CAMPER ELEKTRA SCHEMA

CAMPER ELEKTRA SCHEMA: HOE MAAK IK DAT?

Een camper elektra schema kun je beschouwen als een blauwdruk voor jouw elektra in je camper. Het geeft exact weer hoe al je apparatuur met elkaar verbonden moet worden. Zo voorkom je onnodig fouten tijdens de montage en fungeert het als naslagwerk mocht je in de toekomst de nodige aanpassingen willen doorvoeren in je camper elektra. 

WAAR BESTAAT EEN CAMPER ELEKTRA SCHEMA UIT?

Er zijn behoorlijk wat voorbeelden van elektra schema’s online te vinden. Maar een goed camper elektra schema bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Een overzichtelijke verdeling tussen energieverbruikers, energiebronnen en alle elektra apparatuur
  2. Een duidelijke scheiding van energieverbruikers onderverdeeld in 230V en 12V
  3. Een duidelijke scheiding tussen verschillende soorten kabels (+ / – / aarde / UTP)
  4. Weergave van zowel de lengte als de dikte van de kabels
  5. Weergave van de hoeveelheid ampère van de zekeringen
  6. Heldere verbindingen tussen de elektrische apparatuur

DOWNLOAD GRATIS ONS ELEKTRA SCHEMA

Ben je benieuwd hoe ons camper elektra schema eruit ziet? Download dan gratis en eenvoudig een kopie van hoge kwaliteit.

Camper elektra schema

STAPPENPLAN CAMPER ELEKTRA SCHEMA

Voordat je begint met het maken van een elektra schema is het belangrijk dat je vooraf al helemaal duidelijk voor ogen hebt welke camper elektra onderdelen je gaat gebruiken. Daarmee bedoel ik niet alleen je energieverbruikers maar ook de elektra apparatuur die ervoor zorgt dat bijvoorbeeld je accu wordt opgeladen.

Zoals de aantallen zonnepanelen, welke grootte omvormers, wel of geen scheidingsrelais, kies je voor een zekeringhouder, wil je je camper ook opladen via walstroom, wil je je energieverbuik digitaal kunnen monitoren etc. etc.

Als je hier nog nooit van gehoord hebt of je weet niet helemaal zeker hoe je exact de juiste apparatuur kunt berekenen kun je het beste ons e-book camper elektra downloaden. Daarin wordt je van je a tot z begeleid bij het veilig aanleggen van elektra in je camper.

Heb je alles al reeds duidelijk voor ogen? Ga dan hieronder verder om je eigen camper elektra schema te maken.

STAP 1: MAAK EEN OVERZICHT VAN JE VERBRUIKERS

Pak pen en papier erbij en begin eens met het maken van een overzicht van alle energieverbruikers die je in camper wil gaan gebruiken. Maak daarvoor meteen 4 kolommen: Apparaat / Vermogen (Watt) / Spanning (Volt) / Stroomsterkte (Ampère). Je maakt dus meteen onderscheid tussen 12V en 230V apparaten. En je schrijft daarbij ook meteen het vermogen van elk apparaat. Dit staat vaak op een adapter of anders in de technische specificaties van een product in de handleiding of online op het internet.

STAP 2: BEREKEN DE STROOMSTERKTE

Je ziet nu dat de kolom stroomsterkte nog leeg is. De stroomsterkte (ampère) die door een draad loopt bereken je met de volgende formule: Stroomsterkte (ampère) = Vermogen (Watt) / spanning (volt). De stroomsterkte moet je weten om straks de dikte van je bekabeling te kunnen bepalen.

STAP 3: BEPAAL DE LENGTE VAN JE KABELS

Naast de stroomsterkte moet je óók de totale lengte van je kabel weten om de dikte van deze kabel te kunnen bepalen. Met de totale lengte van de kabel bedoelen we de lengte van + en – bij elkaar opgerekend. Je zal dus nu moeten bepalen waar je alle apparatuur in je camper wil gaan plaatsen.

STAP 4: BEREKEN DE DRAADDIKTE

Nu je de kabellengte en de stroomsterkte hebt berekend kun je de dikte van je kabels berekenen om de bedrading aan te kunnen leggen in je camper. In principe kan een kabel nooit te dik zijn. Dikkere kabels zijn vaak alleen wat duurder en ook stugger en dus lastiger te leggen in een bus. Elektriciteit moet uiteindelijk passen in de draden die je aanlegt in je camper. Als je teveel stroom door een kabel laat stromen heeft dit impact op de efficiëntie en kan de kabel zelfs doorbranden.

De draaddikte wordt bepaald door twee zaken:

  • De lengte van de kabels
  • Het aantal ampère dat door de kabels stroomt (Watt / Volt = Ampere)

HANDIGE TABEL VOOR JUISTE DRAADDIKTE

Voorbeeld: Je hebt twee kabels (+ & -) nodig voor je boiler die 5 meter van je accu af staat. Je boiler trekt maximaal 25A uit je accu. Dat betekent dat je dus totaal 10 meter aan kabel nodig hebt waar 25A doorheen stroomt. In de tabel ga je dus naar de kolom ‘tot 10 meters’ en pak je de rij van maximaal 38A. Je kabeldikte die je hiervoor minimaal nodig hebt is dus 25mm².

draaddikte berekenen camper

STAP 5: BEPAAL DE ZEKERINGEN

Zekeringen hebben als doel om je elektrisch circuit en daarmee ook je camper en jezelf te beschermen. Bijvoorbeeld bij kortsluiting. Kortsluiting kan ontstaan als gevolg van een kapot apparaat of een kabel die beschadigd is waarbij één of meer elektrische draden elkaar raken. Op dat moment gaat stroom niet meer door een apparaat maar zoekt het zijn eigen weg. Zo is er geen weerstand meer waardoor de stroomsterkte plotseling enorm stijgt. Dat veroorzaakte enorme hitte en dus mogelijk brand. In ons e-book camper elektra gaan we overigens dieper in op verschillende zekeringen. 

Als je de maximale stroomsterkte weet die door de kabel loopt en de maximale stroomsterkte weet die door een kabel mag lopen, weet je ook welke zekering je moet gebruiken om ervoor te zorgen dat deze kabels niet doorbranden. Een zekering brand namelijk door als er meer stroom door heen loopt dan dat het aankan waardoor de verbinding wordt verbroken en er geen stroom meer is.

Voorbeeld: Je wilt de bekabeling van de boiler van een verzekering voorzien. Daar loopt maximaal 25A doorheen. In de tabel zie je dat er maximaal 38 ampère doorheen mag lopen. Je wilt dus een zekering hebben die alle stromen hoger dan 38 ampère tegenhoudt en lager dan 26A doorlaat.

STAP 6: MAAK JE CAMPER ELEKTRA SCHEMA

Je hebt nu alles inzichtelijk en op een rij staan om uiteindelijk je camper elektra schema te gaan maken. Je kunt ervoor kiezen om dit ouderwets op papier te doen met bijvoorbeeld een aantal gekleurde balpennen of digitaal op je computer. Wij hebben ons camper elektra schema gemaakt met het online programma Canva. Maar je kan het ook gewoon met paint doen.

Het makkelijkste is om je elektra schema zo te tekenen dat je onderscheid maakt tussen de energieverbruikers (12V en 230V), energiebronnen (zonnepanelen, dynamo, walstroom) en je elektra apparatuur. Waarbij je accu het hart is van je tekening. Daar begin je dan ook mee. Vervolgens verbind je eerst alle gebruikers met de accu en daarna verbind je de energiebronnen aan de accu.

STAP 7: LAAT JOUW STROOMSCHEMA GRATIS CHECKEN

Het mooie van een elektra schema is dat ook zeer eenvoudig door een ander te controleren is op veiligheid. Onze elektra partner controleert gratis jouw stroomschema op onjuistheden en veiligheid als je bij hen de elektra apparatuur aanschaft. Je krijgt dan ook nog eens 10% korting op het gehele elektra assortiment. Inclusief accu’s, zonnepanelen etc. (m.u.v. sales artikelen). Gebruik daarvoor de kortingscode: bynomads10 bij het afrekenen in de webshop van bluepowershop.nl.

TIP: DOWNLOAD HET E-BOOK CAMPER ELEKTRA AANLEGGEN

Weet jij weinig van elektra? Maar zou je wel graag een elektra systeem in je camper willen aanleggen? Dan is dit e-book Camper Elektra wat voor jou. Met de aanschaf van dit e-bookje kom je alles te weten over elektra in een camper en hoe je dit stap voor stap kan aansluiten.

> Klik en download het e-book camper elektra aanleggen

cover e-book camper elektra

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search