HOE JE DE BESTE CAMPER INDELING MAAKT
Camper indeling maken: misschien wel een van de leukste dingen van het bouwen van een camper. Tegelijkertijd kan het overweldigend zijn, want je moet ontzettend veel keuzes maken. En de mogelijkheden zijn eindeloos. Juist daarom is het zo belangrijk dat je eerst jouw behoeften achterhaalt. Hiermee beperk je niet alleen de keuze van een voor jou geschikte bestelbus; je voorkomt ook dat je een camper indeling maakt waar je achteraf niet blij mee bent. Dankzij de bouw van onze twee campers weten we precies welke vragen je jezelf moet stellen om je behoeften te achterhalen. In dit artikel delen we een stappenplan dat je helpt om tot de camper indeling te komen die het beste bij jou past.
DISCLAIMER: Dit blog is geschreven op basis van eigen ervaring. Ondanks dat we dit blog met de grootst mogelijke zorg hebben samengesteld kan het onvolledigheden en/of onjuistheden bevatten. Verricht daarom altijd eigen onderzoek.
STAPPENPLAN CAMPER INDELING MAKEN
Wat is de beste camper indeling? Een vraag die ons regelmatig wordt gesteld. Toch bestaat deze niet, omdat de indeling die het beste bij jou past geheel afhankelijk is van jouw behoeften. Om deze te achterhalen kun je onderstaand stappenplan raadplegen. Mocht je nog nooit in een camper hebben gereisd dan raden we je aan om er eerst een camper te huren. Zodoende krijg je niet alleen een idee van welke indeling jij als prettig ervaart, je ontdekt ook of reizen met een camper überhaupt wel bij je past!
STAP 1: KENNIS HEBBEN VAN REGEL- & WETGEVING
Ga je een bus ombouwen tot camper dan dient deze te worden gekeurd door de RDW. Om door de keuring te komen dien je te voldoen aan de inrichtingseisen voor kampeerauto’s. Daarnaast dien je je te houden aan de fiscale inrichtingseisen voor kampeerauto’s als je in aanmerking wil komen voor het kwarttarief (verlaagde wegenbelasting voor campers). Het is dus belangrijk dat je kennis hebt genomen van de regel- en wetgeving omtrent zelfbouw campers aangezien deze van invloed zijn bij het indelen van je camper.
LEESTIP: Wetgeving en papierwerk e-book voor zelfbouw campers.
STAP 2: BEHOEFTEN BEPALEN
Naast de regelgeving rondom campers spelen jouw persoonlijke behoeften een grote rol bij het bepalen van de camper indeling. Door onderstaande veertien vragen te beantwoorden ontdek je wat jij belangrijk vindt aan jouw camper en welke faciliteiten niet mogen ontbreken.
#1 WAT IS JE BUDGET?
Het beschikbare budget is allesbepalend. Daarom moet je dit helder hebben voordat je überhaupt naar een geschikte bus kunt zoeken. Vraag jezelf ook af hoeveel je van het totale bedrag wilt besteden aan de bus en hoeveel aan het ombouwen.
Houd er rekening mee dat occasion bestelbussen doorgaans exclusief BTW worden aangeboden. Bedrijven kunnen BTW namelijk verrekenen. Naast BTW dien je mogelijk ook nog rest BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen) af te dragen. In Nederland ben je als particulier namelijk verplicht om BPM te betalen op bedrijfswagens en personenauto’s. Echter, na 5 jaar zijn bedrijfswagens BPM vrij en hoef je deze als particulier niet meer te betalen. Maar wanneer je van een bestelauto een kampeerwagen maakt ben je 17,5 jaar BPM plichtig. De hoogte van de verschuldigde BPM hangt af van de leeftijd van de bus. Hoe jonger, des te hoger de restwaarde van de BPM. Vergeet dus niet om BTW en BPM op te nemen in je totale beschikbare budget.
LEESTIP: Kosten bus ombouwen tot camper blog.
#2 MET HOEVEEL PERSONEN GA JE IN DE CAMPER REIZEN?
Ga je solo reizen in de camper, met twee personen of als gezin? Hoe meer personen des te groter de benodigde bus en het aantal zit- en slaapplaatsen. En vergeet de opbergruimte niet! Een gezin heeft meer ruimte nodig voor kleding, jassen en schoenen. Hierdoor zal er minder leefruimte overblijven. Het indelen van een gezinscamper kan daarom uitdagender zijn dan een camper bedoeld voor 1 persoon.
#3 REIZEN ER HUISDIEREN MEE?
Als je een huisdier of meerdere mee wilt nemen in de camper dan hebben ze een slaapplek nodig, maar ook ruimte om voer en drinkbakken op te kunnen bergen.
#4 GA JE FULLTIME IN DE CAMPER REIZEN?
Of ga je de camper alleen gebruiken voor (korte) vakanties? Iemand die voor een lange aaneengesloten periode in de camper reist heeft wellicht meer behoefte aan comfort dan iemand de alleen korte campertrips maakt. Of je wel of niet het hele jaar door in de camper reist is dus van invloed op de mate van gewenste comfort en benodigde faciliteiten. En deze zijn weer bepalend voor de indeling.
#5 HEB JE EEN WERKPLEK NODIG IN DE CAMPER?
Als je net als wij vanuit de camper achter je laptop wil kunnen werken dan zijn een stevige tafel en een comfortabele zitplek een must! In onze eerste camper hadden wij een bedbank constructie, maar hierop konden we geen fijne werkhouding aannemen. Bij de bouw van onze huidige camper hebben we daarom gekozen voor twee extra stoelen. Hierdoor hebben we ruimte voor andere voorzieningen moeten inleveren, maar we hebben hier geen moment spijt van gehad! Bedenk dus goed hoe je voor jezelf een comfortabele werkplek in de camper kunt creëren en neem deze op in je camper indeling.
LEESTIP: Lees hier hoe wij internet in de camper hebben geregeld.
#6 WIL JE EEN HEFDAK OF EEN VERHOOGD DAK?
Het antwoord op deze vraag bepaalt de beschikbare ruimte in je camper en hoe je deze kunt indelen. Het voordeel van een hefdak ten opzichte van een verhoogd dak is dat je minder wind vangt op de weg. En dat betekent doorgaans dat je zuiniger rijdt dan met een permanent verhoogd dak. Ook kun je probleemloos een parkeergarage in of door een drive-through. Maar een hefdak is minder geschikt voor winterkampeerders en daarnaast is er minder opbergruimte beschikbaar dan bij een verhoogd dak. Wij hebben mede daarom gekozen voor een verhoogd dak waar we beide volledig rechtop in kunnen staan.
NOTE: Om in aanmerking te komen voor het kwarttarief dient de binnenruimte (achter de bestuurders- en bijrijders zitplaats waarbij ze in achterste stand staan) een denkbeeldig blok te vormen van minstens 200 cm lang, 170 cm hoog en 90 cm breed zijn. Bij lagere bussen kan er onder bepaalde voorwaarden een hefdak worden aangebracht. Je leest alle fiscale inrichtingseisen op de website van de Belastingdienst.
#7 WIL JE OFF GRID KAMPEREN?
Ben je van plan om van camping naar camping te trekken of wil je ook graag midden in de natuur kunnen staan? Als je de voorkeur geeft aan campings die voorzien zijn van alle gemakken dan kan jouw camper wellicht vrij basic worden. Maar als je op de mooiste plekken in de natuur ver weg van alle drukte wil kunnen kamperen dan heb je meer faciliteiten nodig. Zo moet je voldoende power hebben om een paar dagen zonder stroomvoorziening te kunnen doorstaan.
Om te weten hoeveel power je nodig hebt zul je jouw energiebalans moeten berekenen. In ons blog camper elektra aanleggen vertellen we hoe wij dit hebben gedaan. Op basis van jouw energiebalans en het gewenste aantal dagen off grid kamperen weet je hoeveel Watt aan accu’s je nodig hebt. Het bijladen van je accu’s kun je doen door middel van camper zonnepanelen. Lees er alles over in ons blog camper zonnepanelen. Wanneer je in kaart hebt hoe jouw elektra voorziening eruit komt te zien weet je ook hoeveel ruimte dit gaat innemen.
#8 WIL JE JOUW CAMPER IN DE WINTER GEBRUIKEN?
Of ben je van plan om alleen in de zomer met jouw camper erop uit te trekken? Als je met de camper wil kunnen winter kamperen dan is het geen overbodige luxe om een standkachel in de camper te plaatsen. Daarnaast moet je rekening houden met de watervoorziening. Zowel de watertanks als leidingen mogen niet bevriezen. Plaats je de watertanks in de camper dan heeft dit gevolgen voor de beschikbare ruimte in je camper en daarmee ook de indeling. Verder moet je kiezen voor een camper accu die bij vrieskou zowel kan worden ontladen als geladen. En als je op gas wil koken dan kan dit alleen met propaangas of LPG aangezien butaangas niet geschikt is voor koude wintertemperaturen. Lees hier meer over verschillende camper gassoorten.
TIP: Isoleer je camper, ongeacht het seizoen waarin je wil gaan reizen met je camper. Je voorkomt hiermee dat de bus kan gaan roesten en daarmee garandeer je een langere levensduur.
#9 WIL JE EEN VAST BED OF SLAAPBANK?
Welk bed jouw voorkeur heeft is van grote invloed op de camper indeling. Wij hebben de indeling zelfs geheel rondom het bed bepaald. Dit komt omdat een vast bed voor ons een must was.
Het grote voordeel van een vast camper bed is dat je deze overdag niet hoeft op- en af te breken. Bovendien kun je onder een vast bed veel spullen opbergen. Ideaal als je bijvoorbeeld mountainbikes of veel kampeerspullen mee wil nemen in je buscamper. Helaas neemt een vast camper bed kostbare ruimte in. Indien je kiest voor een kleinere bus, bijvoorbeeld vanwege een beperkt budget, dan is bedbank constructie een betere optie. Eventueel kun je ook denken aan een hefbed, schuifbed of stapelbed.
De keuze van jouw slaapplek heeft ook invloed op de zitplek. Kies je voor een vast bed dan zul je elders zitplekken moeten creëren. Bijvoorbeeld met behulp van de voorstoelen door deze draaibaar te maken. Dit betekent wel dat je direct achter de stoelen geen meubelen kunt plaatsen.
#10 HOE WIL JE KOKEN?
Kies je voor koken op gas, elektriciteit of diesel? Dit heeft gevolgen voor de benodigde faciliteiten en ruimte. Daarnaast moet je bepalen waar de keuken komt: bij de schuifdeur, tegenover de schuifdeur, achter de bestuurderscabine of op een andere gewenste plek. Wij hebben vanwege ventilatiemogelijkheden gekozen om de keuken bij de schuifdeur te plaatsen.
#11 HOEVEEL OPBERGRUIMTE HEB JE NODIG?
Iemand die zijn surfboard, mountainbikes en/of ski’s meeneemt in de camper heeft hele andere opslagruimte nodig dan iemand die dergelijke spullen niet mee wil nemen. Dus maak een lijst van wat je mee wil nemen in de camper, hoeveel ruimte dit inneemt en waar je dit wil opbergen. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte onder het bed, in de bank en/ of boven de bestuurderscabine. Of op het dak (surfboard) en op de trekhaak (fietsendrager).
#12 WIL JE EEN DOUCHE?
En zo ja: moet deze in de camper komen of is een buitendouche voldoende? Als je van plan bent veel te kamperen op campings dan zul je geen douche nodig hebben. Maar ga je graag off grid kamperen dan is een douche wel zo prettig. Wij hebben omwille van ruimtebesparing en omdat we zo min mogelijk vocht in de bus willen gekozen voor een camper buitendouche. Dit is natuurlijk minder ideaal voor winterkampeerders. Besef je wel dat een douche in de camper ook betekent dat je moet beschikken over grote watertanks en een boiler voor warm water.
#13 WIL JE EEN TOILET?
Wij zouden niet meer zonder onze camper toilet kunnen, maar dit is persoonlijk en deels afhankelijk van jouw kampeerwensen. Wil je alleen op campings kamperen of ook off grid? En welke camper toilet heeft jouw voorkeur: een draagbare toilet (porta potti), een ingebouwde toilet (cassette toilet) of een compost camper toilet? Wanneer je jouw camper indeling gaat schetsen moet je weten hoeveel ruimte je nodig hebt voor jouw gewenste camper toilet. Een aparte badkamer neemt uiteraard meer ruimte in dan een kleine porta potti die je zo uit een ladekast tevoren kunt toveren.
# 14 HOE GA JE DE CAMPER VENTILEREN?
Het ventileren van je camper is noodzakelijk: kookvocht en condens dat ontstaat tijdens een nacht slapen moet kunnen ontsnappen. Dit kun je doen door (extra) ramen te plaatsen, een dakluik en/of camper airco. Bovendien zorgen ramen voor extra daglicht. Kies je wel voor extra ramen, een dakluik en/of een camper airco dan moet je de positie en afmetingen bepalen. Hierbij is het handig als je eerst de positie van de keuken en het bed bepaalt.
Als je kiest voor een bus waar al ramen in zitten dan is de kans kleiner dat je ramen wil plaatsen. Of misschien wil je zelfs wel ramen bedekken voor extra privacy.
# 15 HEB JE ANDERE WENSEN?
Wil je graag een hangstoel in de camper, een baby- of kinderbedje of bijvoorbeeld een dakterras? Vergeet deze dan niet op te nemen in je wensenlijst en camper indeling.
STAP 3: INDELING SCHETSEN
Op basis van jouw wensenlijst kun je een voorlopige indeling schetsen. Dit kun je gewoon op pen en papier doen: het doel is inzicht krijgen van de benodigde ruimte. We raden je aan om de definitieve indeling pas te maken als je zeker weet welke bus je gaat kopen en wat de afmetingen hiervan zijn.
Wil je je laten inspireren voor jouw camper indeling? Dan is het zelfbouw camper e-book onmisbaar! Daarin staan meer dan 50 verschillende busjes: van klein tot groot. Van basic inrichtingen tot zeer luxe inrichtingen.
STAP 4: BESTELBUS KOPEN
Nu je jouw behoeften in kaart hebt gebracht kun je veel gerichter zoeken naar een voor jou geschikte bestelbus. Wij hebben de meest populaire bussen voor campers hier alvast op een rij gezet.
TIP: Laat altijd een onafhankelijke aankoopinspectie uitvoeren op occasion bussen. Zo voorkom je dat je een kat in de zak koopt. Wij hebben dit laten doen door mijn autocoach. Klik hier voor korting op jouw inspectie.
STAP 5: ELEKTRA SCHEMA & WATERVOORZIENING SCHEMA
Een belangrijke stap nog voordat je jouw definitieve indeling tekent is het maken van losse schema’s voor de elektra-, water- en eventuele gasvoorziening. Het is belangrijk dat je hier goed over nadenkt zodat je precies weet welke onderdelen je nodig hebt en wat de afmetingen hiervan zijn. Deze kun je dan opnemen in de definitieve camper indeling.
LEESTIP: Camper elektra schema maken en watersysteem camper.
STAP 6: DEFINITIEVE CAMPER INDELING MAKEN
Wanneer je de afmetingen weet van jouw gewenste of reeds gekochte bus, kun je een definitieve plattegrond van de camper indeling tekenen. Hiervoor zijn verschillende opties:
- Met pen & papier. Het makkelijkste is om hierbij ruitjespapier te gebruiken zodat je op schaal kunt tekenen.
- Met software zoals Vanspace of Sketchup. Als je handig bent met ontwerpen of je hebt het geduld om de software te leren gebruiken dan kun je prachtige 3D tekeningen maken.
Daarnaast raden we je aan om de gewenste indeling met behulp van kartonnen dozen uit te leggen in de bus. Of door tape te plakken op de vloer. Op deze manier komt de indeling echt tot leven en krijg je een veel beter beeld van bijvoorbeeld de loopruimte die je overhoud. Misschien dat je hierdoor nog gaat schuiven voordat je tot de definitieve indeling komt. Hieronder een aantal plattegronden van populaire camper indelingen:
CAMPER INDELING TIPS
- Begin met de grootste objecten zoals het bed, de zitplekken, keuken en eventuele douchecabine. Teken vervolgens de overige gewenste faciliteiten erin.
- Safety first! Denk goed na over waar je onderdelen in de camper gaat plaatsen. Gas en elektra producten wil je bijvoorbeeld niet naast elkaar plaatsen. En een gastank achterin de bus kan exploderen bij een eventuele kop-staart aanrijding.
- Zorg voor een goede gewichtsverdeling. Dus plaats de accu(‘s), koelkast, watertanks en gastanks niet allemaal aan één kant van je bus. Houd er ook rekening mee dat je bus niet zwaarder dan 3500 kg mag worden. Ga je hier overheen dan heb je een C1 rijbewijs nodig.
LEES OOK DEZE CAMPER BOUW BLOGS
– Zelfbouw Camper inspiratie: ideeën voor jouw camper
– Top 7 meest geschikte bussen voor campers
– Hoeveel kost het bouwen van een camper?
– Camper isolatie: vergelijking materialen + stappenplan Armaflex Isolatie
HELDEN!
De beste informatie die er te vinden valt! DANKJULLIEWEL!!!
Echter zijn we van België en vroegen we ons af, of jullie boek over wetgeving en papierwerk ook nuttig is als Belg?
Alvast bedankt en doe zo verder toppers!
Groetjes!
Tomas en Lynn
Hoi Thomas en Lynn, bedankt voor jullie lieve berichtje!! Leuk om te lezen 🙂
De Belgische wetgeving wat betreft camper bouw is helaas complexer dan de Nederlandse. Ons e-book is dan ook specifiek gericht op de Nederlandse markt. In België dient een wagen, gebouwd vanaf 01/01/2012, steeds een goedkeuring te verkrijgen van de constructeur om deze om te vormen naar camper of om wijzigingen aan de constructie door te voeren. Je kunt hiervoor terecht bij onze Belgische partner die je als COP-gekeurde firma hierbij kan helpen.