Camper absorptie koelkast

Camper absorptie koelkast: werking, verbruik & kosten

Wanneer kies je voor een absorptie koelkast?

Een absorptie koelkast kan een zeer geschikte koelkast zijn voor in een camper. Of dit type koelkast ook voor jou geschikt is hangt af van verschillende factoren. In dit artikel vertellen we je alles over de werking, het energieverbruik, de koelprestaties en kosten van een absorptie koelkast. We sluiten af met een overzicht van de meest populaire absorptie koelkasten voor in de camper.

Absorptie koelkast vs. Compressor koelkast

Bij de aankoop van een camper koelkast heb je de keuze uit drie verschillende types: een compressor koelkast, een absorptie koelkast en de thermo-elektrische koelkast. Aangezien deze camper koelkasten op een aantal cruciale punten van elkaar verschillen, is het belangrijk je hierin te verdiepen alvorens je overgaat tot koop.

In dit artikel lichten we de absorptie koelkast voor in de camper toe en behandelen we onder andere de voor- en nadelen zoals hieronder afgebeeld.

Voor- en nadelen camper asorptie koelkastWil je meer weten over de compressor koelkast? Lees dan ons artikel over de compressor koelkast.

Hoe werkt een absorptie koelkast?

Een absorptie koelkast werkt anders dan een compressor koelkast. Met behulp van warmte (opgewekt door een gasbrander of door elektriciteit) ontstaat een natuurkundige reactie tussen ammoniak en waterstof (de koelvloeistof). Als gevolg hiervan wordt via het koelelement warmte uit de koelkast onttrokken.

Hoewel de koelkast hierdoor heerlijk koel blijft, komt er wel veel warmte vrij. Veel meer dan bij een compressor koelkast. Om deze warmte kwijt te kunnen zijn absorptie koelkasten voorzien van ventilatieroosters. Bij hoge buitentemperaturen zijn er soms zelfs extra (pc)ventilatoren nodig om de warme lucht achter de koelkast af te voeren.

Op welke energiebron werkt een absorptie koelkast?

Het grote voordeel van een absorptie koelkast is dat hij wordt gevoed door verschillende energiebronnen, namelijk 12V, 230V en gas. Dit biedt jou alle vrijheid om een aantal dagen off-grid te kamperen. Zolang je een gasfles bij de hand hebt is het immers niet noodzakelijk om de absorptie koelkast aan te sluiten op een stroomnetwerk van 230 volt.

Uiteraard kan er maar één energiebron tegelijk ingeschakeld zijn. Wanneer walstroom voorhanden is, draait de koelkast op 230V. Kampeer je in de vrije natuur, dan gebruik je gas om de koelkast te laten draaien en tijdens het rijden werkt de koelkast op 12V.

Sommige absorptie koelkasten voor campers kunnen automatisch schakelen tussen de beschikbare energiebronnen, terwijl andere modellen handmatig moeten worden omgeschakeld.

Hoe goed koelt een absorptie koelkast?

Over het algemeen werken absorptie koelkasten minder efficiënt dan compressor koelkasten, omdat ze minder krachtig zijn in het koelen en langer de tijd nodig hebben om de gewenste temperatuur te bereiken.

Bovendien zijn absorptie koelkasten afhankelijk van omgevingsfactoren zoals de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid luchtstroom die rondom de koelkast circuleert. Bij hogere omgevingstemperaturen kan de koelcapaciteit afnemen, omdat het absorptieproces minder efficiënt werkt. Ze koelen het beste bij lage tot middelhoge temperaturen.

Hoeveel geluid produceert een absorptie koelkast?

In tegenstelling tot een compressor koelkast is een absorptie koelkast wel muisstil is. Dit maakt de absorptie koelkast uitermate geschikt om dicht bij het camper bed te installeren, mits die zijn warmte goed kwijt kan.

Hoeveel verbruikt een absorptie koelkast?

Helaas is een absorptie koelkast niet zo zuinig als een compressor koelkast. Het gemiddelde verbruik bij 12V ligt al snel op 170Ah per dag. Dit is ruim 4 keer zoveel als een compressor koelkast. Hierdoor is een absorptie koelkast niet geschikt om een hele dag op 12V te laten draaien. Zelfs niet als je zonnepanelen hebt.

De absorptie koelkast werkt bij off grid kamperen dan ook het beste op gas. Het gemiddelde gasverbruik van een absorptie koelkast ligt tussen de 8-12 gram per uur, wat neerkomt op ongeveer 240 gram per dag. Het gasverbruik kan echter variëren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur, de capaciteit van de koelkast en de frequentie waarmee de deur wordt geopend en gesloten.

Wat kost een absorptie koelkast?

De prijs van een absorptie koelkast voor campers verschilt per merk, model en de grootte. Over het algemeen variëren de prijzen van een absorptie koelkast van 400 euro tot meer dan 1000 euro.

Kleinere absorptie koelkasten voor campers zijn over het algemeen goedkoper dan grotere modellen. Extra functies, zoals automatische omschakeling tussen energiebronnen en een vriesvak, kunnen de prijs van de koelkast verhogen.

Wat zijn de beste merken absorptie koelkasten voor in de camper?

Er zijn verschillende betrouwbare merken van absorptie koelkasten voor campers op de markt. Hieronder vind je de meest populaire merken en modellen:

Dometic

Dometic is een van de grootste fabrikanten van absorptie koelkasten voor campers en heeft een uitgebreid assortiment aan koelkasten. De absorptie koelkasten van Dometic staan bekend om hun betrouwbaarheid, efficiëntie en gebruiksgemak.

Koelkast tip: Dometic Combicool RF 60 absorptie koelkast
De Dometic CombiCool RF60 absorptie koelkast heeft een inhoud van 61 liter en is geschikt voor gebruik op gas, 12 volt en 230 volt. Het heeft een automatische omschakeling tussen energiebronnen en een verstelbaar interieur met een flessenrek en vriesvak. De koelkast heeft ook een handmatige ontdooifunctie en is voorzien van een slimme automatische energiebesparingsfunctie. Dankzij het compacte formaat past ‘ie vrijwel in iedere camper.

Thetford

Ook Thetford is merk qua een uitstekende keuze voor een absorptie koelkast in de camper. De koelkasten hebben vaak extra functies, zoals automatische omschakeling tussen energiebronnen en een vriesvak.

Koelkast tip: Thetford N4080E+ absorptie koelkast
De N4080E+ van Thetford is een stijlvolle en compacte absorptie koelkast voor in de camper. Het volume van de koelkast bedraagt 71 liter. Daarnaast is hij uitgerust met een 10 liter vriesvak. De koelkast werkt op gas, 12V en 230V en biedt zowel automatische- als handmatige selectie van energiebron.

Beste merken camper absorptie koelkasten

Klik voor andere merken en modellen absorptie koelkasten voor in de camper.

Conclusie

Ben je van plan om met name naar koude gebieden te reizen met je camper, vind je een geruisloze koelkast belangrijk en/of wil je jouw koelkast op gas kunnen laten draaien? Dan is de geruisloze absorptie koelkast die op drie energiebronnen werkt de beste keuze voor jou!

Veelgestelde vragen

1. Wat is het verschil tussen een absorptie koelkast en een compressor koelkast?

Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen absorptie koelkasten en compressor koelkasten voor in de camper:

Werking: Een compressor koelkast maakt gebruik van een compressor en koelmiddel om de koelkast te koelen, terwijl een absorptie koelkast werkt door middel van een proces van verdamping en condensatie van een koelvloeistof, vaak ammoniak. Hierbij komt warmte vrij waardoor er bij een absorptie koelkast altijd een ventilatierooster moet worden geplaatst zodat de warme lucht naar buiten kan.

Energieverbruik: Compressor koelkasten zijn over het algemeen energiezuiniger dan absorptie koelkasten. Daarnaast hebben ze minder tijd nodig om de gewenste temperatuur te bereiken en verbruiken ze minder energie om deze temperatuur te behouden. Absorptie koelkasten hebben over het algemeen meer energie nodig om te functioneren en zijn minder efficiënt in het handhaven van de gewenste temperatuur.

Koelprestaties: compressor koelkasten zijn minder gevoelig voor omgevingstemperaturen. Ze presteren beter bij hoge temperaturen dan absorptie koelkasten. Zelfs wanneer het buiten 35°C is blijven etenswaren en drankjes lekker koel. Absorptie koelkasten zijn gevoeliger en presteren het beste bij lage tot middelhoge omgevingstemperaturen.

Grootte: Compressor koelkasten zijn meestal groter en hebben meer interne ruimte dan absorptie koelkasten, die meestal kleiner zijn en minder opslagruimte bieden.

Geluid: Compressor koelkasten zijn over het algemeen iets luider dan absorptie koelkasten, omdat ze geluid maken bij het aan- en uitslaan. Toch zijn kwalitatieve compressor koelkasten goed geïsoleerd en produceren ze nog nauwelijks geluid. Absorptie koelkasten zijn geheel geruisloos.

Prijs: Compressor koelkasten zijn over het algemeen duurder in aanschaf dan absorptie koelkasten, hoewel de verschillen minimaal zijn.

Over het algemeen bieden compressor koelkasten betere prestaties en efficiëntie dan absorptie koelkasten, maar zijn ze duurder in aanschaf. Absorptie koelkasten zijn meestal goedkoper en kunnen handig zijn voor camperaars die in niet al te hoge temperaturen kamperen.

2. Wat is de beste camper koelkast?

De beste camper koelkast is persoonlijk en hangt af van verschillende factoren, zoals het type reizen dat je maakt en in welk seizoen, je persoonlijke voorkeur en de grootte van de camper. Over het algemeen zijn er twee soorten koelkasten voor campers: compressor- en absorptie koelkasten.

Ben je van plan om met jouw camper vooral te reizen naar warme bestemmingen en/ of veel off grid te kamperen? En vind je het belangrijk dat je eten/drinken goed gekoeld is ongeacht de buitentemperatuur? Dan is een compressor koelkast vanwege zijn energiezuinigheid en efficiënte koelprestaties de beste keuze. Dit type camper koelkast is eenvoudig aan te sluiten op het 12V systeem in de camper en is ideaal als je zonnepanelen op je camper installeert aangezien deze de koelkast kunnen bijladen. Compressor koelkasten zijn relatief duur in aanschaf, maar je hebt daarna geen extra kosten meer voor het bijvullen van gas.

Ben je van plan om met name naar koud gebieden te reizen met je camper, vind je een geruisloze koelkast belangrijk en/of wil je jouw koelkast op gas kunnen laten draaien? Dan is de geruisloze absorptie koelkast die op drie energiebronnen werkt de beste keuze voor jou! Dit type camper koelkast is ideaal als je al een grote gastank of gasflessen bij je hebt en voornamelijk. Bovendien ben je niet afhankelijk van elektriciteit.

Uiteindelijk is de beste koelkast voor jou afhankelijk van jouw specifieke behoeften en voorkeuren. Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van de koelkast, de energie-efficiëntie en de installatievereisten.

3. Wat zijn de installatie vereisten voor een absorptie koelkast?

Er zijn enkele belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden bij de installatie van een absorptie koelkast, waaronder:

  • Voldoende ventilatie: Een absorptie koelkast heeft voldoende ventilatie nodig om goed te kunnen werken. Er moeten ventilatieopeningen aan de boven- en onderkant van de koelkast zijn om de warme lucht af te voeren en frisse lucht aan te voeren.
  • Waterpas: De koelkast moet waterpas worden geïnstalleerd om efficiënt te kunnen koelen.
  • Juiste brandstof: De koelkast kan op verschillende energiebronnen werken, zoals gas, 12V of 230V. Zorg ervoor dat je de juiste energiebron gebruikt en dat de aansluitingen correct zijn.
  • Veilige installatie: Zorg ervoor dat de koelkast veilig is geïnstalleerd en stevig vast staat. Dit voorkomt dat de koelkast tijdens het rijden kan verschuiven of omvallen. Plaats een absorptie koelkast ook niet in direct zonlicht of in de buurt van een warmtebron.

Volg bij de installatie van je absorptie koelkast altijd de instructies van de fabrikant op. Mocht je twijfelen, schroom dan niet om een professional in te schakelen.

Meer leren over camper elektra?

Download ons e-book met alle ins en outs over camper elektra.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven