Camper Elektra Aanleggen: Zo hebben wij het aangepakt!

CAMPER ELEKTRA AANLEGGEN

Camper elektra aanleggen? Het wordt gezien als het meest ingewikkelde onderdeel bij het bouwen van een camper.  Je moet uiteraard wel weten waar je mee bezig bent. Zeker als je nog nooit met elektra hebt gewerkt komen er toch wel behoorlijk wat vragen op je af. Wij hebben de elektra in onze camper samen met een elektrotechnicus aangelegd en laten je in dit blog zien hoe wij dat hebben gedaan.

DISCLAIMER: Het aanleggen van elektriciteit is niet zonder risico. Dit blog is gebaseerd op uren research, eigen ervaring en het elektra systeem in onze camper. Dit maakt ons echter geen elektriciën. Wij zijn niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor jouw elektrische installatie. Ondanks dat we dit blog met de grootst mogelijke zorg hebben samengesteld kan het onvolledigheden en/of onjuistheden bevatten. Verricht daarom altijd eigen onderzoek en gebruik je gezonde verstand. Laat jouw elektra schema en elektrische installatie altijd checken door een professional. Of besteed het in zijn geheel uit. 

VOORDELEN CAMPER ELEKTRA

Het inbouwen van een camper elektra systeem in je zelfbouw camper heeft als grote voordeel dat je meerdere elektrische apparaten tegelijk kunt gebruiken zonder dat je daarbij je startaccu leegtrekt. Zowel tijdens het rijden als meerdere dagen off-grid in de natuur. Het camper elektra systeem is namelijk een installatie die volledig losstaat van je startaccu.

Omdat een startaccu niet is gemaakt om elektrische apparaten te voorzien van stroom beschikt een camper elektra-installatie over één of meerdere andere accu’s die wél zijn gemaakt om meerdere elektrische apparaten van stroom te voorzien. Deze accu’s worden ook wel huishoudaccu’s of recreatieaccu’s genoemd.

Zonnepanelen op de camper

DE BASIS VAN ELEKTRA

De basis van een camper elektra systeem is eigenlijk vrij simpel. Het bestaat uit energiebronnen (zonnepanelen, dynamo en een wandstekker doos), één of meerdere huishoudaccu(s) die energie kunnen leveren en opslaan en apparaten die de opgeslagen stroom vervolgens weer verbruiken.

Wanneer je op een camping staat hoef je je meestal geen zorgen te maken over stroom als energiebron. De ‘betere’ campings zijn over het algemeen voorzien van stroompalen waar je je stroomstekker zo in je camper kan pluggen en die je accu direct oplaadt.

Maar wanneer je onderweg bent en niet ‘aan de paal’ staat wil je ook beschikken over voldoende stroom. Deze moet dan worden geleverd door andere energiebronnen. De afbeelding hieronder geeft weer hoe een camper elektra systeem er in de meeste campers uitziet. Je ziet dat deze campers werken met zowel 12V als 230V spanning.

Camper elektra aanleggen

 

ELEKTRA: DE BELANGRIJKSTE BEGRIPPEN UITGELEGD

SPANNING

Elektrische spanning meten we in volt (V). Je kunt elektrische spanning het beste vergeleken met de sterkte van de druk in een tuinslang of waterleiding. Hoe hoger de druk, hoe hoger de spanning.

STROOMSTERKTE

Stroomsterkte meten we in ampères (A). De hoeveelheid spanning en weerstand bepalen uiteindelijk de hoeveelheid stroomsterkte. Je kunt dit goed vergelijken met een grote rivier. Hoe hoger de waterdruk en hoe kleiner de hindernissen in een rivier, des te groter de waterhoeveelheid dat er in een bepaalde tijd doorheen kan stromen, des te hoger de stroomsterkte.

VERMOGEN

Het elektrische vermogen van stroom duiden we aan in watt. Watt kun je eenvoudig uitrekenen door de spanning met de stroomsterkte te vermenigvuldigen. (P= U x I) Als we weer terug gaan naar het water voorbeeld: hoe sterker de druk van een waterstraal en hoe groter de waterhoeveelheid in de straal is, des te hoger is het vermogen als daarmee bijvoorbeeld een auto wordt aangedreven.

WISSELSTROOM & GELIJKSTROOM

Bij wisselstroom wisselt de stroom zo’n 50 keer per seconde van richting en van positieve spanning en negatieve spanning. Bij gelijkstroom blijft de spanning constant en wisselt niet van richting. Zo heb je dus altijd een – en een + pool. Accu’s en zonnepanelen kunnen bijv. gelijkstroom opwekken. Generatoren en dynamo’s kunnen wisselspanning opwekken. Thuis in ons stopcontact hebben we wisselstroom. De meeste huishoudapparaten draaien dan ook op wisselstroom. Om deze apparaten in de camper te kunnen gebruiken heb je daarvoor een omvormer nodig die gelijkstroom kan veranderen in wisselstroom. 

DE ONDERDELEN VAN EEN CAMPER ELEKTRA SYSTEEM

Als je camper elektra wil aanleggen zul je de nodige onderdelen daarvoor moeten aanschaffen. Welke elektra onderdelen je exact nodig heb is volledig afhankelijk hoe uitgebreid jij jouw elektra installatie in de camper wilt hebben en welke apparaten je wilt gaan gebruiken. We benoemen hieronder de belangrijkste onderdelen in een camper elektra systeem.

Klik en lees meer over al onze camper elektra onderdelen.

CAMPER ACCU

Zoals eerder beschreven heb je een huishoudaccu nodig. Dit vanwege het feit dat je een startaccu niet kunt gebruiken voor het gebruik van verschillende elektrische apparaten. De huishoudaccu is het hart van je camper elektra systeem en werkt doorgaans op 12V. Opgewekte stroom van bijvoorbeeld de zonnepanelen wordt hierin opgeslagen en stroomverbruikers halen hun stroom hier weer vandaan. Voor campers worden er over het algemeen drie verschillende soorten camper accu’s gebruikt. Namelijk lithium, Gel en AGM accu’s.

Klik en lees in dit blog alles over een goede camper accu.

Camper accu verschillen

CAMPER ZONNEPANELEN

Een zonnepaneel camper set is één van de drie manieren om de huishoudaccu weer te voorzien van nieuwe stroom. Het voordeel van zonnepanelen is dat de stroom duurzaam en gratis wordt opgewekt door de zon. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om meerdere dagen zorgeloos off-grid te kunnen kamperen. Camper zonnepanelen zijn dan wat ons betreft dan ook echt een must als je graag midden in de natuur kampeert.

Klik en lees in dit blog alles over het kiezen van een zonnepaneel camper.

Verschillende zonnepanelen camper

DYNAMO ACCULADER

Een andere slimme manier om je huishoudaccu op te laden is om gebruik te maken van de dynamo van je camper. Elke auto of camper beschikt namelijk over een dynamo die de startaccu tijdens het rijden voorziet van stroom. Vergelijkbaar met een fietsdynamo die je fiets voorziet van verlichting tijdens het fietsen. Je kunt hiervoor kiezen tussen een cyrix scheidingsrelais of een dc/dc acculader.

Leestip: In onze camper elektra ebook gaan we hier dieper op in.

Victron Orion Smart Tr Dc/DC Acculader

WALSTROOM ACCULADER

Een derde manier om je huishoudaccu op te laden is via een walstroom acculader. Deze acculader wordt gekoppeld aan een CEE wandinvoerdoos. Een CEE wandinvoerdoos monteer je aan de buitenkant van je camper. Als je dan bijvoorbeeld op een camping overnacht, kun je via een stekker de huishoudaccu van je camper opladen. Ontzettend handig als je voor een langere tijd op een camping overnacht of als je camper accu helemaal leeg is en je deze weer snel wilt opladen.

boodschappenlijst camper elektra

OMVORMER CAMPER

Tijdens het reizen neem je vaak ook elektrische apparaten mee die alléén werken op 230V. De meeste campers gebruiken een huishoudaccu van 12V. Dat betekent dus dat je de spanning van 12V naar 230V moet kunnen omzetten om deze te kunnen gebruiken. Hier heb je dus een camper omvormer voor nodig. Ook deze heb je in verschillende vormen en maten.

Klik en lees in dit blog meer over een geschikte omvormer camper..

Victron omvormer camper

TIP: 10% KORTING OP CAMPER ELEKTRA

Een partij waar je goed geadviseerd en geholpen wordt is Bluepowershop.nl. Met een 9.2 beoordeling uit 1735 reviews is Bluepowershop.nl sinds 1975 een zeer betrouwbare leverancier. Met deze speciale kortingscode ontvang je deze maand 10% korting op het gehele assortiment bij Bluepowershop.nl (m.u.v. sales artikelen). Dus ook accu’s, laadregelaars en omvormers. Verzilver daarvoor de kortingscode ‘bynomads10’ in de laatste stap tijdens het afrekenen.

CAMPER ELEKTRA ONDERDELEN BEREKENEN

Nu je meer over de onderdelen in een camper elektra systeem hebt gelezen, vraag jezelf vast af of jij dit ook allemaal nodig hebt en zo ja in welke grootte. Want je hebt zonnepanelen, omvormers en camper accu’s in verschillende vormen en maten.

Dit hangt van een aantal zaken af. Zoals hoeveel en welke elektrische apparaten je wil gebruiken, waar je wil kamperen en hoeveel dagen je off grid wil kunnen staan. Voor het kiezen van geschikte camper elektra apparatuur die voorziet in jouw behoeften doe je er goed aan om eerst je verbruik uit te rekenen van al je apparaten.

Zo voorkom je ook meteen dat je onnodig zonder energie komt te staan. Meten = weten. Het dagelijkse stroomverbruik van je elektrische apparatuur bereken je door het vermogen (Watt) van een apparaat te vermenigvuldigen met het aantal uren (h) dat je het apparaat gebruikt. Tel vervolgens de uitkomsten van alle apparaten bij elkaar op en je weet het totale stroomverbruik in watt-uren (Wh).

Goed om te weten: accu capaciteit wordt aangeduid in ampère-uur. Dus wil je jouw benodigde accucapaciteit berekenen dan deel je jouw stroomverbruik (Wh) door de elektrische spanning (12 volt). De uitkomst hiervan is het ampère-uur (Ah).

zonnepaneel camper aansluiten

VOORBEELD STROOMVERBRUIK CAMPER

Hieronder zie je ons voorbeeld hoe wij ons stroomverbruik hebben berekend. Let op: wij zijn hierbij uitgegaan van een maximale bezetting van alle apparaten op één dag. In de praktijk zul je bijvoorbeeld in de zomer sommige apparaten minder gebruiken dan in de winter en andersom. Maar als je voldoende capaciteit wilt hebben kun je het beste uitgaan van een maximale bezetting. Let op: 230V apparaten lopen via een omvormer. Daardoor verlies je gemiddeld 15% aan capaciteit. Dat hebben we doorberekend hieronder in het schema door verbruikers die via de omvormer lopen te delen door 0,85.

Wij verbruiken dagelijks dus bij een maximale bezetting 2062 Wh = 172 Ah. Om een gezonde energiebalans te creëren moeten we dit verbruik dus dagelijks zien bij te laden. Bijvoorbeeld m.b.v. zonnepanelen, de dynamo of via walstroom. Of kiezen voor een grotere accucapaciteit zodat je een aantal dagen kan overbruggen zonder iets bij te hoeven laden. Of uiteraard een combinatie daarvan.

Stroomverbruik camper berekenen

Als je eenmaal je verbruik goed inzichtelijk hebt kun je vervolgens aan de slag met het berekenen van o.a. de grootte van je camper accu, omvormer, laadregelaar en acculaders. Want helaas heb je al deze apparatuur in vele verschillende soorten en maten.

Zo moet je verder ook weten welke draaddikte je exact nodig hebt en welke zekeringen daar bij passen om mogelijke brand bij kortsluiting te voorkomen. In ons e-book camper elektra gaan we hier o.a. dieper op in en vertellen wij welke verschillende soorten apparatuur er allemaal is voor een camper en welke apparatuur wij hebben gebruikt voor het aanleggen van onze eigen installatie.

boodschappenlijst camper elektra

DRAADDIKTE ELEKTRA KABELS

Om de bedrading in jouw camper op een veilige manier aan te kunnen leggen, moet je de kabellengte en stroomsterkte berekenen. Op basis daarvan kun je de juiste draaddikte bepalen. Bedenk dat een kabel nooit te dik kan zijn, hoewel dikkere kabels vaak wel wat duurder zijn en lastiger zijn om in een bus te leggen vanwege hun stugheid. Houd er rekening mee dat de elektriciteit uiteindelijk door de draden moet stromen die jij aanlegt in jouw camper. Als je te veel stroom door een kabel laat stromen, heeft dit invloed op de efficiëntie en kan de kabel zelfs doorbranden.

Om de draaddikte te bepalen, moet je twee zaken in overweging nemen:

  1. De lengte van de kabels
  2. Het aantal ampère dat door de kabels stroomt (Watt / Volt = Ampere)

Klik en lees hier meer over het berekenen van de draaddikte.

Elektriciteitskabels leggen alvorens je de gehele camper isoleert

BEVEILIG JE CAMPER ELEKTRA MET ZEKERINGEN

Het doel van zekeringen is om jouw camper en jezelf te beschermen tegen kortsluiting en andere elektrische problemen. Kortsluiting kan ontstaan door bijvoorbeeld een kapot apparaat of een beschadigde kabel, waarbij de elektrische draden elkaar raken. Op dat moment zal de stroom geen weg meer vinden door het apparaat, waardoor het zijn eigen weg zoekt. Dit kan leiden tot enorme hitte en mogelijk zelfs brand. In ons e-book over camper elektra gaan we dieper in op de verschillende soorten zekeringen.

Een zekering bestaat uit een metalen draad of strip, meestal van koper of zilver, dat is omgeven door een beschermende behuizing. Wanneer er te veel stroom door de kabels stroomt, zal de draad of strip smelten, waardoor de verbinding wordt verbroken en de stroomtoevoer wordt onderbroken. Dit voorkomt dat de stroom verder gaat en mogelijke schade veroorzaakt.

Als je de maximale stroomsterkte weet die door een elektra kabel loopt en de maximale stroomsterkte weet die door een kabel mag lopen, weet je ook welke zekering je moet gebruiken om ervoor te zorgen dat deze kabels niet doorbranden. In onderstaande tabel lees je makkelijk hoeveel ampere er maximaal door een kabel mag lopen. Je vindt dit ook terug in ons e-book camper elektra.

Voorbeeld: Je wilt de bekabeling van een boiler van een verzekering voorzien. Daar loopt maximaal 25A doorheen. Als er maximaal 38 ampère door een kabel mag lopen wil je dus een zekering hebben die alle stromen hoger dan 38 ampère tegenhoudt en lager dan 26A doorlaat.

CAMPER ELEKTRA SCHEMA

Als je al je apparatuur hebt bepaald is de volgende stap het maken van een camper elektra schema . Zo’n schema is eigenlijk een volledige blauwdruk van hoe jij straks je camper elektra gaat aanleggen. Laat altijd je elektra schema checken door een professional alvorens je zelf elektra gaat aanleggen. Hieronder laten we je een voorbeeld zien van hoe een camper elektra schema er in de basis uit kan zien. Dit kun je zelf vullen met apparatuur, bedrading en zekeringen etc.

Voorbeeld camper elektra aanleggen

Note: Een camper elektra schema is geheel afgestemd op ieders unieke behoefte. Het ziet er dan ook voor iedereen verschillend uit. Wees kritisch en laat jouw schema te allen tijde checken door een professional.

E-BOOK CAMPER ELEKTRA

Nadat je je camper elektra schema hebt gemaakt en dit hebt laten checken door een professional kun je beginnen met het aanleggen van elektra in je camper. In ons camper elektra e-book vertellen we je meer over hoe wij de elektra in onze camper hebben aangelegd. Daarin nemen we je mee naar de basis van camper elektra, vertellen we hoe je alle apparatuur kunt berekenen, welke wij hebben gebruikt en wat de verschillende opties daarin zijn. Ook hebben we een camper elektra schema van ons elektra systeem toegevoegd.

> Klik en krijg toegang tot het e-book camper elektra

cover e-book camper elektra

Liever uitbesteden? Klik en vraag dan een gratis offerte aan.

 

 

Showing 4 comments
  • Emma
    Beantwoorden

    Hi, dank voor alle uitleg. Toch heb ik een vraag. Hoe weten jullie hoeveel ampère een apparaat gebruikt? Kijken jullie dan in de product specificaties op de webshop? Vaak zie ik het er niet tussen staan, dus kan ik mijn berekening ook niet afmaken.

    Ik hoor graag.

    • by NOMADS
      Beantwoorden

      Hoi Emma,
      Soms staat het er niet tussen inderdaad. Je moet dan altijd op zoek gaan naar vermogen (watt). Dat deel je door de spanning (volt). Laat jouw berekeningen en stroomschema te allen tijde checken alvorens je het zelf gaat installeren. En laat je installatie achteraf ook checken! Of besteed het in zijn geheel/ gedeeltes uit. Succes!

  • Marcel Wielink
    Beantwoorden

    Goedemorgen, ik ben voornemens een bus (leeg, zonder stoelen op C), 11 ton, 10.50 x 2.50 en ongeveer 3.50 hoog, te kopen en zoek iemand om de isolatie, elektra en de water huishouding (keuken en douche) aan te leggen, ik wil het meubilair zelf doen. doen jullie dit ook?

    Groetjes Marcel

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter