CAMPER ELEKTRA AANLEGGEN: ZO HEBBEN WIJ HET AANGEPAKT

CAMPER ELEKTRA AANLEGGEN

Camper elektra aanleggen? Het wordt gezien als het meest ingewikkelde onderdeel bij het bouwen van een camper.  Je moet uiteraard wel weten waar je mee bezig bent. Zeker als je nog nooit met elektra hebt gewerkt komen er toch wel behoorlijk wat vragen op je af. Wij hebben de elektra in onze camper samen met een elektrotechnicus aangelegd en laten je in dit blog zien hoe wij dat hebben gedaan.

DISCLAIMER: Het aanleggen van elektriciteit is niet zonder risico. Dit blog is gebaseerd op uren research, eigen ervaring en het elektra systeem in onze camper. Dit maakt ons echter geen elektriciën. Wij zijn niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor jouw elektrische installatie. Ondanks dat we dit blog met de grootst mogelijke zorg hebben samengesteld kan het onvolledigheden en/of onjuistheden bevatten. Verricht daarom altijd eigen onderzoek en gebruik je gezonde verstand. Laat jouw elektra schema en elektrische installatie altijd checken door een professional. Of besteed het in zijn geheel uit. 

DE BASIS VAN ELEKTRA

De basis van een camper elektra systeem is eigenlijk vrij simpel. Het bestaat uit energiebronnen (zonnepanelen, dynamo en een wandstekker doos), een recreatieaccu die energie kan leveren en opslaan en apparaten die de opgeslagen stroom vervolgens weer verbruiken. In campers maak je altijd gebruik van een of meerdere recreatieaccu(‘s) voor je elektra systeem. Dit is dus een extra accu naast de standaard startaccu die je gebruikt voor het rijden van de camper.

Wanneer je op een camping staat hoef je je meestal geen zorgen te maken over stroom als energiebron. De ‘betere’ campings zijn over het algemeen voorzien van stroompalen waar je je stroomstekker zo in je camper kan pluggen en die je accu direct oplaadt. Maar wanneer je onderweg bent en niet ‘aan de paal’ staat wil je ook beschikken over voldoende stroom. Deze moet dan worden geleverd door andere energiebronnen. De afbeelding hieronder geeft weer hoe een camper elektra systeem er in de meeste campers uitziet. Je ziet dat deze campers werken met zowel 12V als 230V spanning. 

Camper elektra aanleggen

 

ELEKTRA: DE BELANGRIJKSTE BEGRIPPEN UITGELEGD

SPANNING

Elektrische spanning meten we in volt (V). Je kunt elektrische spanning het beste vergeleken met de sterkte van de druk in een tuinslang of waterleiding. Hoe hoger de druk, hoe hoger de spanning.

STROOMSTERKTE

Stroomsterkte meten we in ampères (A). De hoeveelheid spanning en weerstand bepalen uiteindelijk de hoeveelheid stroomsterkte. Je kunt dit goed vergelijken met een grote rivier. Hoe hoger de waterdruk en hoe kleiner de hindernissen in een rivier, des te groter de waterhoeveelheid dat er in een bepaalde tijd doorheen kan stromen, des te hoger de stroomsterkte.

VERMOGEN

Het elektrische vermogen van stroom duiden we aan in watt. Watt kun je eenvoudig uitrekenen door de spanning met de stroomsterkte te vermenigvuldigen. (P= U x I) Als we weer terug gaan naar het water voorbeeld: hoe sterker de druk van een waterstraal en hoe groter de waterhoeveelheid in de straal is, des te hoger is het vermogen als daarmee bijvoorbeeld een auto wordt aangedreven.

WISSELSTROOM & GELIJKSTROOM

Bij wisselstroom wisselt de stroom zo’n 50 keer per seconde van richting en van positieve spanning en negatieve spanning. Bij gelijkstroom blijft de spanning constant en wisselt niet van richting. Zo heb je dus altijd een – en een + pool. Accu’s en zonnepanelen kunnen bijv. gelijkstroom opwekken. Generatoren en dynamo’s kunnen wisselspanning opwekken. Thuis in ons stopcontact hebben we wisselstroom. De meeste huishoudapparaten draaien dan ook op wisselstroom. Om deze apparaten in de camper te kunnen gebruiken heb je daarvoor een omvormer nodig die gelijkstroom kan veranderen in wisselstroom. 

WELKE CAMPER ELEKTRA ONDERDELEN HEB JE NODIG?

Als je camper elektra wil aanleggen zul je de nodige onderdelen daarvoor moeten aanschaffen. Welke elektra onderdelen je exact nodig heb is volledig afhankelijk hoe uitgebreid jij jouw elektra installatie in de camper wilt hebben en welke apparaten je wilt gaan gebruiken. De één wil alleen wat verlichting en zijn telefoon op kunnen laden en heeft dan misschien voldoende aan een goede camper accu, een omvormer camper en een CEE wandinvoerdoos.

De ander zou graag meer off-grid in de natuur willen staan en zelfstandig energie willen opwekken door middel van een goede zonnepanelen camper set op zijn dak. Weer een ander wil graag zijn accu(s) ook kunnen opladen tijdens het rijden met een scheidingsrelais, zijn accu verbruik keurig op een accu monitor willen aflezen en volledig schakelpaneel hebben om direct bepaalde apparaten aan en uit te kunnen schakelen.

> In dit blog gaan we dieper in op de verschillende camper elektra onderdelen die wij hebben gebruikt in onze camper.

ENERGIEVERBRUIK BEREKENEN

Om tot dit inzicht te komen doe je er dus goed aan om eerst je verbruik uit te rekenen van al je apparaten bij elkaar. Zo voorkom je ook meteen dat je onnodig zonder energie komt te staan. Meten = weten. Het dagelijkse stroomverbruik van je elektrische apparatuur bereken je door het vermogen (Watt) van een apparaat te vermenigvuldigen met het aantal uren (h) dat je het apparaat gebruikt. Tel vervolgens de uitkomsten van alle apparaten bij elkaar op en je weet het totale stroomverbruik in watt-uren (Wh).

Goed om te weten: accu capaciteit wordt aangeduid in ampère-uur. Dus wil je jouw benodigde accucapaciteit berekenen dan deel je jouw stroomverbruik (Wh) door de elektrische spanning (12 volt). De uitkomst hiervan is het ampère-uur (Ah).

VOORBEELD STROOMVERBRUIK CAMPER

Hieronder zie je ons voorbeeld hoe wij ons stroomverbruik hebben berekend. Let op: wij zijn hierbij uitgegaan van een maximale bezetting van alle apparaten op één dag. In de praktijk zul je bijvoorbeeld in de zomer sommige apparaten minder gebruiken dan in de winter en andersom. Maar als je voldoende capaciteit wilt hebben kun je het beste uitgaan van een maximale bezetting. Let op: 230V apparaten lopen via een omvormer. Daardoor verlies je gemiddeld 15% aan capaciteit. Dat hebben we doorberekend hieronder in het schema door verbruikers die via de omvormer lopen te delen door 0,85.

Wij verbruiken dagelijks dus bij een maximale bezetting 2062 Wh = 172 Ah. Om een gezonde energiebalans te creëren moeten we dit verbruik dus dagelijks zien bij te laden. Bijvoorbeeld m.b.v. zonnepanelen, de dynamo of via walstroom. Of kiezen voor een grotere accucapaciteit zodat je een aantal dagen kan overbruggen zonder iets bij te hoeven laden. Of uiteraard een combinatie daarvan.

Stroomverbruik camper berekenen

CAMPER ACCU BIJLADEN

Als je je verbruik inzichtelijk heb gekregen wil je vervolgens gaan bepalen hoe jij het energieverbruik van deze apparaten opnieuw wil gaan aanvullen in je camper accu. Je accu is tenslotte geen onuitputtelijke bron van energie. De meest gangbare manieren om je camper accu bij te laden zijn via camper zonnepanelen, via walstroom of via je dynamo van je auto (net als je verlichting op je fiets). Welke manieren voor jou geschikt zijn hangt van een aantal zaken af. Om dit te bepalen helpt het je misschien om jezelf de volgende vragen te stellen:

 1. Ga je alléén op campings met stroom kamperen? Dan heb je wellicht genoeg aan een walstroom CEE invoerdoes.
 2. Of zou je graag kosten willen besparen op de camping? Dan zouden zonnepanelen zeer welkom zijn.
 3. Wil je ook off-grid kunnen kamperen? Ook dan zouden zonnepanelen zeer welkom zijn.
 4. Liever geen zonnepanelen? Hoeveel dagen zou je dan graag off-grid willen kamperen? Dan helpt wellicht een grotere accu.
 5. Rijd je veel en ga je meerdere plekken verkennen? Dan wil je wellicht je accu ook via je dynamo bijladen.

Wij hebben uiteindelijk gekozen om onze accu via alle drie de manieren te kunnen bijladen. Dit geeft ons de ultieme vrijheid en de investering halen we er op de lange termijn eruit. Walstroom op een camping kost namelijk al gauw € 3 tot € 5 per nacht extra per camperplaats.

Zonnepanelen op de camper

ELEKTRA APPARATUUR AFSTEMMEN

Als je vervolgens ook hebt bepaald hoe jij je accu(s) wil bijladen kun je beginnen met het berekenen van je nodige elektra apparatuur. Om dit alles met elkaar te verbinden heb je natuurlijk het één en ander nodig. Denk aan de juiste accu(s), omvormers, acculader, verdeelstrips, bedrading, zekeringen, zekeringhouders, laadregelaar, stekkers, stopcontacten, installatiekast en natuurlijk ook gereedschap om dit allemaal aan te leggen.

Helaas heb je al deze apparatuur in vele verschillende soorten en maten. Zo moet je ook weten welke draaddikte je exact nodig hebt en welke zekeringen daar bij passen om mogelijke brand bij kortsluiting te voorkomen. In ons e-book camper elektra gaan we hier o.a. dieper op in en vertellen wij welke verschillende soorten apparatuur er allemaal is voor een camper en welke apparatuur wij hebben gebruikt voor het aanleggen van onze eigen installatie.

boodschappenlijst camper elektra

CAMPER ELEKTRA SCHEMA

Als je al je apparatuur hebt bepaald is de volgende stap het maken van een camper elektra schema . Zo’n schema is eigenlijk een volledige blauwdruk van hoe jij straks je camper elektra gaat aanleggen. Laat altijd je elektra schema checken door een professional alvorens je zelf elektra gaat aanleggen. Hieronder laten we je een voorbeeld zien van hoe een camper elektra schema er in de basis uit kan zien. Dit kun je zelf vullen met apparatuur, bedrading en zekeringen etc.

Voorbeeld camper elektra aanleggen

Note: Een camper elektra schema is geheel afgestemd op ieders unieke behoefte. Het ziet er dan ook voor iedereen verschillend uit. Wees kritisch en laat jouw schema te allen tijde checken door een professional. 

E-BOOK CAMPER ELEKTRA

Nadat je je camper elektra schema hebt gemaakt en dit hebt laten checken door een professional kun je beginnen met het aanleggen van elektra in je camper. In ons camper elektra e-book vertellen we je meer over hoe wij de elektra in onze camper hebben aangelegd. Daarin nemen we je mee naar onze basis van camper elektra, vertellen we welke apparatuur wij hebben gebruikt en wat de verschillende opties daarin zijn. Ook hebben we een schema van ons elektra systeem toegevoegd. Let wel: wij zijn geen elektriciens en jouw systeem kan er anders uitzien. Iedere situatie is immers uniek!

> Klik en krijg toegang tot het e-book camper elektra

cover e-book camper elektra

Liever uitbesteden? Klik en vraag dan een gratis offerte aan.

LEES OOK DEZE CAMPER ELEKTRA BLOGS:

Camper elektra schema
Camper accu
Camper elektra onderdelen
Omvormer camper: welke is de beste?

 

 

Showing 4 comments
 • Emma
  Beantwoorden

  Hi, dank voor alle uitleg. Toch heb ik een vraag. Hoe weten jullie hoeveel ampère een apparaat gebruikt? Kijken jullie dan in de product specificaties op de webshop? Vaak zie ik het er niet tussen staan, dus kan ik mijn berekening ook niet afmaken.

  Ik hoor graag.

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Emma,
   Soms staat het er niet tussen inderdaad. Je moet dan altijd op zoek gaan naar vermogen (watt). Dat deel je door de spanning (volt). Laat jouw berekeningen en stroomschema te allen tijde checken alvorens je het zelf gaat installeren. En laat je installatie achteraf ook checken! Of besteed het in zijn geheel/ gedeeltes uit. Succes!

 • Marcel Wielink
  Beantwoorden

  Goedemorgen, ik ben voornemens een bus (leeg, zonder stoelen op C), 11 ton, 10.50 x 2.50 en ongeveer 3.50 hoog, te kopen en zoek iemand om de isolatie, elektra en de water huishouding (keuken en douche) aan te leggen, ik wil het meubilair zelf doen. doen jullie dit ook?

  Groetjes Marcel

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter