Camper bed maken - by NOMADS

Camper bed maken: slaapbank of vast (lengte) bed

Hoe maak je zelf een camper bed?

Dit hangt voornamelijk af van de beschikbare ruimte in je camper en jouw wensen. Kies je voor een lengtebed of slaap je over de breedte van je camper? Wil je een vast bed of liever een slaapbank? Of ga je voor een hefbed waar je overdag onder kunt zitten? Of heeft een uitschuifbaar bed jouw voorkeur? Zodra je het internet gaat afstruinen naar camper bed maken kom je de meest creatieve designs tegen. Toch wordt een vast (lengte) bed of een slaapbank doorgaans het meest gekozen. Wij hebben beide type camper bedden gebouwd en ervaren. In onze eerste camper hebben we namelijk een slaapbank gebouwd maar onze huidige camper hebben we voorzien van een vast (lengte)bed met een comfortabel matras. Waarom? Dat lees je in dit artikel waarin wij de voor- en nadelen van de twee meest gekozen camper bedden op een rijtje zetten. Ook laten we je zien hoe wij deze twee type camper bedden eenvoudig zelf hebben gebouwd.

bed in camper

Slaapbank vs vast camper bed

Hieronder lichten we de slaapbank én een vast camper bed toe en belichten we de voor- en nadelen op basis van onze ervaring.

Slaapbank camper (bedbank)

Wil je overdag graag een zitplek in je camper maar heb je niet al te veel ruimte beschikbaar? Dan is een slaapbank (ook wel bedbank genoemd) de ideale oplossing voor jouw zelfbouw camper! Alhoewel er verschillende designs mogelijk zijn dient dit type camper bed overdag als zitgelegenheid die je ’s avonds ombouwt tot slaapgedeelte. Vanwege beperkte ruimte kozen wij in onze eerste camper voor een tweepersoons slaapbank. Deze bestond uit twee zitbanken met in het midden een demontabele tafel die tevens onderdeel vormde van de lattenbodem. Het was voor ons namelijk van belang dat we in de beperkte ruimte van onze camper overdag achter onze laptops konden werken maar tegelijkertijd riant konden slapen.

In theorie leek dit ons ideaal, maar de praktijk wees helaas anders uit. Het elke dag moeten op- en afbouwen van een bed was niets voor ons omdat het een gepriegel was in de kleine ruimte. Eigenlijk moest een van ons altijd buiten aan de achterzijde van de camper staan en de andere binnen bij het opmaken van het bed. Hierdoor moesten we de achterklep dus altijd open houden waardoor muggen gemakkelijk hun weg naar binnen vonden. Daarnaast sliepen wij op schuimrubber matrassen waarbij na 4 maanden de kuilen al voelbaar waren. Ook werden we min- of meer gedwongen om hetzelfde slaapritme aan te nemen doordat wij nergens anders konden zitten. Of dit voor jou ook het geval is hangt uiteraard af van de grootte van je camper. Het voordeel van een slaapbank is echter wel dat je enorm veel spullen kunt opbergen in de bank(en). Het scheelt daarnaast ook wel als je 2x per jaar op vakantie gaat of dat je full-time met je camper aan het reizen bent.

Voordelen

 • Veel ruimte om spullen op te bergen
 • Ruimtebesparing door bed en bank te combineren: ideaal voor kleinere bussen

Nadelen

 • Elke dag bed opmaken en afbouwen
 • Kussens dienen op maat te worden gemaakt
 • Matras (vaak koud schuimrubber) moet redelijk snel worden vervangen doordat je er ook veel op zit

bed maken in bestelwagen

Slaapbank camper

Vast (lengte) bed camper

Een vast (lengte) bed in je camper biedt meer comfort dan een slaapbank. Zo kun je er een kwalitatief goed matras op leggen (i.p.v. losse kussens zoals bij een slaapbank) en je hoeft niet twee keer per dag je bed om te bouwen en op te maken. Bovendien biedt een vast camper bed ook veel bergingsmogelijkheden onder het bed. Denk bijvoorbeeld aan het stallen van kampeerspullen, de elektriciteitsvoorziening, watertanks etc. Afhankelijk van jouw lengte en de breedte van je bus kun je het bed eventueel over de breedte plaatsen. Vaak zie je zo’n camper bed constructie bij een Fiat Ducato of Citroen Jumper buscamper omdat deze bussen beschikken over een relatief brede laadruimte van 187 cm breed. Lees hier meer over geschikte bussen voor een camper.

Eén van de vereisten voor onze nieuwe buscamper was een vast lengtebed inclusief comfortabel matras. We hebben zelfs de gehele indeling afgestemd op het lengtebed. Een bed over de breedte zat er vanwege Kay zijn lengte (193cm) helaas niet in. Voordeel van een lengtebed is wel dat je niet over elkaar heen hoeft te kruipen wanneer je eruit wilt stappen. Om zoveel mogelijk ruimte over te houden voor andere faciliteiten hebben we het bed stijf tegen de achterdeuren van onze buscamper gemaakt. Een kleine uitdaging omdat we een matras van 160 cm breed wilden en de ruimte bij de achterdeuren net wat smaller is. Gelukkig past ons Emma Matras er net mooi tussen! We hebben het bedframe op 70 cm hoogte gebouwd. Op deze manier past onze koelkast er net onder en behouden we ook genoeg vrije ruimte boven ons hoofd.

Voordelen

 • Ontzettend veel opbergruimte onder het bed
 • Je hoeft niet 2x per dag je bed om te bouwen
 • Je kunt slapen wanneer je wilt (reispartner en jij hoeven niet zelfde slaapritme aan te houden)
 • Comfortabel matras

Nadelen

 • Neemt veel ruimte in beslag (niet ideaal voor kleinere campers)
zelf bed maken in camper
Het lengtebed is stijf tegen de achterdeur gebouwd om zoveel mogelijk ruimte te besparen.

Stappenplan camper bed maken

Om het jou makkelijk te maken beschrijven we hieronder van zowel onze slaapbank als het vast (lengte) bed een stappenplan van hoe wij het hebben aangepakt. Hieronder lichten we eerst nog een aantal algemene aandachtspunten waar je tijdens de bouw van je camper bed rekening mee dient te houden:

 • Houd je aan de inrichtingseisen van de RDW & Belastingdienst (minimale lengte en breedte voor een camper bed).
 • Kies bouwmateriaal dat niet kan buigen, maar ook niet te zwaar is.
 • Bepaal van tevoren wat je onder je bed (of in de banken) wilt stallen zodat je zeker weet of dit gaat passen.

Slaapbank camper zelf maken

Bij de bouw van de slaapbank in onze camper hebben we eerst de beschikbare ruimte opgemeten en een gedetailleerde tekening van de constructie gemaakt. Belangrijk hierbij is dat het framewerk uit voldoende steunpilaren moet bestaan om het gewicht te kunnen dragen. Daarnaast zul je de juiste zithoogte moeten bepalen. Dit is afhankelijk van jouw lengte,  persoonlijke voorkeur en dikte van de kussens die erop komen te liggen. Een gemiddelde bank heeft een zithoogte van 4o-43 centimeter. Geef je de voorkeur aan een actievere zit dan kun je 47-49 centimeren (inclusief kussen) aanhouden.

Bedbank camper bouwen

Aan de hand van onze bouwtekening hebben we het hout op maat gezaagd en het framewerk in elkaar getimmerd. Om ervoor te zorgen dat alles haaks op elkaar stond hebben we een bouwhaak gebruikt. Na het bouwen van het framewerk hebben we de zitbanken betimmerd. Hiervoor hebben wij populieren multiplex platen gebruikt van 12 mm dik. De zitting van de slaapbank hebben we bevestigd middels kleine scharnieren zodat je de zitting gemakkelijk kunt openen om spullen op te bergen. Na de betimmering bouw je de tafel die ook onderdeel is van de slaapbank. De tafel lieten wij rusten op beide zijkanten van de zitbanken. Voor de tafel hebben wij een demontabele camper tafelpoot gekocht die je zowel aan de onderkant als aan de bovenkant kunt losdraaien. Zo hoef je dus maar 1 voetstuk aan de grond te koppelen en 1 stuk aan het blad zelf.

Zelf matras op maat snijden

Het matras voor onze slaapbank bestond uit schuimrubber (foammatras). Dit hebben we destijds grotendeels op maat laten snijden in de winkel in Nieuw-Zeeland. Daarnaast hebben we zelf hoeken uitgesneden met een keukenmes: een zeer eenvoudige klus vonden wij.

Slaapbank camper scharnieren, framewerk en zitting
Bouw een stevig framewerk en bevestig de zitting van de slaapbank met scharnieren.
Slaapbank camper zelf maken
Middels een demontabele camper tafelpoot kun je de tafel laten zakken en vormt het onderdeel van je lattenbodem.

Vast (lengte) bed maken in camper

De uitdaging van een vast camper bed bouwen zit hem in twee dingen. Ten eerste wil je een stevige constructie bouwen die niet kan doorzakken zonder dat deze loodzwaar wordt. Ten tweede wil je eigenlijk zoveel mogelijk opbergruimte onder het bed behouden. En dat betekent idealiter dat er geen poten onder de lattenbodem staan. Sommige camper zelfbouwers bevestigen het camper bed daarom op de spanten van de bus. Iets wat bij ons niet mogelijk was. Toch hebben we een constructie gebouwd waarbij er geen bedpoten midden onder het bedframe staan. Hoe we dat hebben gedaan lees je hieronder.

Stap 1. Bouwtekening maken

Bij de bouw van ons vaste camper bed zijn we wederom begonnen met het opmeten van de beschikbare ruimte en het maken van een gedetailleerde bouwtekening. Belangrijk hierbij is dat je rekening houd met wat je onder het bed wil stallen en wat de minimale benodigde hoogte hiervan is. Zo wilden wij de koelkast onder het bed stallen. Deze bepaalde de minimale vereiste hoogte van het bed. Kijk daarnaast naar de dikte van je matras en hoeveel ruimte je boven je hoofd over wil houden. Deze factoren bepalen gezamenlijk de hoogte van je bedframe. Nadat wij alle maten hebben nagemeten en er 100% zeker van waren dat alles klopte zijn we als volgt te werk gegaan:

Stap 2: bedwand maken en bevestigen

Wij zijn bij de bouw van ons bed begonnen met het maken en plaatsen van de bedwand. Deze bepaalt namelijk de lengte van je bed. Om deze strak tegen de schuine wanden van onze camper te kunnen plaatsen hebben we eerst een mal gemaakt. Om de contouren van de schuine wand goed af te kunnen teken op de mal hebben we een pen geplaatst in een houtje. Deze plaats je tegen de wand en teken je af op een stuk hout. Belangrijk is wel dat je een stuk hout gebruikt met een rechte hoek (90 graden). Wanneer je de mal hebt gemaakt teken je deze af op de bedwand en zaag je hem op maat met een decoupeerzaag. Deze hebben we vervolgens in de bus geplaatst op de juiste positie.

Schuine wanden in een camper aftekenen - by NOMADS
Schuine camper wanden zijn gemakkelijk af te tekenen met een houtje waarin je een pen/potlood plaatst.
Mal aftekenen en zagen voor camper bedwand - by NOMADS
Nadat je de mal op maat hebt gezaagd kun je deze overtrekken op je bedwand en deze vervolgens op maat zagen.
Bedwand camper - by NOMADS
Het resultaat is een strak geplaatste bedwand.

3. Bedpoten op maat zagen & bevestigen

Aan beide kanten hebben wij drie stevige poten bevestigd met hardhouten schroeven. Twee aan weerszijden van de wielkast en één aan het uiteinde van het bed tegen de bedwand. Bij het bedeind hebben we aan weerszijden van de koelkast ook twee bedpoten geplaatst.

Twee opmerkingen wat betreft de twee bedpoten die we bij de achterdeuren hebben geplaatst:
– Ze zijn extra breed en stevig omdat ze een metalen pijp dragen. Deze metalen pijp draagt twee houten balken die wij over de lengte van het bed hebben geplaatst om ervoor te zorgen dat het bed niet kan doorzakken.
– Ter hoogte van de deurgeleiders hebben we een metalen plaatje op de bedpoten bevestigd. De bedpoten zaten deze geleiders namelijk in de weg. Op deze manier kunnen de deuren gewoon open en dicht zonder de deurgeleiders er af te hoeven halen.

Metalen plaat deurgeleider
Metalen plaat t.b.v. de deurgeleiders.

4. Balken plaatsen op bedpoten

Wij hebben vier steunbalken over de lengte van de bus gemonteerd. Twee daarvan zijn vastgeschroefd op de geplaatste bedpoten tegen de zijwanden van de camper. De andere twee balken hebben we in het midden van het bedframe geplaatst om te voorkomen dat het bed kan doorzakken. Maar ook om ons hoofdeind te ondersteunen. Wij hebben het bed namelijk stijf tegen de achterdeuren geplaatst. Vanwege de deurgeleiders was het niet mogelijk om hier bedpoten te plaatsen.

De twee steunbalken in het midden rusten op de bedpoten aan weerszijden van de koelkast en op een metalen stang die we bij de achterdeuren over de breedte hebben geplaatst. Deze stang zorgt er ook weer voor dat bedpoten onder het midden van het bed overbodig zijn.

Bij het voeteind hebben we ook een steunbalk geplaatst. Deze balk hebben we middels een verstevigingshoek bevestigd aan de steunbalk in de zijwand. Verder hebben wij aan de rechterwand extra bedpoten moeten plaatsen omdat de slang van de water toevoer precies op dezelfde hoogte zit als de steunbalk. Hier hebben we dus omheen moeten bouwen.

Steunbalken bedframe camper
De twee steunbalken temidden van ons bedframe rusten op poten en op een metalen balk aan het hoofdeind. Op deze manier wordt er geen druk uitgeoefend op de koelkast.
Verstevigingshoek
Verstevigingshoek voor een extra stevig bedframe.

5. Lattenbodem monteren

Als volgende stap hebben wij de lattenbodem bevestigd op het framewerk. Onze lattenbodem bestaat uit 9 houten balken die net stevig genoeg zijn om niet door te zakken. Zorg ervoor dat er niet teveel ruimte tussen de latten van je lattenbodem zit want dan zakt je matras alsnog door. Tegelijkertijd is het van belang dat je matras aan de onderzijde goed kan ventileren.

Camper bed maken
Het voordeel van deze constructie is dat je je bed zover mogelijk naar achteren kan plaatsen zonder last te hebben van de schuine zijwanden op het einde. Dit gaf ons weer 15 cm extra ruimte in de bus. Er hoeven ook geen extra poten worden geplaatst omdat de balken in het midden via de metalen buis alles dragen. De gehele ruimte onder het bed heeft dan ook geen poten (behalve aan de zijkanten). Dat geeft weer meer flexibiliteit in je opslagruimte. Mede door deze constructie konden we op deze manier het bed zo laag mogelijk houden zodat we nog vrij makkelijk op het bed konden stappen.

6. Bevestig het hoofdeind en plaats je matras

Als allerlaatste stap bij het camper bed bouwen bevestig je het hoofdeind en plaats je het matras op de lattenbodem. Omdat wij de camper veelvuldig gebruiken en waarde hechten aan een goede nachtrust hebben we gezocht naar een kwalitatief en comfortabel matras. Nadat Esther een nachtje had geslapen op een Emma Matras bij een vriendin was ze direct verkocht. En zo zijn wij uitgekomen op een Emma Original Matras.

Tip: kortingscode emma matras

We kunnen het een ieder aanraden! En ja er zijn goedkopere matrassen. Maar als we één ding van onze camper in Nieuw-Zeeland hebben geleerd is dat je het beter in één keer goed kan doen. Je ontvangt nu minimaal 26% korting of meer op een Emma Matras met onze kortingscode. Dat is inclusief 100 nachten proefslapen en gratis bezorgen & retouren. Na 100 dagen heb je ook nog eens 10 jaar garantie op een goed matras. Klik en bekijk je Emma Matras Korting.

Camper bed bouwen
Een stevige lattenbodem zonder poten in het midden van het bed. En daarmee behoud je veel bergruimte onder het camper bed.
Emma Matras
Een 160x200cm Emma Matras met twee Emma kussens past perfect in onze Renault Master camper.
Emma Original Matras
Goedgekeurd door Boris de hond 😉

Veelgestelde vragen

1. Welke materialen zijn het meest geschikt voor een duurzaam camper bed?

De beste materialen voor een duurzaam camper bed hangen af van je persoonlijke voorkeuren en budget. Veelgebruikte materialen zijn onder andere multiplex, lichtgewicht aluminium en metalen frames, gecombineerd met comfortabele matrassen of schuimrubberen kussens. Zorg ervoor dat de materialen duurzaam zijn, maar niet te zwaar, om te voorkomen dat het totale gewicht van de camper te veel toeneemt.

2. Wat zijn ideale afmetingen voor een camper bed?

De ideale afmetingen voor een camper bed variëren afhankelijk van het type camper en je slaapgewoonten. Het is essentieel om de beschikbare ruimte in je camper goed op te meten en rekening te houden met andere interieurelementen die je wilt opnemen. Meestal zijn matrassen met afmetingen zoals een eenpersoonsbed (90 x 200 cm) of een twijfelaar (120 x 200 cm) geschikt voor de meeste campers. Wij hebben uiteindelijk een matras gekozen van 160 x 200 cm. Voordeel van dat formaat is dat je geen gleuf hebt. Nadeel is dat het behoorlijk zwaar is mocht je het matras willen verplaatsen of optillen omdat je ergens bij moet.

3. Zijn er kant-en-klare camper bedden beschikbaar die bij mijn campermodel passen?

Jazeker! Er zijn diverse kant-en-klare camper bedden verkrijgbaar, speciaal ontworpen voor verschillende campermerken en -modellen. Veel bedrijven bieden op maat gemaakte camper bedden aan die perfect passen bij jouw camper. Je kunt via Google contact opnemen met camperbedrijven die gespecialiseerd zijn in interieurinrichting en accessoires voor campers om te informeren naar de beschikbare opties die geschikt zijn voor jouw voertuigmodel.

Stap voor stap leren hoe je een camper bouwt?

Download ons gratis e-book camper bouwen.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

9 Vragen en reacties

 1. Hallo ik ben mijn Renault master aan het verbouwen naar een camper en met jullie ideeën vin ik het on mooie ondervinding om te kijken hoe jullie het doen maar ik ben nu toe om een extra accu te plaatsen
  Maar daar zie ik bij jullie helemaal geen info over du ik wat wel nieuwsgierig hoe jullie dit hebben gedaan en dan met name het aansluiten op de dynamo
  Mvg ja

  1. Hoi Jan,

   Leuk dat je ook een Renault Master ombouwt! Wij hebben twee extra huishoud AGM accu’s gekozen van 240Ah per stuk. Deze zijn via een Victron scheidingsrelais aangesloten op onze regulier accu. Maar we zijn druk bezig met het schrijven van nieuwe artikelen. Nog even geduld 🙂

   Groeten,
   Esther en Kay

 2. Mooie artikel weer geschreven! Geeft een helder beeld van een solide, maar lichte constructie voor het bed. Of het maken van een bed/bank.
  Succes met het schrijven van de volgende artikelen! (en helaas het niet op reis kunnen vanwege de maatregelen)
  Groet Johan

  1. Hoi Johan,

   Dank voor je enthousiaste reactie! Leuk om te lezen 🙂
   We doen ons best om het bouwen van een camper voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken. Binnenkort komen er weer meer blogs online.

   Groeten,
   Esther en Kay

 3. Hoi Esther & Kay,
  Wat een super toffe blog hebben jullie!! Mijn vriend en ik staan op het punt om een camperbusje te kopen en om te bouwen en zijn ons al vaak aan het inlezen op jullie website :). We twijfelen ook nog over het bed of we die in de lengte of breedte willen plaatsen, maar willen wel net als jullie een vast bed. We vroegen ons af hoe groot jullie bus is? Wij zijn nu aan het kijken voor een Peugeot boxer l2h2. Thanks alvast!
  Mathilde & Roy

  1. Hoi Mathilde en Roy,

   Bedankt voor jullie leuke en lieve berichtje!! Super tof dat jullie ook een bus gaan bouwen 🙂
   Wij hebben een Renault Master L3/h3. De lengte van de laadvloer is zo’n 3.70 (zie dit blog voor meer maten). Vanwege Kay zijn lengte (1.94m) was een breedte bed echt een no-go. Ben je zelf niet zo lang dan is een breedte bed natuurlijk ideaal. Want je houd meer ruimte over voor de rest van het interieur.

   Succes en veel plezier alvast! Mocht je IG hebben; volg ons. Dan kunnen we jullie bouwproces op de voet gaan volgen 🙂
   Groeten,
   Esther en Kay

   Hopel

 4. Leny Hendriks

  Wij hebben een Fiat Ducato met breedte bed.
  Er zat ook een boven bed in .
  Dat hebben wij eruit gehaald. Zijn met 2 personen dus overbodig.
  Dus hebben we nu 2 matrassen en 2 lattenbodems en een aluminium trapje over .

 5. Beste, Wij kochten ons een lege mercedes sprinter en zijn bezig met de opbouw. Mijn man zou liefst een vast lengtebed hebben. ( man 192 cm).Ik las net de voordelen ervan in jullie artikel. Ons busje is Lengte 2. Ik vrees dat er dan geen plaats meer is om een zitbankje te maken. Hebben jullie ook lengte 2? groetjes Sylvie

  1. Hoi Sylvie, nee wij hebben lengte 3. Je kunt overwegen voor een breedtebed met flares aan beide zijdes. Zodoende is je bed wat langer. Anderzijds zou je voor een lengtebed kunnen gaan en de voorstoelen betrekken in de leefruimte door deze draaibaar te maken. Overigens heb je hiervoor wel officieel goedgekeurde stoelen nodig, anders kom je niet door de RDW keuring. Hopelijk komen jullie eruit! Succes met de keuze en veel plezier met klussen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven