CAMPER BED MAKEN: SLAAPBANK OF VAST (LENGTE) BED

HOE MAAK JE ZELF EEN CAMPER BED?

Dit hangt voornamelijk af van de beschikbare ruimte in je camper en jouw wensen. Kies je voor een lengtebed of slaap je over de breedte van je camper? Wil je een vast bed of liever een slaapbank? Of ga je voor een hefbed waar je overdag onder kunt zitten? Of heeft een uitschuifbaar bed jouw voorkeur? Zodra je internet gaat afstruinen naar camper bed maken kom je de meest creatieve designs tegen. Toch wordt een vast (lengte) bed of een slaapbank doorgaans het meest gekozen. Wij hebben beide type camper bedden gebouwd en kunnen ervaren. In onze eerste camper hebben we namelijk een slaapbank gebouwd maar in onze nieuwe camper hebben we echter gekozen voor een vast (lengte)bed met een comfortabel matras. Waarom? Dat lees je in dit artikel waarin wij de voor- en nadelen van de twee meest gekozen camper bedden op een rijtje zetten. Ook laten we je zien hoe je deze twee type camper bedden eenvoudig zelf kunt bouwen.

bed in camper

SLAAPBANK VS VAST CAMPER BED

Hieronder lichten we de slaapbank én een vast camper bed toe en belichten we de voor- en nadelen op basis van onze ervaring.

SLAAPBANK CAMPER (BEDBANK)

Wil je overdag graag een zitplek in je camper maar heb je niet al te veel ruimte beschikbaar? Dan is een slaapbank (ook wel bedbank genoemd) de ideale oplossing voor jouw camper! Alhoewel er verschillende designs mogelijk zijn dient dit type camper bed overdag als zitgelegenheid die je ’s avonds ombouwt tot slaapgedeelte. Vanwege beperkte ruimte kozen wij in onze eerste camper voor een tweepersoons slaapbank. Deze bestond uit twee zitbanken met in het midden een demontabele tafel die tevens onderdeel vormde van de lattenbodem. Het was voor ons namelijk van belang dat we in de beperkte ruimte van onze camper overdag achter onze laptops konden werken maar tegelijkertijd riant konden slapen.

In theorie leek ons dit ideaal, maar de praktijk wees voor ons helaas anders uit. Het elke dag moeten op- en afbouwen van een bed was niets voor ons omdat het een gepriegel was in de kleine ruimte. Eigenlijk moest een van ons altijd buiten aan de achterzijde van de camper staan en de andere binnen bij het opmaken van het bed. Hierdoor moesten we de achterklep dus altijd open houden waardoor muggen gemakkelijk hun weg naar binnen vonden. Daarnaast sliepen wij op schuimrubber matrassen waarbij na 4 maanden de kuilen al voelbaar waren. Ook werden we min- of meer gedwongen om hetzelfde slaapritme aan te nemen doordat wij nergens anders konden zitten. Of dit voor jou ook het geval is hangt uiteraard af van de grootte van je camper. Het voordeel van een slaapbank is echter wel dat je enorm veel spullen kunt opbergen in de bank(en). Het scheelt daarnaast ook wel als je 2x per jaar op vakantie gaat of dat je full-time met je camper aan het reizen bent.

bed maken in bestelwagen

Slaapbank camper

SLAAPBANK CAMPER VOOR- EN NADELEN

+ Veel ruimte om spullen op te bergen
+ Ruimtebesparing door bed en bank te combineren: ideaal voor kleinere bussen
– Elke dag bed opmaken en afbouwen
– Kussens dienen op maat te worden gemaakt
– Matras (vaak koud schuimrubber) moet redelijk snel worden vervangen doordat je er ook veel op zit

VAST (LENGTE) BED CAMPER

Een vast (lengte) bed in je camper biedt meer comfort dan een slaapbank. Zo kun je er een kwalitatief goed matras op leggen (i.p.v. losse kussens zoals bij een slaapbank) en je hoeft niet twee keer per dag je bed om te bouwen en op te maken. Bovendien biedt een vast camper bed ook veel bergingsmogelijkheden onder het bed. Denk bijvoorbeeld aan het stallen van kampeerspullen, de elektriciteitsvoorziening, watertanks etc. Afhankelijk van jouw lengte en de breedte van je bus kun je het bed eventueel over de breedte plaatsen. Vaak zie je zo’n camper bed constructie bij een Fiat Ducato of Citroen Jumper buscamper omdat deze bussen beschikken over een relatief brede laadruimte van 187 cm breed. Lees hier meer over geschikte bussen voor een camper.

Eén van de vereisten voor onze nieuwe buscamper was een vast lengtebed inclusief comfortabel matras. We hebben zelfs de gehele indeling afgestemd op het lengtebed. Een bed over de breedte zat er vanwege Kay zijn lengte (193cm) helaas niet in. Voordeel van een lengtebed is wel dat je niet over elkaar heen hoeft te kruipen wanneer je eruit wilt stappen. Om zoveel mogelijk ruimte over te houden voor andere faciliteiten hebben we het bed stijf tegen de achterdeuren van onze buscamper gemaakt. Een kleine uitdaging omdat we een matras van 160 cm breed wilden en de ruimte bij de achterdeuren net wat smaller is. Gelukkig past ons Emma Matras er net mooi tussen! We hebben het bedframe op 70 cm hoogte gebouwd. Op deze manier past onze koelkast er net onder en behouden we ook genoeg vrije ruimte boven ons hoofd.

zelf bed maken in camperHet lengtebed is stijf tegen de achterdeur gebouwd om zoveel mogelijk ruimte te besparen.

VAST (LENGTE)BED CAMPER VOOR- EN NADELEN

+ Ontzetten veel opbergruimte onder het bed
+ Je hoeft niet 2x per dag je bed om te bouwen
+ Je kunt slapen wanneer je wilt (reispartner en jij hoeven niet zelfde slaapritme aan te houden)
+ Comfortabel matras
– Neemt veel ruimte in beslag (niet ideaal voor kleinere campers)

STAPPENPLAN CAMPER BED MAKEN

Om het jou makkelijk te maken beschrijven we hieronder van zowel een slaapbank als een vast (lengte) bed een stappenplan. Maar eerst volgen nog een aantal algemene aandachtspunten waar je tijdens de bouw rekening mee dient te houden:

 • Houd je aan de inrichtingseisen van de RDW & Belastingdienst (minimale lengte en breedte voor een camper bed).
 • Kies bouwmateriaal dat niet kan buigen, maar ook niet te zwaar is.
 • Bepaal van tevoren wat je onder je bed (of in de banken) wilt stallen zodat je zeker weet dat dit gaat passen.

SLAAPBANK CAMPER ZELF MAKEN

Wanneer je slaapbank voor jouw camper gaat maken meet je eerst de beschikbare ruimte. Vervolgens maak je een gedetailleerde tekening van de constructie die je wilt gaan bouwen. Houd er rekening mee dat het framewerk bestaat uit voldoende steunpilaren die gewicht kunnen dragen. Nadat je al het hout op maat hebt gezaagd bouw je het framewerk volgens jouw bouwtekening. Gebruik een bouwhaak om alles haaks op elkaar te zetten.

Als je het framewerk hebt gebouwd begin je met het betimmeren/ afwerken van de zitbanken. Wij hebben hiervoor populieren multiplex platen gebruikt van 12 mm dik. De zitting van de slaapbank hebben we bevestigd middels kleine scharnieren zodat je de zitting gemakkelijk kunt openen om spullen op te bergen. Na de betimmering bouw je de tafel die ook onderdeel is van de slaapbank. De tafel lieten wij rusten op beide zijkanten van de zitbanken. Voor de tafel hebben wij een tafelpoot gekocht die je zowel aan de onderkant als aan de bovenkant kunt losdraaien. Zo hoef je dus maar 1 voetstuk aan de grond te koppelen en 1 stuk aan het blad zelf. Hier scoor je voordelig zo’n demontabele tafelpoot.

TIP: download ons gratis e-book ‘zelf camper bouwen’ waarin we een uitgebreidere beschrijving geven over het maken van een slaapbank incl. het op maat maken van een matras.

Slaapbank camper scharnieren, framewerk en zitting
Bouw een stevig framewerk en bevestig de zitting van de slaapbank met scharnieren.

Slaapbank camper zelf maken
Middels een demontabele tafelpoot kun je de tafel laten zakken en vormt het onderdeel van je lattenbodem. 

VAST (LENGTE) BED MAKEN IN CAMPER

De uitdaging van een vast camper bed bouwen zit ’em in twee dingen. Ten eerste wil je een stevige constructie bouwen die niet kan doorzakken zonder dat deze loodzwaar wordt. Ten tweede wil je eigenlijk zoveel mogelijk opbergruimte onder het bed behouden. En dat betekent idealiter dat er geen poten onder de lattenbodem staan. Sommige camper zelfbouwers bevestigen het camper bed daarom op de spanten van de bus. Iets wat bij ons niet mogelijk was. Toch hebben we een constructie gebouwd waarbij er geen bedpoten midden onder het bedframe staan. Hoe we dat hebben gedaan lees je hieronder.

STAP 1. MAAK EEN BOUWTEKENING

Als je start met een camper bed maken wil je beginnen met het maken van een bouwtekening waarin je alle maten opneemt. Dus meet de beschikbare ruimte in je camper en houd rekening met wat je onder het bed wil stallen en wat de minimale benodigde hoogte hiervan is. Zo wilden wij de koelkast onder het bed stallen. Deze bepaalde de minimale vereiste hoogte van het bed. Houd ook rekening met de dikte van je matras en hoeveel ruimte je boven je hoofd over wil houden. Deze factoren bepalen gezamenlijk de hoogte van je bedframe. Nadat je alle maten hebt nagemeten en er 100% zeker van bent dat je bouwtekening klopt ga je als volgt te werk:

STAP 2: MAAK EN BEVESTIG DE BEDWAND

Wij zijn bij de bouw van ons bed begonnen met het maken en plaatsen van de bedwand. Deze bepaalt namelijk de lengte van je bed. Om deze strak tegen de schuine wanden van onze camper te kunnen plaatsen hebben we eerst een mal gemaakt. Om de contouren van de schuine wand goed af te kunnen teken op de mal hebben we een pen geplaatst in een houtje. Deze plaats je tegen de wand en teken je af op een stuk hout. Belangrijk is wel dat je een stuk hout gebruikt met een rechte hoek (90 graden). Wanneer je de mal hebt gemaakt teken je deze af op de bedwand en zaag je hem op maat met een decoupeerzaag. Vervolgens plaats je bedwand in de camper.

Schuine wanden in een camper aftekenen - by NOMADS
Schuine camper wanden zijn gemakkelijk af te tekenen met een houtje waarin je een pen/potlood plaatst. 

Mal aftekenen en zagen voor camper bedwand - by NOMADS
Nadat je de mal op maat hebt gezaagd kun je deze overtrekken op je bedwand en deze vervolgens op maat zagen.

Bedwand camper - by NOMADS
Het resultaat is een strak geplaatste bedwand.

3. ZAAG EN BEVESTIG DE BEDPOTEN

Aan beide kanten hebben wij drie stevige poten bevestigd met hardhouten schroeven. Twee aan weerszijden van de wielkast en één aan het uiteinde van het bed tegen de bedwand. Bij het bedeind hebben we aan weerszijden van de koelkast ook twee bedpoten geplaatst.

Twee opmerkingen wat betreft de twee bedpoten die we bij de achterdeuren hebben geplaatst:
– Ze zijn extra breed en stevig omdat ze een metalen pijp dragen. Deze metalen pijp draagt twee houten balken die wij over de lengte van het bed hebben geplaatst om ervoor te zorgen dat het bed niet kan doorzakken.
– Ter hoogte van de deurgeleiders hebben we een metalen plaatje op de bedpoten bevestigd. De bedpoten zaten deze geleiders namelijk in de weg. Op deze manier kunnen de deuren gewoon open en dicht zonder de deurgeleiders er af te hoeven halen.

Metalen plaat deurgeleider
Metalen plaat t.b.v. de deurgeleiders.

4. PLAATS BALKEN OP DE BEDPOTEN

Wij hebben vier steunbalken over de lengte van de bus gemonteerd. Twee daarvan zijn vastgeschroefd op de geplaatste bedpoten tegen de zijwanden van de camper. De andere twee balken hebben we in het midden van het bedframe geplaatst om te voorkomen dat het bed kan doorzakken. Maar ook om ons hoofdeind te ondersteunen. Wij hebben het bed namelijk stijf tegen de achterdeuren geplaatst. Vanwege de deurgeleiders was het niet mogelijk om hier bedpoten te plaatsen.

De twee steunbalken in het midden rusten op de bedpoten aan weerszijden van de koelkast en op een metalen stang die we bij de achterdeuren over de breedte hebben geplaatst. Deze stang zorgt er ook weer voor dat bedpoten onder het midden van het bed overbodig zijn.

Bij het voeteind hebben we ook een steunbalk geplaatst. Deze balk hebben we middels een verstevigingshoek bevestigd aan de steunbalk in de zijwand. Verder hebben wij aan de rechterwand extra bedpoten moeten plaatsen omdat de slang van de water toevoer precies op dezelfde hoogte zit als de steunbalk. Hier hebben we dus omheen moeten bouwen.

Steunbalken bedframe camper
De twee steunbalken temidden van ons bedframe rusten op poten en op een metalen balk aan het hoofdeind. Op deze manier wordt er geen druk uitgeoefend op de koelkast.

Verstevigingshoek
Verstevigingshoek voor een extra stevig bedframe. 

5. MONTEER DE LATTENBODEM

Monteer jouw lattenbodem op de steunbalken. Wij hebben hiervoor 9 houten balken bevestigd die net stevig genoeg zijn om niet door te zakken. Zorg ervoor dat er niet teveel ruimte tussen de latten zit want dan zakt je matras alsnog door. Maar het is ook belangrijk dat je matras kan ventileren aan de onderkant.

Camper bed maken
Het voordeel van deze constructie is dat je je bed zover mogelijk naar achteren kan plaatsen zonder last te hebben van de schuine zijwanden op het einde. Dit gaf ons weer 15 cm extra ruimte in de bus. Er hoeven ook geen extra poten worden geplaatst omdat de balken in het midden via de metalen buis alles dragen. De gehele ruimte onder het bed heeft dan ook geen poten (behalve aan de zijkanten). Dat geeft weer meer flexibiliteit in je opslagruimte. Mede door deze constructie konden we op deze manier het bed zo laag mogelijk houden zodat we nog vrij makkelijk op het bed konden stappen.

6. BEVESTIG HET HOOFDEIND EN PLAATS JE MATRAS

Als allerlaatste stap bij het camper bed bouwen bevestig je het hoofdeind en plaats je het matras op de lattenbodem. Omdat wij de camper veelvuldig gebruiken en waarde hechten aan een goede nachtrust hebben we gezocht naar een kwalitatief en comfortabel matras. Nadat Esther een nachtje had geslapen op een Emma Matras bij een vriendin was ze direct verkocht. En zo zijn wij uitgekomen op een Emma Original Matras.

TIP: KORTINGSCODE EMMA MATRAS

We kunnen het een ieder aanraden! En ja er zijn goedkopere matrassen. Maar als we één ding van onze camper in Nieuw-Zeeland hebben geleerd is dat je het beter in één keer goed kan doen. Je ontvangt nu minimaal 26% korting of meer op een Emma Matras met onze kortingscode. Dat is inclusief 100 nachten proefslapen en gratis bezorgen & retouren. Na 100 dagen heb je ook nog eens 10 jaar garantie op een goed matras. Klik en bekijk je Emma Matras Korting.

 

Camper bed bouwen
Een stevige lattenbodem zonder poten in het midden van het bed. En daarmee behoud je veel bergruimte onder het camper bed.

Emma MatrasEmma Matras 160×200 cm met twee Emma kussens past perfect in onze Renault Master camper.

Emma Original Matras
Goedgekeurd door Boris de hond 😉

VERGROOT JE CAMPER ZELFBOUW KENNIS:

Zonnepanelen op je camper aansluiten
Zelf een camper bouwen in Nederland: gestelde eisen & wetgeving
Camper ramen inbouwen: eenvoudig stappenplan

 

Showing 6 comments
 • Jan de groot
  Reply

  Hallo ik ben mijn Renault master aan het verbouwen naar een camper en met jullie ideeën vin ik het on mooie ondervinding om te kijken hoe jullie het doen maar ik ben nu toe om een extra accu te plaatsen
  Maar daar zie ik bij jullie helemaal geen info over du ik wat wel nieuwsgierig hoe jullie dit hebben gedaan en dan met name het aansluiten op de dynamo
  Mvg ja

  • by NOMADS
   Reply

   Hoi Jan,

   Leuk dat je ook een Renault Master ombouwt! Wij hebben twee extra huishoud AGM accu’s gekozen van 240Ah per stuk. Deze zijn via een Victron scheidingsrelais aangesloten op onze regulier accu. Maar we zijn druk bezig met het schrijven van nieuwe artikelen. Nog even geduld 🙂

   Groeten,
   Esther en Kay

 • Johan
  Reply

  Mooie artikel weer geschreven! Geeft een helder beeld van een solide, maar lichte constructie voor het bed. Of het maken van een bed/bank.
  Succes met het schrijven van de volgende artikelen! (en helaas het niet op reis kunnen vanwege de maatregelen)
  Groet Johan

  • by NOMADS
   Reply

   Hoi Johan,

   Dank voor je enthousiaste reactie! Leuk om te lezen 🙂
   We doen ons best om het bouwen van een camper voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te maken. Binnenkort komen er weer meer blogs online.

   Groeten,
   Esther en Kay

 • Math
  Reply

  Hoi Esther & Kay,
  Wat een super toffe blog hebben jullie!! Mijn vriend en ik staan op het punt om een camperbusje te kopen en om te bouwen en zijn ons al vaak aan het inlezen op jullie website :). We twijfelen ook nog over het bed of we die in de lengte of breedte willen plaatsen, maar willen wel net als jullie een vast bed. We vroegen ons af hoe groot jullie bus is? Wij zijn nu aan het kijken voor een Peugeot boxer l2h2. Thanks alvast!
  Mathilde & Roy

  • by NOMADS
   Reply

   Hoi Mathilde en Roy,

   Bedankt voor jullie leuke en lieve berichtje!! Super tof dat jullie ook een bus gaan bouwen 🙂
   Wij hebben een Renault Master L3/h3. De lengte van de laadvloer is zo’n 3.70 (zie dit blog voor meer maten). Vanwege Kay zijn lengte (1.94m) was een breedte bed echt een no-go. Ben je zelf niet zo lang dan is een breedte bed natuurlijk ideaal. Want je houd meer ruimte over voor de rest van het interieur.

   Succes en veel plezier alvast! Mocht je IG hebben; volg ons. Dan kunnen we jullie bouwproces op de voet gaan volgen 🙂
   Groeten,
   Esther en Kay

   Hopel

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search