Camper Accu: AGM, GEL of Lithium?

WAT IS DE BESTE CAMPER ACCU?

Een camper accu, ook wel recreatie accu genoemd, vormt de basis van jouw camper elektra systeem. Omdat camper accu’s beschikbaar zijn in verschillende types en capaciteiten kan het kiezen van een geschikte recreatie accu lastig zijn. Om jou te helpen kiezen kijken we in dit artikel naar de meest populaire camper accu’s: lood accu’s (gel en AGM) en lithium accu’s (LifePO4). Daarbij kijken we niet alleen naar de eigenschappen, maar ook naar de voor- en nadelen van deze verschillende recreatie accu’s. Zo weet je precies welke camper accu het meest geschikt is voor jouw camper elektra systeem!

DISCLAIMER: Het aanleggen van elektriciteit is niet zonder risico. Dit blog is gebaseerd op uren research, eigen ervaring en het elektra systeem in onze camper. Dit maakt ons echter geen elektricien. Wij zijn niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor jouw elektrische installatie. Ondanks dat we dit blog met de grootst mogelijke zorg hebben samengesteld kan het onvolledigheden en/of onjuistheden bevatten. Verricht daarom altijd eigen onderzoek en gebruik je gezonde verstand. Laat jouw camper elektra schema en elektrische installatie altijd checken door een professional. Of besteed het in zijn geheel uit. 

HOE WERKT EEN CAMPER ACCU?

Een camper accu is het hart van een camper elektra systeem. Hij slaat gegenereerde energie op en geeft dit af als elektrische apparatuur daarom vraagt. De spanning van een accu wordt uitgedrukt in volt (V). Dit is doorgaans 12 of 24 volt. De capaciteit van een accu wordt in Europa uitgedrukt in ampère-uur (Ah). Daarmee wordt bedoeld hoeveel ampère per uur er uit een accu gehaald kan worden. Daarbij wordt als norm uitgegaan van een onthoudingsperiode (zogeheten ‘C-waarde’) van 20 uur. Zo kan een 220Ah accu in theorie 20 uur lang 11A per uur afgeven (220/20=11). 

In de praktijk kan deze accu echter meer stroom per uur leveren dan deze 11A. Alleen heeft dit dan direct impact op de totale capaciteit die je uit dezelfde accu kan halen. Die wordt dan minder. Want hoe sneller een accu wordt ontladen, des te kleiner de bruikbare hoeveelheid energie. Net zoals dit het geval is bij de brandstoftank van je auto: als je hard rijdt kom je minder ver met dezelfde tankinhoud dan wanneer je rustig zou rijden. 

Sommige fabrikanten (zoals Victron) geven de accu capaciteit (Ah) dan ook weer bij een ontladingstijd van 10 uur (C10) of 5 uur (C5). Ontlaad niet sneller dan de aangegeven C-waarde.

WELKE ACCU GESCHIKT VOOR CAMPERS?

Er zijn verschillende soorten accu’s op de markt: start-, semi tractie-, vol tractie en start stop accu’s. Hiervan is de semi-tractie accu het meest geschikt als camper accu. Semi tractie accu’s worden ook wel deep-cycle accu genoemd en kunnen lange tijd een constante stroom leveren zonder te beschadigen. Daarnaast kunnen ze tot wel 50 – 80% worden ontladen, afhankelijk van het accu type. Bovendien hebben ze een lange levensduur als ze goed worden geladen en onderhouden.

LET OP: Start accu’s zijn niet geschikt als camper accu, omdat ze alleen kortstondig hoge stroom leveren. Daarnaast zijn ze niet bestand tegen diepe ontlading, want dit beschadigt de accu onherstelbaar.

CAMPER ACCU’S TYPES EN VERSCHILLEN

AGM-, gel- en lithium camper accu’s behoren tot de semi tractie accu’s. Zowel gel- als AGM accu’s zijn vormen van lood zuur accu’s. Het verschil tussen deze accu’s zit hem in de geleidende materie tussen de loodplaten, ook wel elektrolyt genoemd. Een lithium accu heeft wel een andere samenstelling. Hieronder leggen we de eigenschappen, verschillen en de voor- en nadelen van de verschillende recreatie accu’s uit.

AGM ACCU VOOR CAMPER

AGM staat voor Absorbed Glass Mat. Bij dit type accu is het accuzuur opgenomen in geweven glasvezelmatten die zich tussen de loodplaten van de accu bevinden. Dit in tegenstelling tot andere soorten loodaccu’s (ook wel ‘natte accu’s’ genoemd), waarbij het accuzuur zich los in de accu bevindt.

AGM ACCU VOORDELEN

Vanwege de zeer lage interne weerstand zijn AGM accu’s voor campers beter bestand tegen hogere ontlading snelheden dan gel accu’s. Dit betekent dat een AGM camper accu uitermate geschikt is voor omvormers. Wat een AGM huishoudaccu nog meer aantrekkelijk maakt is de betaalbaarheid in aanschaf. Daarnaast is een AGM accu bestand tegen temperaturen onder de 0 graden. 

AGM ACCU NADELEN

Een AGM accu is bij aankoop flink voordeliger dan een lithium accu. Echter is een AGM accu vanwege zijn relatief korte levensduur (7-10 jaar mits goed onderhouden) op de lange termijn uiteindelijk weer een stuk prijziger dan een lithium accu (15-20 jaar). Ter vergelijking: een Victron AGM accu gaat bij 50% ontlading tot 600 cycli (hoe vaak je de accu kan ontladen) mee terwijl een Victron lithium accu bij 80% ontlading tot 2500 cycli meegaat. Bovendien kunnen AGM camper accu’s maar tot 50% worden ontladen en lithium accu’s tot wel 95%. Voor hetzelfde gebruik heb je dus een bijna 2x zo grote AGM accu capaciteit nodig.

Ook het zware gewicht van AGM accu’s kan als nadeel worden gezien. Daarnaast zorgt een hogere interne weerstand ervoor dat het opladen van de laatste 20% moeizamer verloopt dan bij een lithium accu. 

GEL ACCU CAMPER

Bij gel accu’s bestaat het elektrolyt uit een min of meer vaste gel substantie. De accu’s zijn onderhoudsvrij en afgesloten waardoor ze niet hoeven worden bijgevuld. Eventuele gasvorming kan ontsnappen middels een veiligheidsventiel. Toch is de kans op gasvorming vrijwel nihil waardoor je een gel accu eigenlijk overal in de camper kan plaatsen.

GEL ACCU VOORDELEN

Het voordeel van een gel accu ten opzichte van een AGM accu is dat ze langer meegaan. Een Victron gel accu gaat bij 50% ontlading tot wel 750 cycli mee. De levensduur is ongeveer 12 jaar, maar dit is sterk afhankelijk van het gebruik. Een ander voordeel van gel accu’s is de geringe zelfontlading. Hierdoor kunnen ze, mits goed geladen, met gemak een lange periode zonder opladen doorstaan.

GEL ACCU NADELEN

Maar camper gel accu’s kennen ook nadelen. Zo zijn ze gevoelig voor overladen en kunnen ze minder hoge laad- en ontlading snelheden aan dan AGM accu’s. Dit maakt ze minder geschikt in combinatie met omvormers of als je verschillende apparaten tegelijkertijd wil gebruiken. Daarom is de gel accu het minst populair onder camperaars. Ook zijn gel accu’s doorgaans iets duurder dan AGM accu’s.

LITHIUM ACCU CAMPER

De nieuwste soort camper accu is de lithium accu, waaronder de LiFePO4. Deze nieuwste generatie lithium accu’s is veiliger dan zijn voorgangers en wint aan populariteit onder camperaars ondanks de hoge aankoopprijs. Deze kan tot wel 4x hoger liggen dan een AGM accu met dezelfde capaciteit. Maar lithium accu’s zijn wel de meeste efficiënte recreatie accu’s. Zowel qua laadcycli als levensjaren. En daarmee zijn ze uiteindelijk weer voordeliger dan een AGM accu. Ze kunnen echter alléén rechtop in de camper worden geplaatst. 

LITHIUM ACCU VOORDELEN

In tegenstelling tot lood accu’s laadt een lithium accu vanwege de lage interne weerstand zeer efficiënt. Daarom is een lithium camper accu ideaal als je van plan bent zonnepanelen op je camper te plaatsen. Bovendien kunnen lithium accu’s hogere ontlaad snelheden aan dan AGM accu’s. En ze kunnen tot 95% ontladen worden (20% wordt aangeraden voor een langere levensduur). Dat maakt dit type recreatie accu zeer geschikt voor camperaars die bijvoorbeeld op inductie willen koken aangezien dit veel stroom vraagt. Een ander voordeel van lithium accu’s is het zeer lage gewicht.

LITHIUM ACCU NADELEN

Bij de wat oudere lithium accu’s is de installatie ietsje complexer dan bij AGM accu’s. Dit komt omdat de oudere lithium accu’s niet beschikken over een geïntegreerd Battery Management System (BMS). Dat betekent dat je in de praktijk een losse BMS moet installeren die je batterij beveiligt tegen een te grote lading en ontlading. Op zich niet erg maar vraagt even wat meer werk. Gelukkig beschikken de nieuwste Victron lithium accu’s over een geïntegreerd BMS en veiligheidsschakelaar. De SuperPack-batterijen van Victron zijn zeer eenvoudig te installeren en hebben geen extra componenten nodig. De interne schakelaar zal de accu loskoppelen in geval van overontlading, overladen of hoge temperatuur. De batterijen kunnen parallel worden aangesloten. Serie-aansluiting is niet toegestaan.

Een ander nadeel van lithium camper accu’s is dat ze niet geschikt zijn voor vrieskou. Lithium accu’s kunnen wel ontladen worden bij temperaturen tot -10°C, maar ze kunnen alleen worden opgeladen bij temperaturen boven de 5°C. Daarnaast zijn ze relatief hoog in aanschaf.

WELKE CAMPER ACCU CAPACITEIT HEB IK NODIG?

De benodigde accucapaciteit is afhankelijk van een aantal factoren:

1. Jouw dagelijkse energieverbruik

Het dagelijkse energieverbruik van je elektrische apparatuur bereken je door het vermogen (Watt) van een apparaat te vermenigvuldigen met het aantal uren (h) dat je het apparaat per dag gebruikt. Tel vervolgens de uitkomsten van alle apparaten bij elkaar op en je weet het totale energieverbruik in watt-uren (Wh). Om jouw benodigde accucapaciteit te berekenen deel je jouw energieverbruik (Wh) door de elektrische spanning (12 volt). De uitkomst hiervan is het ampère-uur (Ah).

2. Hoe jij je accu(s) kan bijladen

Ga jij 3 weken reizen door Europa en verblijf je alleen maar op campings met laadpalen, dan kun je gaan voor een kleinere accucapaciteit. Kun jij je dagelijkse energieverbruik volledig aanvullen met zonnepanelen, dan zou je in principe ook kunnen gaan voor een kleinere capaciteit. Maar dat is ook weer afhankelijk in welk seizoen je reist en of het bewolkt is of niet.

3. Hoeveel dagen je off-grid wilt kunnen staan

Kampeer je graag off-grid in de vrije natuur waar geen laadpalen staan? En heb je geen camper zonnepaneel? Maar verbruik je wel dagelijks de nodige energie? Dan ben je gebaat bij een grotere accucapaciteit. Hoe meer dagen je off grid wil staan, des te meer capaciteit je nodig hebt. Zelfs met zonnepanelen doe je er goed om de nodige marge in te bouwen.

Voorbeeld: Dagelijks stroomverbruik van 800 Wh / 12 volt = 66,67 Ah. Stel je wilt 3 dagen off grid staan zonder stroomvoorziening en zonnepanelen, dan is de benodigde accu capaciteit van een AGM accu met 50% ontlading capaciteit: (66,67 Ah x 3 dagen) : 0,5 = 400 Ah. Indien je een lithium accu kiest met een maximale ontlading capaciteit van 95% dan heb je genoeg aan een 210 Ah accu. Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen dan heb je een kleinere accu capaciteit nodig. 

4. De grootte van je omvormer (hoeveel stroom je uit je accu wil gaan trekken per uur)

Hoe groter jouw omvormer in de camper en des te meer apparaten jij tegelijkertijd gebruikt, hoe meer stroom jouw accu moet kunnen afgeven. En hoe sneller je een accu ontlaadt, des te kleiner de bruikbare hoeveelheid energie. Dit betekent dus ook dat je een grotere capaciteit nodig hebt. Een omvormer heeft bovendien 10 – 15% energieverlies.

5. In welke temperaturen en seizoenen je wil gaan reizen

Accu’s werken in de winter minder goed dan bij warmere temperaturen. Ze lopen dan sneller leeg. Ook dit wil je dus meenemen in je besluit om wellicht dan te gaan voor een grotere accu capaciteit mocht je er graag mee op wintersport gaan of naar Scandinavië tijdens de winter.

CONCLUSIE: WELKE CAMPER ACCU IS HET MEEST GESCHIKT?

Met de kennis van nu zouden wij kiezen voor een lithium accu in plaats van een AGM accu. Dit scheelt qua kosten op de lange termijn en ze kunnen veel sneller en dieper worden ontladen. Ook neemt een Lithium accu minder ruimte en gewicht in. Helaas is een lithium accu prijzig, maar op de lange termijn haal je de investering eruit. Wij raden je echter wel aan om een lithium accu te kiezen van een betrouwbaar merk en eentje die is voorzien van een geïntegreerd BMS.

Een AGM accu is wellicht een betere optie als je een krap budget hebt of als je bij winterse temperaturen wil kamperen. Gel accu’s zijn het minst populair onder camperaars. Daarom beperken we onze vergelijking hieronder tot de AGM en lithium camper accu’s.


Het betreft hier een vergelijking tussen een 220Ah Victron AGM deep cycle accu en een 100Ah Victron lithium accu.

WAT ZIJN DE BESTE CAMPER ACCU MERKEN?

Accu’s zijn uiteraard in diverse merken online te verkrijgen. Als het om elektra gaat adviseren wij eigenlijk altijd om voor een betrouwbaar merk te gaan. Er gebeuren jaarlijks helaas toch altijd weer ongelukken met elektra van lage kwaliteit of spul uit China. Niet dat alles uit China verkeerd is, maar wij zouden het risico niet nemen. We treden nog maar eens in herhaling: koop alleen maar camper accu’s van betrouwbare merken. 

Voorbeelden van betrouwbare camper accu merken zijn bijvoorbeeld SuperB en Victron Energy. De accu’s van deze merken zijn misschien iets duurder in aanschaf maar dan weet je dat je in ieder geval goed en veilig spul in huis haalt. Bij juist gebruik heb je jarenlang plezier van deze accu’s. Daarmee verdien je de investering weer terug. Heb je een kleiner budget? Maar wil je toch graag een lithium accu hebben en enigszins betaalbaar? Dan kunnen we je de lithium accu’s van ACES aanraden. De ACES lithium accu is een Nederlands product, heeft 5 jaar garantie en een Bluetooth App (dus geen BMV meer nodig).

LET OP: Kijk goed naar de datasheet van jouw accu. Hierop vind je alle informatie over laad- en ontlaad karakteristieken.  Indien er geen datasheet beschikbaar is zouden wij je adviseren om te kiezen voor een andere accu. 

10% KORTING OP HET GEHELE ASSORTIMENT

Een partij waar je goed geadviseerd en geholpen wordt is Bluepowershop.nl. Met een 9.2 beoordeling uit 1735 reviews is Bluepowershop.nl sinds 1975 een zeer betrouwbare leverancier. Met deze speciale kortingscode ontvang je deze maand 10% korting op het gehele assortiment bij Bluepowershop.nl (m.u.v. sales artikelen). Dus ook accu’s, laadregelaars en omvormers. Verzilver daarvoor de kortingscode ‘bynomads10’ in de laatste stap tijdens het afrekenen.

> Klik hier en bestel direct jouw camper accu met korting

TIP: KRIJG TOEGANG TOT HET E-BOOK CAMPER ELEKTRA

Zou je meer willen weten over hoe wij de elektra in onze camper hebben gemonteerd? Dan is dit e-book Camper Elektra wat voor jou. Met de aanschaf van dit e-bookje kom je meer te weten over elektra in een camper, welke apparatuur daarbij komt kijken en wat de verschillende opties zijn. Ook hebben we een schema van ons elektra systeem toegevoegd. Let wel: wij zijn geen elektriciens en jouw systeem kan er anders uitzien. Iedere situatie is immers uniek!

> Klik en krijg toegang tot het e-book camper elektra

cover e-book camper elektra

LEES MEER CAMPER ELEKTRA ARTIKELEN

Camper zonnepanelen kopen
Zonnepaneel camper berekenen met de juiste methode
Omvormer Camper: welke is de beste?
Camper Elektra Schema

Dit artikel bevat Affiliate Links. Lees er meer over in onze disclaimer.

 

Showing 3 comments
  • Ger
    Beantwoorden

    Hoi,

    Heldere uitleg over verschillende soorten accu’s.
    Vraag: ik zie bij specificaties van sommige campers, nieuwere door professionele camperbouwers, dat er sprake is van een semi-traxtie accu in de camper. Hoe zien jullie dit, in vergelijking met de type accu’s die jullie beschreven hebben?

    • by NOMADS
      Beantwoorden

      Hoi Ger, goed om te horen! Wat betreft jouw vraag; wanneer je op zoek gaat naar een huishoud accu (recreatie accu) dan moet je een semi-tractie accu hebben. Deze ook wordt ook wel deep-cycle accu genoemd. Ze leveren een lagere stroom dan startaccu’s, maar ze kunnen dieper worden ontladen en zijn beter bestand tegen sulfatering. De accu’s die wij in ons blog beschrijven zijn bedoeld als huishoudaccu voor in de camper en zijn dus geen startaccu maar een semi-tractie accu.

  • Ger
    Beantwoorden

    Dank voor jullie antwoord. Maar de leveranciers bedoelen met semi-tractie accu (nagevraagd) een accu die een dubbele functie hebben. Er zijn kennelijk campers die geen ruimte voor een recreatieaccu en/of geen gescheiden stroom voorziening hebben. De semi-tractie accu vervult zowel een startfunctie (starten motor) als stroom voorziening voor de camperdeel. Deze type accu kan diep ontladen, en kunnen ook een hoog vermogen leveren voor het starten van de motor.

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter