Compressor camper koelkast

Compressor camper koelkast: werking, verbruik & kosten

Wanneer kies je voor een camper compressor koelkast?

Overweeg je om een compressor koelkast voor de camper te kopen, maar twijfel je nog of een absorptie koelkast wellicht beter bij je past? We helpen je graag op weg! In dit artikel vertellen we namelijk alles wat je moet weten over de compressor koelkast en behandelen we de werking, het energieverbruik, de kosten, de voor- en nadelen en de beste merken. Lees verder en ontdek of dit type koelkast het beste bij jou past.

Compressor koelkast vs. Absorptie koelkast

Bij de aankoop van een camper koelkast wil je letten op een aantal belangrijke punten zoals: de werking, op welke energiebron de koelkast werkt, gevoeligheid van buitentemperaturen op het koelvermogen, de geluidsproductie en het stroomverbruik. Omdat de compressor koelkast en de absorptie koelkast op deze belangrijke punten van elkaar verschillen, is het goed om te weten wat de exacte verschillen tussen deze twee type camper koelkasten zijn.

In dit artikel lichten we de compressor koelkast toe en vertellen we je onder andere alles over de voor- en nadelen van dit type koelkast zoals hieronder afgebeeld.

Camper compressor koelkast voor- en nadelen

 

Klik hier voor ons artikel over de absorptie koelkast als je hier ook alles over wil weten.

Hoe werkt een compressor koelkast?

Een compressor koelkast werkt op dezelfde manier als de koelkast die je thuis hebt staan. Deze maakt ook gebruik van een koelmiddel dat stroomt in een gesloten kringloopsysteem. Dit koelmiddel wordt onder druk van een compressor vloeibaar gemaakt waarna het expandeert en warmte uit de koelkast opneemt. Zodoende daalt de temperatuur in de koelkast en wordt vocht aan de lucht onttrokken.

Een compressor koelkast draait niet de hele dag door, maar slaat alleen aan wanneer het warmer is dan de vooraf ingestelde koeltemperatuur en vervolgens weer uit als deze is bereikt.

Compressor koelkast camper - Webasto Isotherem Cruise Elegance 85l

Compressor koelkast – Webasto Isotherm Cruise Elegance 85l

Op welke energiebron werkt een compressor koelkast?

Een compressor koelkast wordt ook wel 12V camper koelkast genoemd omdat ‘ie doorgaans op 12V of 24V gelijkspanning (DC) werkt. Daarmee is dit type koelkast ideaal voor in de camper, caravan of boot.

Een 12V camper koelkast is eenvoudig aan te sluiten op het 12V systeem in de camper en kan worden gevoed door de huishoudaccu. Als je graag meerdere dagen off grid wil kamperen dan is het handig om camper zonnepanelen te installeren zodat deze het energieverbruik van de koelkast en andere elektrische apparatuur kunnen compenseren.

Hoe goed koelt een compressor koelkast?

Een van de voordelen van een compressor koelkast is dat dit type camper koelkast kan koelen tot -15°C en niet gevoelig is voor omgevingstemperaturen. Zelfs bij temperaturen boven de 35°C blijven drankjes en eten met een compressor lekker koel. Daarnaast bereikt een compressor koelkast binnen enkele minuten de vooraf ingestelde temperatuur. Dus als je van plan bent om te reizen tijdens de zomer of vooral naar warme gebieden, dan is een compressor koelkast een perfecte keuze!

Ter vergelijking: een absorptie koelkast presteert het beste bij lagere en middel hoge omgevingstemperaturen tot maximaal 30°C en doet er langer over om op temperatuur te komen.

Hoeveel geluid produceert een compressor koelkast?

Een van de nadelen van een compressor koelkast is dat hij geluid maakt tijdens het aan- en uitslaan. Dit maakt een compressor koelkast minder geschikt om dicht bij het camper bed te plaatsen aangezien je wakker kan worden van het geluid.

Toch zijn kwalitatieve compressor koelkasten goed geïsoleerd en valt het geluidsniveau reuze mee. Wij hebben een Isotherm Cruise Elegance compressor koelkast en horen namelijk vrijwel geen geluid.

Ter vergelijking: een absorptie koelkast voor in de camper is geheel geruisloos.

Verbruik van compressor koelkasten

Een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het kiezen van een camper koelkast is het energieverbruik. Dit heeft namelijk invloed op het dagelijkse energieverbruik in de camper en daarmee op jouw camper elektra systeem.

Hoeveel verbruikt een 12v compressor koelkast?

Een 12V compressor koelkast voor in de camper is zeer energiezuinig. Het gemiddelde verbruik van een compressor koelkast is namelijk 1,2A per uur. Daarmee is ‘ie 2 – 4 keer zuiniger dan een absorptie koelkast.

Benodigde grootte huishoudaccu

Zoals je eerder hebt kunnen lezen kan een 12V koelkast rechtstreeks op de huishoudaccu worden aangesloten aangezien deze ook op 12V draait. Om de benodigde grootte van de huishoudaccu (Ah) te kunnen bepalen moeten we kijken naar de verbruikers.

Aangezien een 12V compressor koelkast gemiddeld 1,2A per uur verbruikt, komt dit per dag neer op 28,8Ah. Dit zou betekenen dat een AGM accu een minimale grootte van 60Ah zou moeten hebben omdat dit type camper accu tot 50% kan worden ontladen. Een lithium accu zou minimaal 36Ah moeten zijn aangezien deze tot ongeveer 80% kan worden ontladen.

Bovenstaande berekening is alleen gebaseerd op het dagelijks verbruik van een koelkast. Wanneer je vooral naar warme gebieden reist zal je koelkast meer stroom verbruiken. Bovendien zijn er ook andere verbruikers die de benodigde grootte van de huishoudaccu beïnvloeden. En als je meerdere dagen off grid wil kunnen kamperen zal jouw huishoudaccu ook groter moeten zijn.

Wat kost een 12v compressor koelkast?

De kosten van een compressor camper koelkast zijn afhankelijk van de capaciteit en kwaliteit. Hoe groter de inhoud en beter de kwaliteit, des te duurder de koelkast. Prijzen variëren tussen de €600 en €1200. Voor een kwalitatieve 12V compressor koelkast met een capaciteit van 50 L betaal je ongeveer €750.

Wat zijn de beste merken 12v compressor camping koelkasten?

Er zijn verschillende betrouwbare merken van compressor koelkasten voor campers, waaronder Dometic, Indel B en Isotherm.

Dometic

Dit is een van de grootste camper koelkast producenten ter wereld en heeft een zeer ruim aanbod aan verschillende modellen en maten koelkasten. Als je op zoek bent naar een hoogwaardige en betrouwbare compressor koelkast, dan is Dometic absoluut het overwegen waard.

Koelkast tip: Dometic Coolmatic CRX 65

Indel b

Dit Italiaanse bedrijf is al meer dan 50 jaar gespecialiseerd in de productie van compressor koelkasten voor campers, caravans en boten. De koelkasten zijn geliefd onder camperaars vanwege hun hoge kwaliteit en efficiëntie. Bovendien hebben de koelkasten van Indel B een stille werking, waardoor ze niet storend zijn tijdens het reizen of slapen in de camper.

Koelkast tip: Indel B Cruise 85

Isotherm

Isotherm is een van de grootste producenten van koelkasten en vriezers voor de maritieme en recreatieve sector. De koelkasten van Isotherm staan bekend om hun efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid. Ze zijn voorzien van een efficiënte compressor die zorgt voor snelle en betrouwbare koeling, zelfs bij hoge omgevingstemperaturen. Bovendien hebben de koelkasten van Isotherm een laag energieverbruik, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik op zonne-energie.

Koelkast tip: Cruise Elegance 85

Camper compressor koelkast merken
Wanneer je een van bovenstaande merken kiest, kun je rekenen op een kwalitatieve compressor koelkast. Naast de reputatie van een merk is het belangrijk om bij je keuze rekening te houden met de capaciteit en afmetingen.

Conclusie

Bij het kiezen van een geschikte camper koelkast is het belangrijk jezelf af te vragen wat voor type reiziger je bent. Reis je graag naar een warm land? Of reis je liever naar koudere gebieden? Kampeer je graag in de natuur zonder externe stroomvoorziening? Of sta je liever op campings met alle nodige faciliteiten? Deze factoren bepalen namelijk welk type koelkast het beste in jouw camper past.

Ben je van plan om met jouw camper vooral te reizen naar warme bestemmingen en vind je goed gekoeld eten en drinken daarbij belangrijk en/of wil je veel off grid kamperen? Dan is een compressor koelkast vanwege zijn relatieve ongevoeligheid voor buitentemperaturen op het koelvermogen en vanwege zijn energiezuinigheid de beste keuze!

Uiteraard dien je wel rekening te houden met de capaciteit van je huishoudaccu en tot hoe ver je deze kan ontladen. Dit bepaalt namelijk hoe lang je off grid kunt kamperen. Ook moet je in acht nemen dat een koelkast bij hoge temperaturen gemiddeld meer stroom verbruikt.

 

Veelgestelde vragen camper compressor koelkast

1. Zijn compressor koelkasten geschikt in combinatie met zonnepanelen?

Ja, compressor koelkasten voor campers kunnen worden gebruikt met zonne-energie. Ze zijn namelijk zeer energiezuinig. Om een compressor koelkast op zonne-energie te laten werken, is een geschikte zonne-energie-installatie vereist. Dit kan bestaan uit zonnepanelen, een omvormer, een accu en een laadregelaar. 

Het aantal zonnepanelen dat nodig is om de koelkast te laten werken, hangt af van het energieverbruik van alle verbruikers in de camper en hoeveel dagen je off grid wil kunnen kamperen. 

Doorgaans is het lastig om met camper zonnepanelen al het energieverbruik te kunnen compenseren. Ze verlengen echter wel de autonomie; de dagen dat je off grid kunt staan.

2. Wat is de beste maat voor een compressor koelkast?

Dit is lastig te zeggen, omdat de maat die het beste bij jou past afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de grootte van de camper, het aantal mensen dat de koelkast gebruikt en hoeveel voedsel en drankjes er moet worden gekoeld. 

Hoe groter de koelkast, hoe meer deze doorgaans zal verbruiken. En reis je vooral tijdens de warme zomermaanden, dan zul je meer producten willen koelen dan wanneer je in de winter gaat reizen met de camper. Kortom: allemaal factoren die bepalen welke maat compressor koelkast het beste bij jou past.

FYI: wij hebben een koelkast van 85L inclusief vriesvak. Hiermee houden wij het samen gemakkelijk 5 tot 7 dagen vol.

3. Kan je een compressor koelkast gebruiken tijdens het rijden met de camper?”

Ja, in de meeste gevallen kun je een compressor koelkast gebruiken tijdens het rijden. Doorgaans werken compressor koelkasten namelijk op 12V DC. Zodoende kunnen ze worden aangesloten op de huishoudaccu in de camper en draaien terwijl je rijdt. 

Wel is het noodzakelijk om de koelkast stevig te installeren zodat deze niet kan schuiven of omvallen tijdens het rijden. Daarnaast is het belangrijk om de voedingskabel van de koelkast veilig en goed geïsoleerd aan te sluiten op de 12V DC huishoudaccu om te voorkomen dat deze losraakt of beschadigd raakt tijdens het rijden.

NOTE: niet alle fabrikanten bevelen gebruik tijdens het rijden aan, bijvoorbeeld omdat trillingen of andere factoren de prestaties van de koelkast kunnen beïnvloeden. Controleer daarom of jouw specifieke compressor koelkast geschikt is voor gebruik tijdens het rijden. 

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven