekoeld. Compressor koelkasten werken meestal op 12V of 24V en zijn met een gemiddeld verbruik van 1,2A per uur zeer zuinig.

Compressor koelkasten zijn doorgaans iets duurder dan absorptie- en thermo-elektrische koelkasten. Ook zijn ze vaak groter dan een absorptie koelkast en produceren ze een beetje geluid. Daarentegen biedt een compressor koelkast voor de camper wel meer functionaliteit en efficiëntie.

Voordelen

 • Energiezuinig
 • Niet gevoelig voor buitentemperatuur
 • Koeltemperatuur wordt binnen no-time bereikt
 • Te gebruiken in combinatie met zonnepaneel op 12V

Nadelen

 • Niet geheel geruisloos
 • Duurder in aanschaf

Compressor koelkast voor in de camper

Absorptie koelkast camper

Net als een compressor koelkast is de absorptie koelkast populair onder camperaars. De absorptie koelkast werkt op basis van warmte-energie en is zeer geschikt voor gebruik op plekken waar geen elektriciteit beschikbaar is. Ze werken namelijk naast 12V en 230V ook op gas. Daarnaast zijn absorptie koelkasten compacter dan een compressor koelkast en geheel geruisloos.

In tegenstelling tot een compressor koelkast hebben omgevingstemperaturen wel invloed op de koelprestaties. Kampeer je in gebieden met temperaturen boven de 30 graden Celsius dan heeft een absorptie koelkast vaak niet het vermogen om je etenswaren en drankjes voldoende te koelen. Ook het hoge energieverbruik van een absorptie koelkast kan als nadeel worden genoemd. Het verbruik op 12V ligt gemiddeld op 10A per uur.

Andere nadelen van een absorptie koelkast zijn dat je zo nu en dan de gasfles moet bijvullen en dat je (extra) ruimte in de camper nodig hebt voor de gasfles. Verder is een ventilatieopening in de bus noodzakelijk.

Voordelen

 • Werkt op 12 volt, 230 volt en gas
 • Geruisloos

Nadelen

 • Koelbereik boven 30 graden minder goed
 • Duurt relatief lang om op temperatuur te komen
 • Verbruikt naar verhouding meer energie dan een compressor koelkast

Absorptie camper koelkast

Thermo-elektrische koelkast

Een derde type koelkast voor campers is de thermo-elektrische koelkast. Dit type koelkast werkt op basis van elektriciteit (12V of 230V) en heeft een eenvoudig ontwerp, waardoor het licht en compact is. Ze zijn voordeliger in aanschaf dan een compressor- en absorptiekoelkast.

Helaas zijn thermo-elektrische koelkasten minder efficiënt in het koelen van voedsel en drankjes. Ze koelen slechts tot ongeveer 20 graden Celsius beneden de omgevingstemperatuur. Ook het energieverbruik wordt bepaald door de omgevingstemperatuur. Kortom: thermo-elektrische koelkasten zijn het meest geschikt voor kortere reizen of als aanvulling op een andere koelkast. Zoek je een goede thermo-elektrische koelkast? Dan kunnen we je deze aanraden: Dometic TropiCool TC 35FL.

Voordelen

 • Werkt op 12V en 24V
 • Voordelig in aanschaf

Nadelen

 • Gevoelig voor warmte
 • Luide ventilator

Thermo-elektrische camper koelkast

Alternatieven voor een camper koelkast

Hoewel een camper koelkast een handige optie is voor het bewaren van voedsel en drankjes tijdens het reizen in een camper, is er ook een alternatief beschikbaar.

Eenvoudige koelbox

Het alternatief voor een camper koelkast is een koelbox. Het voordeel van een koelbox is dat deze gemakkelijk kan worden verplaatst en zeer goedkoop in aanschaf is. Een koelbox werkt op basis van passieve koeling, waarbij de temperatuur van het voedsel wordt verlaagd door middel van isolatie en het gebruik van koelelementen of ijs. Dit kan betekenen dat de temperatuur in de koelbox niet zo stabiel blijft als in een compressor koelkast, vooral bij hogere temperaturen buiten de camper. Zoek je een goede koelbox? Dan kunnen we je deze aanraden: Coleman koelbox 30QT Performance Cooler.

Note: In onze eerste camper gebruikten wij een koelbox met ijsblokjes. De ijsblokjes smolten binnen een dag waardoor onze etenswaren dagelijks in een bak water zwommen. Met een camper koelkast of elektrische koelbox heb je hier geen last van.

Camper koelbox

230V Koelkast

Je kunt ook kiezen voor een 230V koelkast. Deze zijn voordelig en interessant voor mensen die van plan zijn om een omvormer in de camper te installeren. Om in de camper van een 230V koelkast gebruik te kunnen maken heb je namelijk een omvormer nodig. Deze zet de 12V die uit je accu komt om naar 230V.

Een 230V koelkast met omvormer verbruikt gemiddeld zo’n 1,5A per uur. Houd bij het uitzoeken van een geschikte omvormer voor je koelkast rekening met het piekvermogen van een koelkast. Deze kan tijdens het opstarten tot wel 3 tot 10 keer groter zijn dan het nominale vermogen. Dus een 230V koelkast met een nominaal vermogen van 80W kan tijdens het opstarten in de praktijk zo’n 800W verbruiken. Dit is per koelkast verschillend. Bestudeer daarom altijd goed de technische specificaties bij de aankoop van een 230V koelkast.

Daarnaast heb je wellicht ook nog andere 230V verbruikers die op hetzelfde moment kunnen draaien waardoor je een grotere omvormer nodig hebt. En je raadt het al; hoe groter de omvormer, hoe hoger het prijskaartje.

Een ander nadeel van een 230V koelkast is dat deze niet specifiek voor campers zijn ontworpen. Ze zijn daardoor minder bestand tegen trillingen tijdens het rijden met de camper. Zoek je een goede 230V koelkast? Dan kunnen we je deze aan raden: Beko koelkast en de Primo koelkast.

230V koelkast camper

Camper koelkast kopen: waar moet je op letten?

Om een goede koopbeslissing te kunnen maken zul je rekening moeten houden met verschillende eigenschappen, zoals de capaciteit, het energieverbruik, de koelprestaties, het geluidsniveau en of de camper koelkast regelmatig moet worden onderhouden.

Volume

Het volume van een camper koelkast is een belangrijke factor om in overweging te nemen. Dit bepaalt namelijk hoeveel voedsel en drankjes er kunnen worden bepaald. Camper koelkasten variëren van 40 L tot zo’n 130 L. Welke inhoud het beste bij jou past is afhankelijk van de beschikbare ruimte in de camper, met hoeveel personen je reist en voor hoeveel dagen je voedsel wil kunnen bewaren zonder naar de supermarkt te hoeven. Vraag jezelf daarnaast af of jouw koelkast moet zijn voorzien van een apart vriesvak.

Note: Wij hebben gekozen voor een capaciteit van 85 L. Dit is voor ons ruim voldoende om 5 tot 7 dagen voedsel in te bewaren.

Stroomverbruik

Bij de aanschaf van een camper koelkast is het belangrijk om goed te kijken naar het energieverbruik. Dit verschilt namelijk nogal per type. Een 12V absorptie koelkast verbruikt zo’n 10 ampère per uur en een 12V compressor koelkast zo’n 1,2 ampère per uur. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een 230V camper koelkast. Deze verbruiken zo’n 1,6 ampère per uur en zijn wat goedkoper in aanschaf. Nadeel van een 230V koelkast is dat je wel weer een flinke omvormer nodig hebt om de spanning om te zetten. De meeste camperaars kiezen daarom ook voor een 12V compressor camper koelkast.

Koelprestaties

Een ander belangrijk kenmerk is de koeltemperatuur van een koelkast. Deze varieert per type camper koelkast. Wil jij voornamelijk in warme gebieden kamperen, dan is een compressor koelkast het meest geschikt aangezien deze het minst gevoelig is voor omgevingstemperaturen. Een absorptie koelkast presteert minder bij hogere temperaturen en doet er langer over om de vooraf ingestelde koeltemperatuur te bereiken.

Note: Het is belangrijk om bij aankoop van een camper koelkast altijd de koeltemperatuur te checken.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van de camper koelkast is ook een belangrijke overweging, vooral omdat je in de camper slaapt. Als je gevoelig bent voor geluiden kan dit de slaapkwaliteit beïnvloeden. Absorptie koelkasten zijn volledig stil, terwijl compressor koelkasten wel wat geluid produceren bij het aan- en uitslaan. Bij een thermo-elektrische koelkast produceert de ventilator geluid. Ook dit kan als vervelend worden ervaren tijdens het slapen. Let hier dus goed op bij het kiezen van een geschikte koelkast voor in je camper.

Note: Wij hebben gekozen voor een compressor koelkast die zeer minimaal geluid produceert. Wij horen deze koelkast nauwelijks of niet.

Onderhoud

Tot slot is het onderhoud van de camper koelkast ook een belangrijke factor om te overwegen. Een absorptie koelkast vereist meer onderhoud dan een compressor koelkast. Je dient namelijk de ventilatieroosters aan de buitenzijde regelmatig schoon te maken en eens per jaar de brander en schoorsteen te reinigen. Vuil vermindert namelijk de koelprestaties. Houd je van gemak? Dan is een compressor koelkast wellicht een betere keuze.

Installatie camper koelkast

Bij het installeren van een camper koelkast zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten, namelijk:

 • Veiligheid: volg altijd de instructie van de fabrikant op om ervoor te zorgen dat de koelkast goed is bevestigd en stabiel is tijdens het rijden. Zorg ervoor dat de koelkast niet kan schuiven!
 • Ventilatie: alle camper koelkasten moeten hun warmte kwijt kunnen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat de koelkast oververhit raakt en om de levensduur van de koelkast te verlengen. Bij een compressor koelkast is het doorgaans voldoende als er ruimte achter de koelkast aanwezig is. Bij een absorptie koelkast moet er echter een ventilatierooster worden geplaatst zodat de warme lucht naar buiten kan. Eventueel kun je hierbij ook nog (pc) ventilatoren plaatsen.
 • Ondergrond: aan absorptie koelkast dient op een vlakke en stabiele ondergrond te worden geplaatst.
 • Hoogte: vind je het belangrijk dat de koelkast op hoogte wordt geplaatst zodat je niet hoeft te bukken om eten en drinken te pakken? Dan dien je hier rekening mee te houden met het kiezen van een geschikte locatie in de camper. Er dient een stevige constructie te worden gebouwd bij gewicht dat hoger in de camper ligt.

Samengevat: wat is de beste camper koelkast?

Ben je van plan om met jouw camper vooral te reizen naar warme bestemmingen en vind je goed gekoeld eten en drinken belangrijk en/of wil je veel off grid kamperen? Kies dan voor een compressor koelkast vanwege zijn relatieve ongevoeligheid voor buitentemperaturen op het koelvermogen en vanwege zijn energiezuinigheid. Uiteraard dien je wel rekening te houden met de capaciteit van je huishoudaccu en tot hoe ver je deze kan ontladen. Dit bepaalt namelijk hoe lang je off grid kunt kamperen. Vergeet ook niet dat een koelkast gemiddeld meer stroom verbruikt bij hogere temperaturen.

Ben je van plan om met name naar koude gebieden te reizen met je camper, vind je een geruisloze koelkast belangrijk en/of wil je jouw koelkast op gas kunnen laten draaien? Dan is de geruisloze absorptie koelkast die op drie energiebronnen werkt de beste keuze voor jou!

Met een beperkt budget zijn een koelbox, een absorptie koelkast of een 230V koelkast wat meer geschikt. Je kunt eventueel ook kiezen voor een compressor koelkast met een kleinere capaciteit om de kosten te drukken.

Onze keuze: Webasto isotherm cruise elegance (compressor koelkast)

Wij hebben gekozen voor een compressor koelkast vanwege de koelprestaties en energiezuinigheid. Na verschillende merken met elkaar te hebben vergeleken kwamen we uit op de Isotherm Cruise Elegance 85 liter. De producten van Isotherm staan erom bekend dat ze kwalitatief hoogwaardig, duurzaam en gebruiksvriendelijk zijn.

We zijn zeer tevreden met de Cruise Elegance compressor koelkast: er is veel ruimte om producten te koelen en we hebben ook een groot vriesvak. Met een gemiddeld stroomverbruik van 1,25 ampère p/u is ‘ie erg zuinig. Ideaal als je off grid wil kamperen! Bovendien is hij voor een compressor koelkast erg stil. De isotherm koelkasten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, wij hebben gekozen voor 85 liter.

Camper koelkast - Absorptie vs. Compressor koelkast

De Isotherm Cruise Elegance biedt veel ruimte om producten te koelen!
Crompressor koelkast - Webasto Isotherm Cruise Elegance 85l
Deze compressor koelkast is ook standaard uitgerust met een vriesvak.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het verschil tussen een compressor koelkast en een absorptie koelkast?

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen compressor koelkasten en absorptie koelkasten voor in de camper:

Werking: Een compressor koelkast maakt gebruik van een compressor en koelmiddel om de koelkast te koelen, terwijl een absorptie koelkast werkt door middel van een proces van verdamping en condensatie van een koelvloeistof, vaak ammoniak. Hierbij komt warmte vrij waardoor er bij een absorptie koelkast altijd een ventilatierooster moet worden geplaatst zodat de warme lucht naar buiten kan.

Energieverbruik: Compressor koelkasten zijn over het algemeen energiezuiniger dan absorptie koelkasten. Daarnaast hebben ze minder tijd nodig om de gewenste temperatuur te bereiken en verbruiken ze minder energie om deze temperatuur te behouden. Absorptie koelkasten hebben over het algemeen meer energie nodig om te functioneren en zijn minder efficiënt in het handhaven van de gewenste temperatuur.

Koelprestaties: compressor koelkasten zijn minder gevoelig voor omgevingstemperaturen. Ze presteren beter bij hoge temperaturen dan absorptie koelkasten. Zelfs wanneer het buiten 35 °C is blijven etenswaren en drankjes lekker koel. Absorptie koelkasten zijn gevoeliger en presteren het beste bij lage tot middelhoge omgevingstemperaturen.

Grootte: Compressor koelkasten zijn meestal groter en hebben meer interne ruimte dan absorptie koelkasten, die meestal kleiner zijn en minder opslagruimte bieden.

Geluid: Compressor koelkasten zijn over het algemeen iets luider dan absorptie koelkasten, omdat ze geluid maken bij het aan- en uitslaan. Toch zijn kwalitatieve compressor koelkasten goed geïsoleerd en produceren ze nog nauwelijks geluid. Absorptie koelkasten zijn geheel geruisloos.

Prijs: Compressor koelkasten zijn over het algemeen duurder in aanschaf dan absorptie koelkasten, hoewel de verschillen minimaal zijn.

Over het algemeen bieden compressor koelkasten betere prestaties en efficiëntie dan absorptie koelkasten, maar zijn ze duurder in aanschaf. Absorptie koelkasten zijn meestal goedkoper en kunnen handig zijn voor camperaars die in niet al te hoge temperaturen kamperen.

2. Wat is de beste maat camper koelkast?

Dit is lastig te zeggen, omdat de maat die het beste bij jou past afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de grootte van de camper, het aantal mensen dat de koelkast gebruikt en hoeveel voedsel en drankjes er moet worden gekoeld.

Hoe groter de koelkast, hoe meer deze doorgaans zal verbruiken. En reis je vooral tijdens de warme zomermaanden, dan zul je meer producten willen koelen dan wanneer je in de winter gaat reizen met de camper. Kortom: allemaal factoren die bepalen welke maat koelkast het beste bij jou past.

FYI: wij hebben een koelkast van 85L inclusief vriesvak. Hiermee houden wij het samen gemakkelijk 5 tot 7 dagen vol.

Meer leren over camper elektra?

Download ons e-book met alle ins en outs over camper elektra.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

15 Vragen en reacties

 1. Beste Kay en Ester, Gefeliciteerd met jullie nieuwe koelkast, ik hoop dat hij goed voldoet. En dat ket geluid dat hij maakt jullie niet stoort.Ik wil julie ook graag bedanken voor het boekje.Erg leerzaam zelfs voor zo’n ouwe rot als ik 71 jaar.Wij ,
  christa mijn vrouw en ik, zijn heelaas veel te laat met camperen begonnen in 2008. Maar ik vind het geweldig dat jullie zo jong de knoop heb ben doorgehakt en gewoon zijn begonnen.En dat jullie anderen daar van laat meegenieten.Wij houden op een wat bescheidener manier ook van avontuur en trekken er vaak op uit met de camper ook veel korte reizen , een paar dagen. maar toch ook verder weg wel binnen europa totnu toe. Onze dochter woont in de UK dus daar gaan we ook vaak heen en reizen daar veel rond.Wij heb ben een oude integraal camper uit 1996 waar ik vaak aan moet sleutelen maar dat wisten we v ante voren en ik vind het ook niet erg maar soms komt het wel ongelegen, maar dat een deel van het avontuur.Wat de koelkast betreft wij heb ben een oude absobsie koelkast meestal op gas moet vaak de sproeier schoonmaken en soms vervangen. maar dat is al een routiene klusje. Wel heb ik nog een tip voor andere mensen met een absorbtie koelkast, mag je wel vermelden als je wilt in jullie schrijven nl als het erg warm is schakel ik een extra ventilator in die vlak voor het uitlaat rooster, de bovenste, van de koelkast is gemonteerd.Ik heb een behoorlijk grote computer ventilator, extra stille genomen.
  en dat werkt wel , maar als alles nog warmer wordt houd het op.Ventilator en ook binnenwerk van de koelkast wel vaak schoonmaken dan werkt alles beter en stiller. Dat geld ook voor jullie koelkast. Ik ben van mijn vak elektronikus en verder ook met andere dingen redelijk technisch, moet wel met een oude camper. maar ga zo door ik geniet van jullie verhalen. en nog veeeeeel leuke avonturen.Groeten Willyan.

  1. Beste Willyan,

   Ontzettend bedankt voor uw lieve en uitgebreide bericht. Dit soort berichten vinden we enorm leuk om te lezen! En geen dank voor het boekje; we helpen iedereen graag bij het zelf bouwen van een camper. Wat heerlijk dat jullie ook gek zijn van kamperen! Korte trips met de camper zijn ook prachtig, wij kunnen ook echt niet wachten om op pad te gaan met onze nieuwe camper. Hebben heel veel zin om te roadtrippen in Europa; er zijn zoveel mooie plekken te ontdekken hier. Lijkt ons ook geweldig om een trip te maken door Engeland, Schotland en Ierland. Dat gaan we ook zeker doen in de toekomst. Hopelijk houdt onze camper het net zo lang vol als die van jullie! Wel erg prettig dat u zo handig bent en elektrotechnicus bent 🙂

   Bedankt voor de tip over de ventilator! We gaan het aanvullen in ons artikel. Zo kunnen we anderen weer helpen.

   Hopelijk mogen jullie nog lang genieten van kampeer trips met jullie camper!
   Veel liefs,
   Esther en Kay

 2. Beste Esther en Kay,
  ik heb met belangstelling jullie warme verhaal over een koud onderwerp gelezen.
  Het belangrijkste voor mij. hoe lang kan ik zonder walstroom is weinig belicht , vandaar mijn aanvulling.Een compressor koelkast 60/80 ltr. gebruikt tot 4 A bij 12 V.
  Een huishoudaccu van 80 Ah mag tot ca.1/3 ontladen worden Je kunt hiermee dus bij een gem. verbruik van 2 A 2/3 x 80 /2 = 23,3 uur zonder voeding.
  Dus maximaal een etmaal off grid.
  Bij een wat oudere huishoudaccu en wat grotere koelkast en hoge temperatuur( meer koeling nodig) heb je een dik probleem.
  Het is duidelijk dat ik een 150 Ah. accu heb en een absorptie koelkast prefereer.
  Met dit voorbeeld wil ik iedereen sterk adviseren alles tot in details na te pluizen en niet op adviezen met voorkeuren in te gaan.
  met vriendelijke groeten,
  Menno Janssen.

  1. Dag Menno,

   Bedankt voor je bericht! Dat was ook niet de insteek van dit artikel. We gaan het gehele elektrische circuit nog apart behandelen.
   Maar toch bedankt voor je aanvulling!

   Groeten,
   Esther en Kay

 3. Hoi Esther en Kay, waarom hebben jullie niet gekozen voor een gewone keuken koelkast? Dat schijnt ook veel gedaan te worden.
  Grtn Helmut

  1. Hoi Helmut,

   Een gewone keuken koelkast die je thuis hebt staan werkt doorgaans op 220/230volt. Daardoor zijn deze koelkasten vanwege hun hoge energieverbruik eigenlijk niet geschikt als je off grid wilt kunnen kamperen. En dat is ook precies de reden waarom wij een 12v camper koelkast hebben gekozen. Ben je van plan om alleen naar campings te gaan waar je kunt aansluiten op stroom, dan zou je een gewone koelkast kunnen overwegen.

   Groeten,
   Esther en Kay

 4. Hallo Esther en Kay,
  Interessant stuk! Misschien hebben jullie toevallig ook antwoord op onze vraag. Onze compressorkoelkast is nu 10 jaar oud. Worden oudere koelasten minder zuinig naarmate ze ouder worden? En zijn nieuwe compressorkoelkasten nu zuiniger dan 10 jaar geleden?

  Groeten, joost

  1. Hoi Joost,
   Bedankt voor je bericht. We kunnen hier geen eenduidig antwoord op geven aangezien het verbruik per koelkast verschilt. Hoogstwaarschijnlijk is een koelkast van nu zuiniger dan die van 10 jaar geleden, maar dit verschilt echt per koelkast. Kijk daarom bij de aankoop van een koelkast altijd goed naar het verbruik. Of oudere koelkasten minder zuinig worden naarmate de jaren verstrijken durf ik niet te zeggen. Hierover kun je misschien het beste contact opnemen met de leverancier van je koelkast.

   Groeten,
   Esther

 5. Hoi, Leuk om alles te lezen. Heb zelf een vraag. We hebben een oude HY citroen camper. Nu heb ik net een compressor koelkast gekocht. Vanwege het geluid zou ik deze willen isoleren. Hebben jullie dit ook gedaan? En zo ja met welk isolatie middel. Want kun je eventueel Armaflex ook plakken op de binnenkant van het kastje waar de koelkast straks in kom te staan?
  groeten
  Sjors

  1. Leuk om te horen Sjors! Wij hebben de ruimte om de koelkast niet geïsoleerd aangezien de koelkast vrijwel geen geluid produceert dankzij zijn dikke isolatie. Ik adviseer je om de handleiding van jouw koelkast te raadplegen. Zo heeft onze koelkast een luchtstroom nodig plus ruimte om zijn warmte kwijt te kunnen. Succes!

 6. Ik overweg om net als jullie mijn koelkast onder het bed te plaatsen. Heeft deze dan geen rooster(s) nodig voor optimale koeling? Ik zie bij jullie dat de koelkast aan de voorzijde compleet ombouwd is, dus ik vraag me af nu je de camper een tijdje in gebruik hebt of dat een goed idee was, naar jullie mening!

  1. Hoi Freek,
   Wij zijn erg tevreden met onze Webasto koelkast en de positie. De koelkast heeft voldoende ruimte onder ons bed en hij koelt perfect!

 7. Hi Es & Kay!

  Thanks voor de fijne tips, onwijs handig in het hele proces!

  Ik heb dezelfde koelkast en ik vroeg mij af of jullie de kabels gewoon op de zekeringkast hebben aangesloten of dat jullie deze direct op de accu hebben aangesloten met een aparte zekering?

  Thanks alvast!

  Groetjes,
  Tim

  1. Thanks Tim, leuk om te horen! Wij hebben de koelkast aangesloten op de 12V zekeringkast en met een aparte zekering.

  2. Bedankt voor het antwoord! Bedoelen jullie een standaard steekzekering in de 12v zekeringkast of hebben jullie ergens op de kabel een aparte midi-zekering geplaatst?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven