CAMPER AIRCO: WELK TYPE PAST BIJ MIJ?

MEER COMFORT MET EEN CAMPER AIRCO

Zonnige dagen met temperaturen boven de 25 graden. Klinkt goed toch? Think twice; met zomerse temperaturen kan het kwik in een camper namelijk behoorlijk snel stijgen waardoor het binnen soms zelfs niet meer uit te houden is. Extremere temperaturen komen steeds vaker voor wat de kans op een slechte nachtrust steeds meer vergroot. Gelukkig biedt een airco voor de camper hiervoor de oplossing. Dus ben je van plan om tijdens warme zomermaanden naar een zonnige bestemming als Portugal, Spanje of Griekenland te reizen met jouw camper? Dan wil je wellicht overwegen om airco te installeren in je camper zodat je kunt genieten van optimale verkoeling. Maar wat voor verschillende type camper airco’s zijn er beschikbaar en waar moet je op letten bij de aanschaf van een camper? Dat leggen we je in dit artikel uit en ook vertellen we je hoe je camper airco’s kunt installeren.

 

VERSCHILLENDE TYPES CAMPER AIRCO UITGELEGD

Camper airco’s zijn er in drie verschillende types: de dakairco, bankairco en de mobiele airco. Hieronder leggen we de verschillen tussen de airco’s uit:

DAKAIRCO CAMPER

Een dakairco wordt zoals de naam al doet vermoeden gemonteerd in het dak van een camper. Vaak op de plek van een dakluik (omdat de afmetingen hetzelfde zijn). Dakaircos worden doorgaans het meest gekozen als airco in buscampers omdat ze maar zeer weinig ruimte innemen. Bovendien zijn dakairco’s zeer efficiënt omdat ze stijgende warme lucht direct opzuigen. Dit wordt omgezet in koude lucht en naar beneden geblazen. Enig nadeel van een dakairco is dat ze geluid produceren, alhoewel dat met recente dakairco’s steeds minder wordt. Een beetje knappe dakairco heeft ook een slaapstand zodat het geluid tijdens de nacht minimaal is.

BANKAIRCO CAMPER

Een bankairco, ook wel inbouwairco genoemd, wordt in een bank of opslagruimte van de camper geplaatst. Door middel van verschillende slangen die naar boven worden geleid, wordt koude lucht door de ruimte van de camper verspreid. Het grote nadeel van een bankairco is de relatief ingewikkelde montage.
Truma Camper Bankairco

MOBIELE CAMPER AIRCO

Een mobiele airco is ideaal als je geen dak- of bankairco vast in je camper wilt installeren. Zoals de naam al doet vermoeden hebben mobiele airco’s namelijk geen vaste plek in de camper. Doorgaans worden ze uit het raam gehangen. De nadelen van een mobiele airco zijn echter dat ze niet zo goed koelen als de andere twee type camper airco’s, dat ze relatief veel geluid maken en dat er altijd een slang naar buiten moet worden gelegd voor de luchtafvoer.

mobiele camper airco

WAAR MOET IK OP LETTEN BIJ DE AANSCHAF VAN EEN CAMPER AIRCO?

Allereerst zul je moeten bepalen of je kiest voor een dakairco, bankairco, of mobiele airco. Heb je voldoende ruimte in het dak van je camper en ben je van plan om naar veel warme gebieden te reizen? Kies dan voor een dakairco. Houd er wel rekening mee dat er met een dakairco minder ruimte op het dak overblijft voor zonnepanelen mocht je die willen installeren. Heb je geen ruimte op het dak? Kies dan voor een bankairco. Ben je van plan om de airco niet zo vaak te gebruiken en wil je niks installeren in je camper; dan is de mobiele airco misschien meer geschikt voor jou.

Nadat je hebt bepaald welk type airco bij jou past, moet je bij de aanschaf van een camper airco rekening houden met het volgende:

 • De isolatie van je camper > wanneer jouw camper goed is geïsoleerd zul je genoeg hebben aan een minder krachtige camper airco.
 • De grootte van je camper > hoe groter, des te krachtiger de camper airco moet zijn.

ONZE KEUZE: WEBASTO COOL TOP TRAIL DAKAIRCO

Een goede airco produceert weinig geluid, verbruikt weinig stroom, is licht en koelt snel. Wij hebben na verschillende merken (waaronder Dometic, Webasto en Truma) op deze punten te hebben vergeleken gekozen voor de Cool Top Trail (20) dakairco van Webasto. Dit internationale merk staat niet alleen voor kwaliteit maar is ook jarenlang expert op het gebied van camper airco’s, kachels, daksystemen en koelkasten.

De componenten die Webasto in hun dakairco’s gebruikt zijn kwalitatief hoogwaardig waardoor een lange levensduur met minimale onderhoudskosten is gegarandeerd. Dit is voor ons zeer belangrijk omdat een dakairco toch een behoorlijke investering is. De Cool Top Trail is licht, compact en zeer krachtig. Hij maakt weinig geluid en dankzij de nachtmodus kan je er ook gewoon prima bij slapen. Bovendien kan de Cool Top Trail niet alleen koelen, maar ook verwarmen tot wel 30 graden. Iets waar wij veel waarde aan hechten, want zo kunnen we de dakairco ook gebruiken als we in de winter erop uit gaan met de camper. Wij hebben de verwarmingsfunctie meerdere malen getest terwijl we in onze camper aan het klussen waren: binnen no-time was het lekker behaaglijk. Ook het koelen gaat erg snel!

Wij hebben onze dakairco laten installeren door een erkende Webasto dealer zodat we 100% garantie hebben dat de montage goed is uitgevoerd. Meer weten over de Webasto Cool Top Trail Dakairco? Of waar je een erkende Webasto dealer in jouw buurt kan vinden? Bezoek dan de website van Webasto voor meer informatie en contact.

Webasto Cool Top Trail - Dakairco camper

Camper Airco Dakkoof

ZELF EEN DAKAIRCO MONTEREN

Uiteraard kun je ook zelf een dakairco monteren. De montage heeft veel weg van het monteren van een zijraam of het inbouwen van een dakraam. Doorgaans hebben dakairco’s zelfs dezelfde afmetingen als een dakluik. Waar je wel rekening mee dient te houden is dat een dakairco zwaarder is en dat er tijdens het rijden grote druk op het dak kan komen te staan veroorzaakt door trillingen en op- en neergaande bewegingen. Dit kan leiden tot deuken en uiteindelijk zelfs tot lekkages. Om de dakairco meer houvast te geven en trillingen op te vangen, kun je er een weer- bestendige plaat (ter grootte van de airco) tussen het dak en de airco plaatsen.

TIP: installeer een dakairco voordat je jouw camper gaat isoleren. Zo hoef je niet door het isolatiemateriaal heen te zagen.

Wil je een bank airco (laten) installeren? Raadpleeg dan een erkende dealer van het door jou gekochte merk voor meer informatie over de montage.

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK CAMPER BOUWEN

camper bouwen gratis ebook

LEES MEER OVER CAMPER BOUWEN:

Camper ramen inbouwen: eenvoudig stappenplan
Zelf een camper bouwen in Nederland: regels & wetgeving
Extra zitplaatsen in camper en andere aanpassingen
Dakraam camper inbouwen: uitgebreide handleiding

Showing 9 comments
 • Jacob van der Laan
  Beantwoorden

  Mooie uitleg.
  Ik heb zelf voor een paar jaar geleden een bankairco in m,n caravan ingebouwd.
  Werkte voortreffelijk.
  Als je er een koopt koop dan een Truma de Dometic maakt enorm herrie.

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Jacob,

   bedankt voor je leuke berichtje en de tip. Knap dat je zelf een bankairco hebt ingebouwd, wij hebben vernomen dat dat niet heel makkelijk is..
   Ook wij zijn erg tevreden met onze Webasto dakairco. Zeker omdat ie ook verwarmt wat heerlijk is nu tijdens het klussen aan onze camper :)!

 • Jules
  Beantwoorden

  Hallo,

  Mag ik vragen wat jullie accucapaciteit is, gezien het stroomverbruik van 3KW op 230V van de airco. Ik ben dan erg benieuwd hoe lang de airco aan moet staan om het behaaglijk te krijgen.

  Gr Jules

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Jules,

   Wij hebben twee flinke recreatieaccu’s van in totaal 500 Ah (gekocht bij https://www.solarpowersupply.nl/productgroepen/accu/wattstunde-12-250-12v-agm-accu-250ah-c10. De airco laten we echter niet draaien op onze accu’s. Het vermogen van de airco is zo’n 600W. Daarmee zouden we in de praktijk de airco zo’n 10 uur via een 12V omvormer laten draaien op twee volle accu’s. Maar dan zijn we helemaal leeg. Dus we hebben de airco aangesloten op een 230V stopcontact die we dus alleen gebruiken als we aan de paal staan op de camping. Als we off-grid staan gebruiken we gewoon ons 12V dakraam-ventilator die zowel warme lucht naar buiten kan blazen als koele lucht naar binnen. Lees hier meer over het plaatsen en kopen van het juiste dakraam met ventilator: https://bynomads.nl/camper-bouwen/dakraam-camper-inbouwen/

   Ben je zo geholpen?

   Groet,
   Kay & Esther

   • Jules
    Beantwoorden

    Helemaal top, dankjulliewel. Nadat ik mijn bericht verstuurd had dacht ik, logisch beredenerend, dat jullie inderdaad zoiets dergelijks zouden doen.

    Gr Jules

 • Karlijn
  Beantwoorden

  Hallo,

  Dankjewel voor alle informatie, echt heel behulpzaam, wij zijn net begonnen met het bouwen van onze eigen camper, heel spannend! Ik heb een vraagje over de installatie van de airco, hebben jullie hiervoor een spant van het plafond/dak moeten verwijderen en is dat toegestaan voor de RDW-keuring en kan het dak dat hebben? Alvast bedankt voor jullie reactie!

  Hartelijke groeten,
  Karlijn

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Karlijn,

   Super tof! Als je net begint met bouwen komt er heel veel op je af, maar stap voor stap kom je er! Wat voor bus gaan jullie ombouwen?
   Wij hebben de airco tussen de spanten geplaatst. Met een airco komt er toch wat gewicht op het dak te liggen, dus een stevige constructie is ontzettend belangrijk. Zeker als je nog meer dingen (bv. bovenkastjes) aan het plafond wil bevestigen.. En spanten zorgen daar normaliter voor. Helemaal zeker weten doe ik het niet, maar ik geloof niet dat de RDW hier naar kijkt tijdens de keuring. Dat was bij ons in ieder geval niet zo. Voor de zekerheid zou ik je adviseren om dit vraagstuk voor te leggen aan de RDW. Kan nu alleen per mail, maar wij kregen binnen 2 werkdagen reactie op onze mail. Mocht je besluiten dit te doen, dan horen wij graag wat de RDW zegt. Dan kunnen wij dit artikel aanvullen en meer mensen hiermee helpen 🙂
   Succes en veel plezier met de bouw van jullie camper!

   Groeten,
   Esther

   • Karlijn
    Beantwoorden

    Hallo Esther,

    Dankjewel voor je snelle reactie! We hebben een witte VW Crafter L3H2 gekocht. We hebben het nog even opgemeten en bij ons zou het toch ook tussen de spanten moeten passen, zaten meer met de binnenunit die groter is dan de zaagmaat en dat de spanten dan in de weg zouden zitten, maar blijkbaar heb je 8,5 cm speling tussen boven en onderunit en spanten zijn 6, dus zou moeten lukken. We hadden de RDW wel gebeld over het weghalen van het tussenschot aan de voorkant en gevraagd of ze op andere dingen letten, maar gaven aan van niet, alleen de standaardeisen als bed, stoelen ed, maar dus ook niet nodig als het goed is. Gaan het laten doen, dus moet goedkomen!

    Als we nog meer vragen hebben, weten we jullie te vinden! Groeten, Karlijn

    • by NOMADS
     Beantwoorden

     Hoi Karlijn,

     Dank voor jullie terugkoppeling! En wat een mooie bus hebben jullie gekocht! Fijn dat het toch tussen de spanten past! Op deze manier kun je toch een stevige constructie waarborgen. Goed dat jullie het bij de RDW hebben nagevraagd. Dat vermoedden wij inderdaad al, maar toch fijn als je het zeker weet.
     Houd op ons op de hoogte van jullie vorderingen :)!
     Groeten,
     Esther en Kay

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter