CAMPER ELEKTRA SCHEMA

CAMPER ELEKTRA SCHEMA: HOE MAAK IK DIE?

Een camper elektra schema kun je beschouwen als een blauwdruk voor jouw elektra in je camper. Het geeft exact weer hoe al je apparatuur met elkaar verbonden moet worden. Zo voorkom je onnodig fouten tijdens de montage en fungeert het als naslagwerk mocht je in de toekomst de nodige aanpassingen willen doorvoeren in je camper elektra. 

DISCLAIMER: Het aanleggen van elektriciteit is niet zonder risico. Dit blog is gebaseerd op uren research, eigen ervaring en het elektra systeem in onze camper. Dit maakt ons echter geen elektricien. Wij zijn niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor jouw elektrische installatie. Ondanks dat we dit blog met de grootst mogelijke zorg hebben samengesteld kan het onvolledigheden en/of onjuistheden bevatten. Verricht daarom altijd eigen onderzoek en gebruik je gezonde verstand. Laat jouw elektra schema en elektrische installatie altijd checken door een professional. Of besteed het in zijn geheel uit. 

WAAR BESTAAT EEN CAMPER ELEKTRA SCHEMA UIT?

Er zijn behoorlijk wat voorbeelden van elektra schema’s online te vinden. Maar een goed camper elektra schema bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Een overzichtelijke verdeling tussen energieverbruikers, energiebronnen en alle elektra apparatuur
  2. Een duidelijke scheiding van energieverbruikers onderverdeeld in 230V en 12V
  3. Een duidelijke scheiding tussen verschillende soorten kabels (+ / – / aarde / UTP)
  4. Weergave van zowel de lengte als de dikte van de kabels
  5. Weergave van de hoeveelheid ampère van de zekeringen
  6. Heldere verbindingen tussen de elektrische apparatuur

DOWNLOAD GRATIS ONS ELEKTRA SCHEMA

Ben je benieuwd hoe ons camper elektra schema eruit ziet? Download dan gratis en eenvoudig een kopie van hoge kwaliteit.

NOTE: Ons camper elektra schema dient slechts als voorbeeld en kan fouten bevatten. Elke installatie is weer anders en heeft dan ook weer een ander elektra schema. Laat jouw schema en installatie altijd checken door een professional.

thumb-elektra-schema

 

STAPPENPLAN CAMPER ELEKTRA SCHEMA

Voordat je begint met het maken van een elektra schema is het belangrijk dat je vooraf al helemaal duidelijk voor ogen hebt welke camper elektra onderdelen je gaat gebruiken. Daarmee bedoelen we niet alleen je energieverbruikers, maar ook de elektra apparatuur die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld je accu wordt opgeladen.

Zoals de aantallen zonnepanelen, welke grootte omvormers, wel of geen scheidingsrelais, kies je voor een zekeringhouder, wil je je camper ook opladen via walstroom, wil je je energieverbruik digitaal kunnen monitoren etc. etc.

Als je hier nog nooit van gehoord hebt of je weet niet helemaal zeker hoe je exact de juiste apparatuur kunt berekenen kun je het beste ons e-book camper elektra aanschaffen. Daarin lichten wij onze eigen situatie toe en vertellen we meer over onze apparatuur plus de verschillende opties.

Heb je alles al reeds duidelijk voor ogen? Ga dan hieronder verder om je eigen camper elektra schema te maken.

STAP 1: MAAK EEN OVERZICHT VAN JE VERBRUIKERS

Pak pen en papier erbij en begin eens met het maken van een overzicht van alle energieverbruikers die je in camper wil gaan gebruiken. Maak daarvoor meteen 4 kolommen: Apparaat / Vermogen (Watt) / Spanning (Volt) / Stroomsterkte (Ampère). Je maakt dus meteen onderscheid tussen 12V en 230V apparaten. En je schrijft daarbij ook meteen het vermogen van elk apparaat. Dit staat vaak op een adapter of anders in de technische specificaties van een product in de handleiding of online op het internet.

STAP 2: BEREKEN DE STROOMSTERKTE

Je ziet nu dat de kolom stroomsterkte nog leeg is. De stroomsterkte (ampère) die door een draad loopt bereken je met de volgende formule: Stroomsterkte (ampère) = Vermogen (Watt) / spanning (volt). De stroomsterkte moet je weten om straks de dikte van je bekabeling te kunnen bepalen.

STAP 3: BEPAAL DE LENGTE VAN JE KABELS

Naast de stroomsterkte moet je óók de totale lengte van je kabel weten om de dikte van deze kabel te kunnen bepalen. Met de totale lengte van de kabel bedoelen we de lengte van + en – bij elkaar opgeteld. Je zal dus nu moeten bepalen waar je alle apparatuur in je camper wil gaan plaatsen.

STAP 4: BEREKEN DE DRAADDIKTE

Nu je de kabellengte en de stroomsterkte hebt berekend kun je de dikte van je kabels berekenen om de bedrading aan te kunnen leggen in je camper. In principe kan een kabel nooit te dik zijn. Dikkere kabels zijn vaak alleen wat duurder en ook stugger en dus lastiger te leggen in een bus. Elektriciteit moet uiteindelijk passen in de draden die je aanlegt in je camper. Als je teveel stroom door een kabel laat stromen heeft dit impact op de efficiëntie en kan de kabel zelfs doorbranden (!).

De draaddikte wordt bepaald door twee zaken:

  • De lengte van de kabels
  • Het aantal ampère dat door de kabels stroomt (Watt / Volt = Ampere)

HANDIGE TABEL VOOR JUISTE DRAADDIKTE

Voorbeeld: Je hebt twee kabels (+ & -) nodig voor je boiler die 5 meter van je accu af staat. Je boiler trekt maximaal 25A uit je accu. Dat betekent dat je dus totaal 10 meter aan kabel nodig hebt waar 25A doorheen stroomt. In de tabel ga je dus naar de kolom ’tot 10 meters’ en pak je de rij van maximaal 38A. Je kabeldikte die je hiervoor minimaal nodig hebt is dus 25mm².

draaddikte berekenen camper
TIP: Het is raadzaam om elektra kabels door ribbelbuizen te trekken. Zodoende zijn ze beter bestand tegen slijtage dat kan ontstaan doordat de kabels kunnen bewegen tijdens het rijden met de bus.

STAP 5: BEPAAL DE ZEKERINGEN

Zekeringen hebben als doel om je elektrisch circuit en daarmee ook je camper en jezelf te beschermen. Bijvoorbeeld bij kortsluiting. Kortsluiting kan ontstaan als gevolg van een kapot apparaat of een kabel die beschadigd is waarbij één of meer elektrische draden elkaar raken. Op dat moment gaat stroom niet meer door een apparaat maar zoekt het zijn eigen weg. Zo is er geen weerstand meer waardoor de stroomsterkte plotseling enorm stijgt. Dat veroorzaakte enorme hitte en dus mogelijk brand. In ons e-book camper elektra gaan we overigens dieper in op verschillende zekeringen. 

Als je de maximale stroomsterkte weet die door de kabel loopt en de maximale stroomsterkte weet die door een kabel mag lopen, weet je ook welke zekering je moet gebruiken om ervoor te zorgen dat deze kabels niet doorbranden. Een zekering brand namelijk door als er meer stroom door heen loopt dan dat het aankan waardoor de verbinding wordt verbroken en er geen stroom meer is.

Voorbeeld: Je wilt de bekabeling van een boiler van een verzekering voorzien. Daar loopt bijvoorbeeld maximaal 25A doorheen. In de tabel zie je dat er maximaal 38 ampère doorheen mag lopen. Je wilt dus een zekering hebben die alle stromen hoger dan 38 ampère tegenhoudt en lager dan 26A doorlaat.

STAP 6: MAAK JE CAMPER ELEKTRA SCHEMA

Je hebt nu alles inzichtelijk en op een rij staan om uiteindelijk je camper elektra schema te gaan maken. Je kunt ervoor kiezen om dit ouderwets op papier te doen met bijvoorbeeld een aantal gekleurde balpennen of digitaal op je computer. Wij hebben ons camper elektra schema gemaakt met het online programma Canva. Maar je kan het ook gewoon met paint doen.

Het makkelijkste is om je elektra schema zo te tekenen dat je onderscheid maakt tussen de energieverbruikers (12V en 230V), energiebronnen (zonnepanelen, dynamo, walstroom) en je elektra apparatuur. Waarbij je accu het hart is van je tekening. Daar begin je dan ook mee. Vervolgens verbind je eerst alle gebruikers met de accu en daarna verbind je de energiebronnen aan de accu.

STAP 7: LAAT JOUW STROOMSCHEMA GRATIS CHECKEN

Het mooie van een elektra schema is dat ook zeer eenvoudig door een ander te controleren is op veiligheid. Onze elektra partner controleert gratis jouw stroomschema op onjuistheden en veiligheid als je bij hen de elektra apparatuur aanschaft. Je krijgt dan ook nog eens 10% korting op het gehele elektra assortiment. Inclusief accu’s, zonnepanelen etc. (m.u.v. sales artikelen). Gebruik daarvoor de kortingscode: bynomads10 bij het afrekenen in de webshop van bluepowershop.nl.

NOTE: Laat jouw camper elektra schema altijd checken door een professional ongeacht waar je je apparatuur koopt. En laat ook altijd je installatie na afloop checken door een professional.

TIP: KOOP HET E-BOOK CAMPER ELEKTRA

Zou je meer willen weten over hoe wij de elektra in onze camper hebben gemonteerd? Dan is dit e-book Camper Elektra wat voor jou. Met de aanschaf van dit e-bookje kom je meer te weten over elektra in een camper, welke apparatuur daarbij komt kijken en wat de verschillende opties daarin zijn. Ook hebben we een schema van ons elektra systeem toegevoegd. Let wel: wij zijn geen elektriciens en jouw systeem kan er compleet anders uitzien. Iedere situatie is immers uniek!

> Klik en koop het e-book camper elektra

cover e-book camper elektra

Laat je jouw camper elektra systeem liever aanleggen door een professional? Klik dan hier.

LEES OOK DEZE CAMPER ELEKTRA BLOGS:

Camper accu: AGM, gel of lithium
Omvormer camper: welke is de beste keuze?
Zonnepanelen camper kopen en aansluiten
Camper elektra aanleggen
Camper elektra onderdelen

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter