CAMPER KOELKAST: ABSORPTIE VS. COMPRESSOR

VERSCHILLENDE SOORTEN CAMPER KOELKASTEN UITGELEGD

Een camper koelkast: wat ons betreft onmisbaar als je gaat kamperen. Zo kun je namelijk (restjes) eten langer bewaren en drinken lekker koel houden tijdens warme zomerdagen. Wanneer je een camper koelkast gaat kopen kun je kiezen uit twee verschillende type koelkasten: een compressor koelkast of een absorptie koelkast. Ook deze heb je weer in verschillende soorten en maten. Om een goede koopbeslissing te kunnen maken is het belangrijk om je hier in te verdiepen. In dit artikel leer je wat de verschillen zijn tussen deze twee camper koelkasten. En welk type koelkast het meest geschikt is voor jouw camper.

 

COMPRESSOR KOELKAST VS. ABSORPTIE KOELKAST

Als je een camper koelkast gaat kopen is het goed om jezelf af te vragen wat voor type reiziger je bent. Reis je graag naar een warm land? Of reis je liever naar koudere gebieden? Kampeer je graag in de natuur zonder externe stroomvoorziening? Of sta je liever op campings met alle nodige faciliteiten? Dit is van grote invloed op jouw stroombehoefte en bepaalt daarmee ook welke koelkast het beste bij jouw camper past.

Daarnaast wil je bij de aankoop van een camper koelkast goed letten op een aantal belangrijke punten zoals: de gevoeligheid van buitentemperaturen op het koelvermogen, het stroomverbruik, op welke energiebron de koelkast werkt en de geluidsproductie. Omdat de compressor koelkast en de absorptie koelkast op deze belangrijke punten van elkaar verschillen, is het goed om te weten wat de verschillen tussen deze twee types camper koelkasten nou precies zijn. Daarom leggen we hieronder de verschillen uit zodat jij exact weet welke type camper koelkast voor jou het meest geschikt is.

COMPRESSOR KOELKAST CAMPER

Een compressor koelkast werkt op dezelfde manier als de koelkast die je thuis hebt staan. Deze maakt ook gebruik van een koelmiddel dat stroomt in een gesloten kringloopsysteem. Dit koelmiddel wordt onder druk van een compressor vloeibaar gemaakt waarna het expandeert en warmte uit de koelkast opneemt. Zodoende daalt de temperatuur in de koelkast en wordt vocht aan de lucht onttrokken. Een compressor koelkast is vaak uitgerust met een vriesvak dat kan koelen tot -18 graden.

Compressor koelkast camper - Webasto Isotherem Cruise Elegance 85l
Compressor koelkast – Webasto Isotherm Cruise Elegance 85l

VOORDELEN COMPRESSOR KOELKAST

 • Energiezuinig
 • Niet gevoelig voor buitentemperatuur
 • Koeltemperatuur wordt binnen no-time bereikt
 • Te gebruiken in combinatie met zonnepaneel op 12V

Het grootste voordeel van de compressor koelkast is dat de buitentemperatuur geen invloed heeft op de koelprestaties. Zelfs bij temperaturen boven de 35 graden blijven drankjes en eten met een compressor koelkast gekoeld. Ter vergelijking: een absorptie koelkast koelt tot maximaal 20-25 graden beneden de buitentemperatuur. Bovendien heeft de compressor koelkast een zeer laag stroomverbruik omdat hij vaak alleen op 12 volt of op 24 volt werkt. Daarom is de compressor koelkast geschikt om aan te sluiten op de huishoudaccu van je camper en tijdens het rijden te gebruiken. Ook bijvoorbeeld in combinatie met een zonnepaneel. Dat wat bij een absorptie koelkast door het zeer hoge energieverbruik zo goed als onmogelijk is.

Wil je veel vrij in de natuur kamperen met jouw camper of caravan? Ook dan is de compressor koelkast geschikt. De meeste compressor koelkasten zijn namelijk voorzien van een accu bewakingssysteem die de koelkast automatisch uitschakelen bij een lage accuspanning en op die manier je accu besparen. De koelkast wordt ook weer automatisch ingeschakeld wanneer het niveau van de accu weer in orde is. Het is ook mogelijk om de compressor koelkast op 230 volt te gebruiken. Zolang je een geschikte omvormer hiervoor gebruikt.

NADELEN COMPRESSOR KOELKAST

 • Maakt meer geluid dan absorptie koelkast

Het nadeel van een compressor koelkast is dat hij geluid maakt bij het aan- en uitslaan. Daarmee is een compressor koelkast niet geruisloos zoals bij een absorptie koelkast wel het geval is. Al moeten wij zeggen dat onze compressor koelkast goed geïsoleerd is en het geluid bijna niet te horen is.

Isotherm Cruise 49lKleine compressor koelkast met een inhoud van 49l.

ABSORPTIE KOELKAST CAMPER

Een absorptie koelkast werkt anders dan een compressor koelkast. Met behulp van warmte (opgewekt door een gasbrander of door elektriciteit) ontstaat een natuurkundige reactie tussen ammoniak en waterstof (de koelvloeistof). Als gevolg hiervan wordt via het koelelement warmte uit de koelkast onttrokken. Vaak komt hierbij veel warmte vrij waardoor je een rooster in de buitenwand van je camper moet maken en eventueel extra (pc)ventilatoren moet plaatsen voor het uitlaat rooster zodat de absorptie koelkast zijn warmte goed kwijt kan. Met name bij hoge buitentemperaturen ontkom je er eigenlijk niet aan om extra ventilatoren te plaatsen.

VOORDELEN ABSORPTIE KOELKAST

 • Werkt op zowel 12/ 24 volt, 230 volt als gas (LPG)
 • Maakt nauwelijks geluid

Het grote voordeel van de absorptie koelkast is dat deze camper koelkast werkt op drie verschillende energiebronnen: 12 volt, 230 volt of gas (uiteraard kan er maar één energiebron tegelijk ingeschakeld zijn). Dit geeft jou alle vrijheid om een aantal dagen off grid te kamperen; het is namelijk niet noodzakelijk om de koelkast aan te sluiten op een stroomnetwerk van 230 volt. Een ander voordeel van de absorptie koelkast is dat die in tegenstelling tot de compressor koelkast geheel geruisloos is. Dit maakt de absorptie koelkast uitermate geschikt om dichtbij het bed in een camper te installeren.

NADELEN ABSORPTIE KOELKAST

 • Koelbereik boven 30 graden minder goed
 • Duurt relatief lang om op temperatuur te komen
 • Verbruikt naar verhouding meer energie dan een compressor koelkast

De absorptie koelkast heeft echter ook nadelen waarvan de gevoeligheid voor buitentemperaturen de grootste is. Sta je in warme gebieden met temperaturen van boven de 30 graden dan heeft een absorptie koelkast vaak niet het vermogen om je etenswaren en drankjes voldoende te koelen. Een ander groot nadeel van de absorptie koelkast is het hoge energieverbruik dat vaak 2 – 4 keer hoger is dan een compressor koelkast. Hierdoor is de absorptie koelkast eigenlijk niet geschikt om zonder 230 volt wisselspanning de hele dag op 12 volt te draaien.

Ook is het vanwege het relatief hoge energieverbruik vrijwel onmogelijk om een absorptie koelkast aan te sluiten op een zonnepaneel. Dit kan de accu van je bus namelijk helemaal leeg trekken. De absorptie koelkast werkt bij off grid kamperen dan ook het best op gas. Zorg daarom dat je bij installatie van een absorptie koelkast de inbouw voorschriften uit de gebruiksaanwijzing goed opvolgt en zo risico’s verbonden aan gebruik op gas reduceert.

ONZE KEUZE: WEBASTO ISOTHERM CRUISE ELEGANCE (COMPRESSOR KOELKAST)

Zoals je hebt gelezen zijn er belangrijke verschillen tussen een absorptie- en een compressor koelkast. Ga je naar warme gebieden, wil je veel off grid kamperen met jouw camper en etenswaren goed kunnen vriezen? Dan is een compressor koelkast vanwege zijn energiezuinigheid en ongevoeligheid voor buitentemperaturen de beste keus. Geef je veel om een goede nachtrust en reis je met name in de winter? Kies dan voor een geruisloze absorptie koelkast.

Camper koelkast - Absorptie vs. Compressor koelkast


De Isotherm Cruise Elegance biedt veel ruimte om producten te koelen!

REPUTATIE EN BETROUWBAARHEID KOELKAST

Zowel bij een compressor- als een absorptie koelkast voor je camper heb je de keuze uit verschillende merken en prijsklassen. Wij hebben bij de aanschaf van de koelkast voor onze camper vooral gekeken naar de reputatie en betrouwbaarheid van verschillende merken. Eigenlijk kwamen we al vrij snel uit op een compressor koelkast van Webasto Isotherm: Cruise Elegance 85 liter. Dit internationale merk is onderdeel van Webasto en is al jarenlang expert op het gebied van airco’s, kachels, daksystemen en koelkasten.

De producten van Isotherm staan erom bekend dat ze kwalitatief hoogwaardig zijn, duurzaam en ook gebruiksvriendelijk. We zijn zeer tevreden met de Cruise Elegance compressor koelkast: er is veel ruimte om producten te koelen en we hebben ook een groot vriesvak. Met een gemiddeld stroomverbruik van 1,25 ampère p/u is ‘ie erg zuinig. Ideaal als je veel off grid wil kamperen! Bovendien is hij voor een compressor koelkast erg stil. De isotherm koelkasten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, wij hebben gekozen voor 85 liter. Bekijk hier de website van Webasto Isotherm voor meer informatie omtrent de Cruise Elegance koelkasten.

TIP: De Webasto Isotherm Cruise Elegance 85l is hier verkrijgbaar. Let wel; deze uitvoering is zonder omlijsting. Voor verkoopinformatie van de koelkast met omlijsting adviseren we je om contact op te nemen met Webasto.

Crompressor koelkast - Webasto Isotherm Cruise Elegance 85l
Deze compressor koelkast is ook standaard uitgerust met een vriesvak.

WELKE CAMPER KOELKAST IS HET MEEST GESCHIKT VOOR JOUW CAMPER?

Ben je van plan om met jouw camper vooral te reizen naar warme bestemmingen en vind je goed gekoeld eten en drinken belangrijk en/of wil je veel off grid kamperen? Kies dan voor een compressor koelkast vanwege zijn relatieve ongevoeligheid voor buitentemperaturen op het koelvermogen en vanwege zijn energiezuinigheid. Uiteraard dien je wel rekening te houden met de capaciteit van je huishoudaccu en tot hoe ver je deze kan ontladen. Dit bepaalt namelijk hoe lang je off grid kunt kamperen. Vergeet ook niet dat een koelkast gemiddeld meer stroom verbruikt bij hogere temperaturen.

Ben je van plan om met name naar koud gebieden te reizen met je camper, vind je een geruisloze koelkast belangrijk en/of wil je jouw koelkast op gas kunnen laten draaien? Dan is de geruisloze absorptie koelkast die op drie energiebronnen werkt de beste keuze voor jou!

Heb je nog vragen over absorptie koelkasten of compressor koelkasten? Laat het ons weten door een berichtje hieronder achter te laten!

KRIJG TOEGANG TOT ONS GRATIS E-BOOK CAMPER BOUWEN

camper bouwen gratis ebook

LEES MEER OVER CAMPER BOUWEN:

Camper isoleren met Armaflex isolatiemateriaal: compleet stappenplan
Camper Airco: welk type past bij mij?
Extra zitplaatsen in camper en andere aanpassingen
Dakraam camper inbouwen: uitgebreide handleiding

Showing 12 comments
 • willyan
  Beantwoorden

  Beste Kay en Ester, Gefeliciteerd met jullie nieuwe koelkast, ik hoop dat hij goed voldoet. En dat ket geluid dat hij maakt jullie niet stoort.Ik wil julie ook graag bedanken voor het boekje.Erg leerzaam zelfs voor zo’n ouwe rot als ik 71 jaar.Wij ,
  christa mijn vrouw en ik, zijn heelaas veel te laat met camperen begonnen in 2008. Maar ik vind het geweldig dat jullie zo jong de knoop heb ben doorgehakt en gewoon zijn begonnen.En dat jullie anderen daar van laat meegenieten.Wij houden op een wat bescheidener manier ook van avontuur en trekken er vaak op uit met de camper ook veel korte reizen , een paar dagen. maar toch ook verder weg wel binnen europa totnu toe. Onze dochter woont in de UK dus daar gaan we ook vaak heen en reizen daar veel rond.Wij heb ben een oude integraal camper uit 1996 waar ik vaak aan moet sleutelen maar dat wisten we v ante voren en ik vind het ook niet erg maar soms komt het wel ongelegen, maar dat een deel van het avontuur.Wat de koelkast betreft wij heb ben een oude absobsie koelkast meestal op gas moet vaak de sproeier schoonmaken en soms vervangen. maar dat is al een routiene klusje. Wel heb ik nog een tip voor andere mensen met een absorbtie koelkast, mag je wel vermelden als je wilt in jullie schrijven nl als het erg warm is schakel ik een extra ventilator in die vlak voor het uitlaat rooster, de bovenste, van de koelkast is gemonteerd.Ik heb een behoorlijk grote computer ventilator, extra stille genomen.
  en dat werkt wel , maar als alles nog warmer wordt houd het op.Ventilator en ook binnenwerk van de koelkast wel vaak schoonmaken dan werkt alles beter en stiller. Dat geld ook voor jullie koelkast. Ik ben van mijn vak elektronikus en verder ook met andere dingen redelijk technisch, moet wel met een oude camper. maar ga zo door ik geniet van jullie verhalen. en nog veeeeeel leuke avonturen.Groeten Willyan.

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Beste Willyan,

   Ontzettend bedankt voor uw lieve en uitgebreide bericht. Dit soort berichten vinden we enorm leuk om te lezen! En geen dank voor het boekje; we helpen iedereen graag bij het zelf bouwen van een camper. Wat heerlijk dat jullie ook gek zijn van kamperen! Korte trips met de camper zijn ook prachtig, wij kunnen ook echt niet wachten om op pad te gaan met onze nieuwe camper. Hebben heel veel zin om te roadtrippen in Europa; er zijn zoveel mooie plekken te ontdekken hier. Lijkt ons ook geweldig om een trip te maken door Engeland, Schotland en Ierland. Dat gaan we ook zeker doen in de toekomst. Hopelijk houdt onze camper het net zo lang vol als die van jullie! Wel erg prettig dat u zo handig bent en elektrotechnicus bent 🙂

   Bedankt voor de tip over de ventilator! We gaan het aanvullen in ons artikel. Zo kunnen we anderen weer helpen.

   Hopelijk mogen jullie nog lang genieten van kampeer trips met jullie camper!
   Veel liefs,
   Esther en Kay

 • Menno Janssen
  Beantwoorden

  Beste Esther en Kay,
  ik heb met belangstelling jullie warme verhaal over een koud onderwerp gelezen.
  Het belangrijkste voor mij. hoe lang kan ik zonder walstroom is weinig belicht , vandaar mijn aanvulling.Een compressor koelkast 60/80 ltr. gebruikt tot 4 A bij 12 V.
  Een huishoudaccu van 80 Ah mag tot ca.1/3 ontladen worden Je kunt hiermee dus bij een gem. verbruik van 2 A 2/3 x 80 /2 = 23,3 uur zonder voeding.
  Dus maximaal een etmaal off grid.
  Bij een wat oudere huishoudaccu en wat grotere koelkast en hoge temperatuur( meer koeling nodig) heb je een dik probleem.
  Het is duidelijk dat ik een 150 Ah. accu heb en een absorptie koelkast prefereer.
  Met dit voorbeeld wil ik iedereen sterk adviseren alles tot in details na te pluizen en niet op adviezen met voorkeuren in te gaan.
  met vriendelijke groeten,
  Menno Janssen.

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Dag Menno,

   Bedankt voor je bericht! Dat was ook niet de insteek van dit artikel. We gaan het gehele elektrische circuit nog apart behandelen.
   Maar toch bedankt voor je aanvulling!

   Groeten,
   Esther en Kay

 • Helmut
  Beantwoorden

  Hoi Esther en Kay, waarom hebben jullie niet gekozen voor een gewone keuken koelkast? Dat schijnt ook veel gedaan te worden.
  Grtn Helmut

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Helmut,

   Een gewone keuken koelkast die je thuis hebt staan werkt doorgaans op 220/230volt. Daardoor zijn deze koelkasten vanwege hun hoge energieverbruik eigenlijk niet geschikt als je off grid wilt kunnen kamperen. En dat is ook precies de reden waarom wij een 12v camper koelkast hebben gekozen. Ben je van plan om alleen naar campings te gaan waar je kunt aansluiten op stroom, dan zou je een gewone koelkast kunnen overwegen.

   Groeten,
   Esther en Kay

 • Joost
  Beantwoorden

  Hallo Esther en Kay,
  Interessant stuk! Misschien hebben jullie toevallig ook antwoord op onze vraag. Onze compressorkoelkast is nu 10 jaar oud. Worden oudere koelasten minder zuinig naarmate ze ouder worden? En zijn nieuwe compressorkoelkasten nu zuiniger dan 10 jaar geleden?

  Groeten, joost

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Joost,
   Bedankt voor je bericht. We kunnen hier geen eenduidig antwoord op geven aangezien het verbruik per koelkast verschilt. Hoogstwaarschijnlijk is een koelkast van nu zuiniger dan die van 10 jaar geleden, maar dit verschilt echt per koelkast. Kijk daarom bij de aankoop van een koelkast altijd goed naar het verbruik. Of oudere koelkasten minder zuinig worden naarmate de jaren verstrijken durf ik niet te zeggen. Hierover kun je misschien het beste contact opnemen met de leverancier van je koelkast.

   Groeten,
   Esther

 • sjors
  Beantwoorden

  Hoi, Leuk om alles te lezen. Heb zelf een vraag. We hebben een oude HY citroen camper. Nu heb ik net een compressor koelkast gekocht. Vanwege het geluid zou ik deze willen isoleren. Hebben jullie dit ook gedaan? En zo ja met welk isolatie middel. Want kun je eventueel Armaflex ook plakken op de binnenkant van het kastje waar de koelkast straks in kom te staan?
  groeten
  Sjors

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Leuk om te horen Sjors! Wij hebben de ruimte om de koelkast niet geïsoleerd aangezien de koelkast vrijwel geen geluid produceert dankzij zijn dikke isolatie. Ik adviseer je om de handleiding van jouw koelkast te raadplegen. Zo heeft onze koelkast een luchtstroom nodig plus ruimte om zijn warmte kwijt te kunnen. Succes!

 • Freek
  Beantwoorden

  Ik overweg om net als jullie mijn koelkast onder het bed te plaatsen. Heeft deze dan geen rooster(s) nodig voor optimale koeling? Ik zie bij jullie dat de koelkast aan de voorzijde compleet ombouwd is, dus ik vraag me af nu je de camper een tijdje in gebruik hebt of dat een goed idee was, naar jullie mening!

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Freek,
   Wij zijn erg tevreden met onze Webasto koelkast en de positie. De koelkast heeft voldoende ruimte onder ons bed en hij koelt perfect!

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter