Boodschappenlijst: Camper Elektra Onderdelen

WAT HEB JE NODIG?

Ga je beginnen met het aanleggen van een elektra systeem in je camper? Deze boodschappenlijst geeft jou inzicht welke producten je allemaal nodig hebt voor het aanleggen van een volledig elektra systeem in je camper.

DISCLAIMER: Het aanleggen van elektriciteit is niet zonder risico. Dit blog is gebaseerd op eigen ervaring en het camper elektra systeem in onze camper. Wij zijn echter geen elektriciens en niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor jouw elektrische installatie. Dit blog is met de grootst mogelijke zorg samengesteld maar kan fouten bevatten. Verricht daarom altijd eigen onderzoek en laat je camper elektra schema en elektrische installatie altijd checken door een professional. Of besteed het uit.

10% KORTING BIJ BLUEPOWERSHOP.NL

Door een exclusieve samenwerking met Bluepowershop.nl mogen wij jou 10% korting geven op alle niet-afgeprijsde producten in de webshop. Bluepowershop.nl is sinds 1975 met een 9.2 beoordeling uit 1735 reviews een zeer betrouwbare leverancier. Met deze speciale kortingscode ontvang je deze maand 10% korting op het gehele assortiment bij Bluepowershop.nl (m.u.v. sales artikelen). Dus ook accu’s, laadregelaars en omvormers. Verzilver daarvoor de kortingscode ‘bynomads10’ in de laatste stap tijdens het afrekenen.  Zo bespaar je al gauw honderden euro’s.

CAMPER ACCU

Een camper accu vormt het hart van je elektra installatie. Het zorgt voor een doorlopende stroom in je camper. Bepaal vooraf goed welke camper accu het beste bij jouw wensen en installatie past. Twijfel je? Neem dan vooral contact op met Bluepowershop voor persoonlijk advies.

ZONNE-ENERGIE

Zonnepanelen voor de camper kunnen ervoor zorgen dat je niet meer afhankelijk bent van walstroom tijdens het kamperen. Op die manier heb je meer vrijheid en ben je in staat om ook op meer afgelegen plekken te kamperen. Daarnaast bespaart het je op de lange termijn een hoop geld. Zonnepanelen heb je in verschillende vormen en maten.

DYNAMO

Een scheidingsrelais of een dc/dc omvormer zorgt ervoor dat je tijdens het rijden je recreatie accu kunt opladen. Perfect als je veel onderweg bent en/of als je niet lang op één en dezelfde plek verblijft. Zelfs als je al zonnepanelen hebt is deze vorm van opladen tijdens de koude wintermaanden geen overbodige luxe. Aangezien je dan aanzienlijk minder bijlaadt met je zonnepanelen.

WALSTROOM

Met walstroom ben je in staat om je accu(s) direct op de campings op te laden. Ideaal als je voor een langere tijd op één camping blijft staan en/of als je gebruik wil maken apparaten die veel stroom vragen waarvoor je accu wellicht net te klein is. Zoals airco’s, boilers en Senseo apparaten.

OMVORMER

Door middel van een camper omvormer ben je in staat om de 12V die uit je accu komt om te zetten naar 230V. Op deze manier ben je dus in staat om huishoudelijk apparaten in je camper te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan telefoon en- laptop opladers. Je hebt omvormers in verschillende soorten en maten. Wees voorzichtig met té grote omvormers aangezien hier grote stromen bij gemoeid gaan. Laat bij twijfel je altijd adviseren door Bluepowershop.

BEDRADING & ZEKERINGEN

Om alle elektrische apparatuur met elkaar aan te sluiten heb je uiteraard stroomkabels nodig. Deze heb je in verschillende diktes. Bekijk vooraf altijd goed hoeveel stroom er door een kabel gaat lopen en lang de kabel gaat zijn. Kies daar dan de juiste kabeldikte voor uit. Om brand te voorkomen moet je altijd je kabels voorzien van een zekering. Zo zorg je ervoor dat bijvoorbeeld bij kortsluiting de kabels niet doorbranden. Laat je bij twijfel altijd goed adviseren.

GEREEDSCHAP

Voor het monteren en aanleggen van elektra bestaat er zeer handig gereedschap. Goed gereedschap is echt het halve werk. Zorg er daarom ook voor dat je alles nodig hebt om een veilig en goed elektra systeem in je camper aan te leggen.

TOEGANG TOT E-BOOK CAMPER ELEKTRA

Zou je meer willen weten over hoe wij de elektra in onze camper hebben gemonteerd? Dan is dit e-book Camper Elektra wat voor jou. Met de aanschaf van dit e-bookje kom je meer te weten over elektra in een camper, welke apparatuur daarbij komt kijken en hoe wij dit zelf hebben aangesloten in onze camper.

 • Informatie over camper elektra samengevat
 • Wat voor accu’s bestaan er voor campers
 • Oplaadbronnen: dynamo, zonnepanelen, walstroom
 • Hoe werken energieverbruikers
 • Bedrading & zekeringen
 • Elektra systeem samenstellen & berekenen
 • Voorbeeld van ons elektra schema
 • Kortingscode voor producten in webshop
 • Onze boodschappenlijst elektra producten
cover e-book camper elektra

Dit blog bevat Affiliate Links. Lees er meer over in onze disclaimer.

Showing 6 comments
 • Ben Borgman
  Beantwoorden

  Heel mooie en belangrijke documentatie voor zelfbouw. Maar eerst ga ik na lang wachten vanwege corona op vakantie en dan hebben we nieuwe energie voor een klus.

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Leuk om te horen! Geniet van je vakantie en alvast veel klus plezier!

 • May
  Beantwoorden

  Hi! Jullie blog werkt enorm fijn bij het bouwen van mijn camper.

  Een korte vraag: ik zit dat jullie de accu’s etc in een soort doos hebben zitten, dat lijkt me voor de veiligheid. Klopt dat? Wat voor iets is dat/waar kan ik op zoeken? Ik zie hem zo niet tussen de onderdelen staan.

  Alvast bedankt!

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hi May,

   Klopt! Wij hebben inderdaad vanwege de veiligheid een houten bekisting gemaakt om de accu’s zodat ze niet kunnen schuiven. Dit hebben we zelf gemaakt.

 • kai
  Beantwoorden

  Goedemorgen,

  Ik zag gisteren een pop up melding over dubbele korting bij Bluepowershop.nl, maar kan dat nergens meer vinden.
  Geldt dat lleen deze week/maand, want ik ben nog niet zo ver…
  groeten Kai

  • by NOMADS
   Beantwoorden

   Hoi Kai, de dubbele korting is helaas niet meer geldig.

Laat een bericht achter

Begin met typen en druk op enter