CAMPER DOUCHE MAKEN: STAPPENPLAN + BENODIGDHEDEN

DOUCHE IN CAMPER BOUWEN

Is een camper douche essentieel of overbodige luxe? Daar zijn de meningen over verdeeld. Wij vinden het heerlijk om ons na een lange hike of warme dag even af te kunnen spoelen. Daarnaast willen wij meerdere dagen off grid kunnen kamperen. Een camper douche is dus voor ons een absolute must! Omwille van ruimtebesparing hebben wij gekozen voor een buitendouche. Nadelen van een camper buitendouche zijn echter wel dat je deze niet gebruikt bij slecht weer, je niet altijd de gewenste privacy hebt en dat zeep zonder opvangbak in de natuur terecht komt.  Dit waren voor Bo en Flip (@harriethecampervan) redenen om een douche in de camper te bouwen. Wij vroegen hen om een gastblog te schrijven over het bouwen van een camper douchecabine zodat jij na het lezen van dit blog precies weet hoe je een douche in de camper maakt.

DISCLAIMER: Dit blog is geschreven op basis van camper zelfbouwers. Ondanks dat het met de grootst mogelijke zorg is samengesteld kan dit blog onvolledigheden en/of onjuistheden bevatten. Verricht daarom altijd eigen onderzoek.

Camper douche
Fotocredits: Bo en Flip @harriethecampervan

CAMPER DOUCHE

Uiteraard zijn er een aantal belangrijke zaken waar je bij een camper douchecabine inbouwen over na moet denken. Heb je bijvoorbeeld wel de ruimte in jouw bus om een vaste douche in te bouwen? En wil je jouw kostbare ruimte hiervoor gebruiken? Onze Citroën Jumper is een L3H2, waardoor we de ruimte hadden om een douche in te bouwen. Je kunt je voorstellen dat dit bij een L2 of bij een lager model lastiger wordt. Naast dat je ruimte voor jouw douche moet maken, zul je ook een boiler voor warm water in moeten bouwen. Want zeg nou eerlijk, een koude douche daar word jij niet vrolijk van. Ook moet je rekening houden met meer waterverbruik, dus een grotere schoon- en vuilwatertank. Het inbouwen van een douche neemt dus extra werk (en kosten) met zich mee. Het heeft ons relatief veel uitzoekwerk en tijd gekost, maar dit was het zeker waard.

Heb je toch liever een camper buitendouche? Lees dan vooral ons blog over het camper watersysteem waarin we alle onderdelen, inclusief buitendouche, behandelen.

Buitendouche camper - by NOMADS
Onze camper buitendouche.

BOODSCHAPPENLIJST DOUCHE CAMPER

STAPPENPLAN CAMPER DOUCHE BOUWEN

Ben jij klaar om een douche in jouw camper te bouwen? We delen hieronder onze inzichten en een handig stappenplan.

STAP 1: POSITIONERING EN AFMETINGEN BEPALEN

Allereerst is het belangrijk om de doucheruimte in jouw ontwerp of bouwtekening te verwerken. Wij hebben gekozen voor een douchebak van 70x90cm, omdat we ook onze draagbare camper toilet in dezelfde ruimte hebben geplaatst. De afmetingen van deze douchebak zijn continu ons uitgangspunt geweest. Mocht je een andere afmeting wensen, dan raden we je aan om eerst te zoeken of deze afmeting verkrijgbaar is. Het is ook mogelijk om zelf een douchebak te maken.

CAMPER DOUCHEBAK SUGGESTIES

50 x 50 x 5cm
68 x 68 x 10cm

TIP: Built-in groeven verminderen de kans op uitglijden. Indien er wordt gekozen voor een camper douchebak met gladde ondergrond kan er een teak houten vlonder op worden gelegd.

Voorbeeld douchebak camper met built in groeven

STAP 2:  VENTILATIE PLAATSEN

Tijdens het douchen komt warme, vochtige lucht vrij. Deze lucht moet naar buiten worden geventileerd. Hier zijn allerlei oplossingen voor. Dit kan bijvoorbeeld middels een ventilatierooster in een zijwand, (al dan niet gemotoriseerde) dakventilator of raam. Wij hebben ervoor gekozen om een dakluik te plaatsen in de doucheruimte. Deze zorgt voor ruim voldoende ventilatie tijdens relatief korte douchebeurten in een camper. Daarnaast biedt het dakluik daglicht in deze dichte ruimte. Vooral dit laatste ervaren we als erg prettig.

Lees hier hoe je zelf een camper dakluik inbouwt.

STAP 3: DOUCHEBAK EN WATERAFVOER PLAATSEN

In stap 1 heb je gekozen voor een douchebak die past binnen jouw indeling. In deze stap ga je de douchebak en waterafvoer monteren. Zorg ervoor dat je onder de douchebak voldoende ruimte hebt voor de afvoer. Wij hebben gekozen voor een extra platte douchebak sifon en een gat in de houten vloer. Dit om zo min mogelijk hoogte in de doucheruimte te verliezen. Voor de waterafvoer hebben we een rond gat gemaakt in de metalen bodem. Hier doorheen gaat de afvoerbuis (4cm) naar de vuilwatertank onder de camper.

Leg jouw douchebak op de gewenste plek en teken deze af op de vloer. Haal deze vervolgens weer weg en zorg voor een solide opvulling onder de douchebak. Wij hebben de (behoorlijk ongelijke) ruimte onder de douchebak opgevuld met verschillende diktes resthout. Hier hebben we vervolgens een 3,6mm multiplex hardhouten plaat overheen gelegd. Dit om het gewicht te verdelen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de ruimte onder de douchebak met iets anders op te vullen, bijvoorbeeld met hard isolatiemateriaal. Zorg in ieder geval voor een stevige vulling zodat jouw douchebak niet kan gaan scheuren.

Opvulling voorbereid? Dan ga je nu jouw douchebak vastzetten. Op een houten ondergrond kun je de ABS douchebak met Polymax vastkitten. Leg een ruime hoeveelheid gewicht op de douchebak en laat het geheel een dag drogen.


Douchebak camper plaatsen 

STAP 4: DOUCHEWANDEN EN WATERTOEVOER PLAATSEN

Nu de douchebak op zijn plek zit, kun je aan de slag met de wanden. Wij hebben gekozen voor een combinatie van 12mm timmerplaat, 5,5mm multiplex hardhout en 3,6mm multiplex hardhout.

Wij zijn begonnen met het maken van de twee zijwanden. Deze staan haaks op de zijkant van de bus. Eén zijwand bestaat uit twee wanden met daarbinnen een holle ruimte waarin de watertoevoer, maar ook elektriciteit of bijvoorbeeld een inbouwnis kan worden verwerkt. De ruimte tussen de twee wanden hebben we versterkt met een houten frame. Hiervoor hebben we latten van 44x44mm gebruikt. Deze zorgen voor exact de ruimte die nodig is om de muurplaten en holle wand inbouwdozen te verwerken.

De zijwanden volgen de contouren van de zijkant van de bus. Voor het maken van deze contouren maak je een mal van karton of een dunne houten plaat. Wij gebruikten een 3,6mm hardhouten plaat. Geduld is hierbij een schone zaak. Werk de mal bij totdat je helemaal tevreden bent en deze zich mooi om de spanten vormt. Teken de mal over op jouw zijwanden en zaag deze zorgvuldig met een decoupeerzaag. Zorg ook voor de juiste hoogte (op basis van jouw bus) en breedte (op basis van de douchebak) van de zijwanden. Maak vervolgens de benodigde voorbereiding aan gaten in de wand. Denk hierbij aan de gaten voor de thermostaat, stopcontacten en lichtschakelaars.

Frame camper douchewand makenFramewerk douchewanden maken

Plaats de zijwanden naast de douchebak en maak een frame aan de kant van de douchekop. Wij gebruikten voor de buitenste wand een 12mm timmerplaat en voor de binnenste wand 5,5mm multiplex hardhout. Bevestig de muurplaten, koperen buizen en knelkoppelingen in ieder geval tot buiten de zijwand, zodat je vanuit daar later verder kan werken naar de watertoevoer. Bevestig de binnenste wand tegen het houten frame en plaats ook de andere zijwand naast de douchebak. Zorg ervoor dat je overal evenveel ruimte hebt tussen de beide zijwanden. Wij hebben latten tegen het metalen dak en de zijkant van de bus gelijmd, waartegen we de houten zijwanden (en voorwand) hebben vastgeschroefd. Voor de achterwand hebben we 3,6mm hardhout gebruikt, omdat deze buigzaam is en daardoor mooi meegaat met de schuine wand. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de achterwand recht te maken door middel van een andere voorbereiding.

TIP: Maak in jouw 44x44mm frame een verticale balk waarin je later jouw douchestang kunt bevestigen. Noteer voor jezelf de positie van deze balk voordat je de binnenste wand er tegenaan schroeft. Zo weet je later waar je de douchestang stevig kunt bevestigen.


Afvoer en bekabeling camper douchewand

De voorwand zaag je op maat met daarin een instapopening. Bepaal de instapopening op basis van jouw gewenste breedte en houdt rekening met de (later te plaatsen) douchedeur. Zaag de plafondplaat ook op maat en bevestig deze tegen de voorbereiding aan het plafond. Wij hebben voor het plafond 5,5mm multiplex hardhout gebruikt. Vergeet uiteraard niet het gat van het dakluik en (eventuele) verlichting uit te zagen. Verbindt het geheel en jouw doucheruimte begint al aardig vorm te krijgen!

STAP 5: WATERDICHT- EN BESTENDIG MAKEN

Een waterdichte en -bestendige camper douchecabine is zeer belangrijk. Je wilt absoluut geen water onder je douchebak of water dat in het hout kruipt. Daarom moet je er alles aan doen om de ruimte waterdicht te krijgen. Allereerst hebben wij de houten wanden (aan de binnenkant van de douche) en het plafond twee keer gebeitst met waterdichte beits. De naden hebben we vervolgens beplakt met aluminium tape. Dit is geen must, maar wij hebben het voor de zekerheid gedaan. Dit zijn namelijk de meest kwetsbare plekken. Uiteraard komen hier vervolgens (in ons geval) kunststof tegels tegenaan en worden de naden dicht gekit.


Douchecabine camper waterdicht maken

STAP 6: CABINE BETEGELEN

Tijd om alles netjes af te werken en er een mooi geheel van te maken. Voor het afwerken van de doucheruimte hebben we gekozen voor Grosfillex tegels. Dit is wat ons betreft de perfecte manier om een douche in de camper af te werken. De kunststof tegels van Grosfillex zijn licht, buigzaam en gemakkelijk te zetten door het groefsysteem. Daarnaast kun je de tegels eenvoudig snijden met een stanleymes.

Snijd eerst alle tegels in de gewenste afmetingen en houdt deze gezamenlijk tegen de wand. Tevreden? Dan kunnen ze worden vastgelijmd met de speciale Grosfillex lijm. Indien je geen ervaring hebt met het kitten (zoals wij), laat dan een professionele kitter komen om de naden netjes af te kitten. Dit ziet er meteen strak uit en het laatste wat je wil, is een lekkage in deze ruimte!

Tegels camper douchecabine
Tegels camper douchecabine aanbrengen

STAP 7: DOUCHEDEUR CAMPER PLAATSEN EN CABINE AFWERKEN

Wanneer de siliconenkit droog is, kunnen de puntjes op de i gezet worden. Denk hierbij aan het monteren van het dakluik, de thermostaat en de douchestang. Ook de douchedeur kan worden geplaatst. Wij hebben na een lange zoektocht een vouwbare douchedeur gekocht via eBay. Deze douchedeur verdiend geen schoonheidsprijs, maar functioneert prima en is eenvoudig te installeren. Vergeet nadat je de douchedeur hebt geplaatst niet om hierbij ook de naden af te kitten met siliconenkit. ‘Voor het oog’ en om het toilet te kunnen bevestigen, hebben we een teak houten vlonder in de douchebak gelegd. Deze ligt los, maar verschuift niet door de rubberen stops aan de onderzijde en het gewicht van het toilet. Ten slotte hebben we de hoeken, waar twee wanden bij elkaar komen, afgewerkt met kunststof hoekprofielen.

CAMPER DOUCHEDEUR SUGGESTIES

Rolbare douchecabine voor campers
Opklapbare kunststof douchewand (diverse afmetingen)

Stap 7 was de laatste stap van hoe je een douche in de camper bouwt. Heb jij nog vragen hierover of aanvullende tips over een camper douche? Plaats ze hieronder in een reactie.

Dit blog bevat affiliate links. Lees er meer over in onze disclaimer.

LEES MEER HANDIGE CAMPER BOUW ARTIKELEN

Regels en wetgeving camper bouwen
Watersysteem camper: onderdelen + handleiding montage
Alle camper toilet opties op een rij: chemisch en compost
Boodschappenlijst camper elektra onderdelen

Showing 2 comments
  • R. de Waart
    Beantwoorden

    Goedemiddag mensen, ziet er erg moi uit. Mag ik jullie vragen a) hoeveel materiaalkosten jullie (destijds) hebben gemaakt en b) hoeveel uurtjes er in zijn gestoken? ben benieuwd!

    vriendelijke groet,

    Remco de Waart
    Amsterdam

    • by NOMADS
      Beantwoorden

      Hoi! De inbouw van onze eerst camper heeft ons nog geen €1800 gekost en hebben we in twee weken gebouwd. De materiaalkosten van onze huidige camper liggen rond de €13000. Qua uren is het lastig zeggen, we hebben namelijk heel veel tijd besteed aan de documentatie van onze camper bouw. Dus heel lastig om daar antwoord op te geven.

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter