Camper inbraak en diefstal voorkomen

Camper inbraak & diefstal voorkomen: alle opties op een rij

Hoe voorkom je camper inbraak en diefstal?

Je camper beveiligen tegen inbraak en diefstal is belangrijk om risico’s te verkleinen. Campers zijn immers een kostbaar bezit die vaak nog eens schatkist aan spullen bevatten zoals camera’s, laptops, geld en mobiele telefoons. Helaas wordt er dan ook regelmatig bij campers ingebroken of zelfs complete campers gestolen. Dit is ons gelukkig nog nooit overkomen en we moeten er ook niet aan denken dat vreemden onze geliefde bus overhoop halen. We willen er dan ook alles aan doen om inbraak en diefstal te voorkomen. En jij waarschijnlijk ook! Daarom hebben we in dit blog alle camper beveiliging opties op een rij gezet. Van alarmsystemen tot een BearLock voor de camper. En van praktische inbraakpreventie tips tot gps trackers voor de camper.

by NOMADS camper
Een camper is een kostbaar bezit. Neem daarom de nodige maatregelen om de kans op inbraak en diefstal te verkleinen.

Waarom moet je je camper beveiligen?

Campers zijn aantrekkelijk voor inbrekers en dieven. Denk niet dat het jou niet kan overkomen: zelfs op klaarlichte dag en bij drukbezochte parkeerplaatsen of als je ligt te slapen wordt er ingebroken in de camper. Inbrekers hebben slechts enkele minuten nodig om binnen te komen. Soms wordt hierbij zelfs geweld gebruikt. Soms worden gestolen campers niet meer teruggevonden. Dit zeggen we je niet om je bang te maken, maar om je te wijzen op het belang van goede camper beveiliging en onaangename verrassingen te voorkomen. En om je kostbare bezit goed te verzekeren.

Beveiligingseisen camper verzekeraars

Naast dat je het risico op inbraak en diefstal van je camper wil verkleinen, verplichten camper verzekeraars mogelijk ook aanvullende beveiligingseisen. Dit is afhankelijk van de waarde van je camper en de gekozen dekking. De gestelde beveiligingseisen zijn te lezen in de polisvoorwaarden van een camper verzekeraar. Mocht je een alarmsysteem nodig hebben om in aanmerking te komen voor een verzekering, dan is het noodzakelijk dat je het camper alarmsysteem laat inbouwen door een goedgekeurd bedrijf. Verzekeraars vragen namelijk om een certificaat. Deze is voor 3 jaar geldig. Daarna dien je een herkeuring aan te vragen. Verderop in dit blog lees je meer over alarmsystemen die worden goedgekeurd door verzekeraars.

Hoe voorkom je camper inbraak?

Als dieven en inbrekers willen vinden ze wel een manier om binnen te komen in de camper. Inbraak en diefstal zijn dus helaas niet volledig te voorkomen, maar je kunt het inbrekers wel lastig maken. En daarmee het risico op inbraak of diefstal verkleinen. Ze kiezen immers voor campers waar ze het minste werk aan hebben om binnen te komen. Daarom doe je er verstandig aan preventieve maatregelen te nemen als je de camper verlaat of als je gaat slapen. Hieronder hebben we praktische camper inbraakpreventie tips verzameld:

Tips als je de camper verlaat

 • Sluit altijd alle ramen, deuren en zelfs het dakluik. Laat je ramen ook niet op ventilatiestand staan!
 • Ruim waardevolle spullen en documenten op zodat ze niet in het zicht liggen. Bijvoorbeeld in een verankerde kluis. Of neem je waardevolle bezittingen zo veel mogelijk mee. Zo laten wij ons mobiele telefoons, identiteitsbewijs, bankkaarten, verzekeringspapieren en harde schijven nooit achter in de camper.
 • Laat alle gordijnen open zodat inbrekers zien dat er niets te halen valt.
 • Laat een licht aanstaan zodat het net lijkt of er iemand aanwezig is.
 • Laat de camper bij voorkeur nooit onbeheerd achter op grote parkeerplaatsen. Zelfs niet als je maar 10 minuten weggaat.
Camper zijraam sluiten
Sluit altijd alle deuren, dakluiken en zijramen als je de camper verlaat. Laat zijramen ook niet op ventilatiestand staan.

Tips voor de overnachting

 • Overnacht op een camperplaats of camping. Dit zijn de veiligste plekken.
 • Voorkom overnachtingen op parkeerplaatsen langs de snelweg of op overnachtingsplekken waar je alleen of in het donker staat. Hier is de kans op inbraak het grootst. Parkeer ook nooit uit tussen twee vrachtwagens. Kies voor plekken waar je in het zicht staat, bijvoorbeeld onder een lantaarnpaal.
 • Wees alert op mensen die zich rondom om jouw camper verdacht gedragen. Voel je je niet safe? Ga dan op zoek naar een andere overnachtingsplek.

Extra praktische camper inbraakpreventie tips

Naast bovenstaande praktische tips kun je alarmstickers op de voorruit plaatsen en het kenteken in de vooruit laten graveren. Een gegraveerde ruit vervangen is namelijk prijzig. Verder is het raadzaam om een beveiligde digitale back up te maken van belangrijke documenten, banknummers, kentekenbewijs en fotobestanden. Sla noodnummers op in je telefoon. Op de website van de NKC zijn nog een aantal aanvullende praktische camper inbraakpreventie tips te lezen. Zo wordt er aangeraden om een hondenriem aan de deur te hangen of hondenbak voor de deur te zetten. Ook kun je een oud mobieltje op de tafel leggen en wat contant geld in een lade leggen. Hiermee verklein je de kans dat andere waardevolle bezittingen worden meegenomen aangezien inbrekers de klus zo snel mogelijk willen klaren.

Note: Bij calamiteiten is het belangrijk dat je de camper snel kunt verlaten! Barricadeer ’s nachts dus geen deuren.

Download deze handige checklist en hang ‘em op in je camper.

Camper alarmsystemen

Naast je gezonde verstand gebruiken kun je jouw camper ook voorzien van alarmsystemen die de kans op inbraak en diefstal verkleinen. Wellicht ben je zelfs verplicht om jouw camper te voorzien van een dergelijk alarmsysteem, afhankelijk van de gekozen verzekeringspolis.

Alarmsystemen worden ingedeeld in verschillende beveiligingsklassen: van simpel tot zeer uitgebreid. Zie het overzicht hieronder:

VbV-SCM Startonderbreker

Europese campers die geproduceerd vanaf 1998 zijn standaard voorzien van dubbele startonderbreking. Deze alarmklasse bevat geen inbraakdetectie of alarmering, maar maakt het wel veel moeilijker om de camper te starten zonder toestemming. Startonderbreking wordt automatisch ingeschakeld als de sleutel uit het slot wordt gehaald. Wanneer je startonderbreking achteraf wilt laten inbouwen kost dit je gemiddeld €400.

VbV-SCM Alarmsysteem

Een VbV-SCM alarmsysteem dient om inbraak tegen te gaan middels startonderbeking, interieurbeveiliging en omtrekbeveiliging. Knipperlichten springen aan en het alarm begint te loeien wanneer het systeem is ingeschakeld en iemand deuren, luiken of motorkap van de camper probeert te openen of als er beweging in de camper wordt opgemerkt. Het alarmsysteem heeft een eigen autorisatie. Hierdoor wordt het systeem dus niet dus niet automatisch uitgeschakeld als je camper van het slot haalt. Het kan zelf niet worden uitgeschakeld middels moderne diefstaltechnieken. Het inbouwen van een VbV/SCM alarmsysteem met certificaat kan vanaf €650.

VbV/SCM alarmsysteem met hellingshoekdetectie

Dit alarmsysteem bestaat naast een goedgekeurde startonderbreker, uit omtrekdetectie, interieurdetectie én hellingshoekdetectie. Hierbij gaat het alarm ook af als de camper wordt opgekrikt. Dit doen dieven bijvoorbeeld om velgen te stelen. Het inbouwen van een alarmsysteem het hellingshoekdetectie kan vanaf €730.

VbV-SCM voertuigvolgsysteem

Met een voertuigvolgsysteem kan je camper na diefstal worden gevolgd, opgespoord en geblokkeerd. Het systeem bestaat uit een volgsysteem dat is gekoppeld aan een Particuliere Alarm Centrale dat rechtstreeks in contact staat met een landelijke politie. Het inbouwen van een voertuigsysteem kan vanaf €750.

Gps tracker voor je camper

Je kunt ook zelf een GPS tracker in de camper inbouwen. Hiermee kun je altijd de locatie van je camper achterhalen. Door zelf een GPS tracker in te bouwen bespaar je veel geld ten opzicht van officieel erkende alarmsystemen met certificaat. Het nadeel is echter dat ze door verzekeraars niet worden erkend als officieel alarmsysteem. En als dieven de tracker ontdekken kunnen ze ‘em uit de bus gooien. Tip: De Invoxia GPS Tracker.

Waar de meeste GPS trackers voor camper werken op een simkaart is dat bij de Invoxia GPS tracker niet het geval. Bovendien is deze tracker binnen twee minuten te monteren en heeft hij een batterijduur tot 6 maanden. In de gebruiksvriendelijke app stel je een safe zone in en als de camper deze gebieden betreed en/ of verlaat ontvang je een notificatie op je telefoon. De Invoxia GPS Tracker is tevens voorzien van alarm functie. Bij het aanraken, aanstoten of optillen van de Tracker wordt er indien gewenst een notificatie van de waargenomen beweging en de locatie van dat moment gestuurd naar de gekoppelde telefoon(s). Klik hier voor alle info over de Invoxia GPS tracker voor campers.

GPS tracker voor campers
De Invoxia GPS tracker voor campers werkt zonder simkaart.

Bearlock camper: mechanische beveiliging

Een BearLock versnellingsbakslot is zeer populair onder camperaars als het gaat om diefstal beveiliging. Ook veel camper verzekeraars adviseren BearLock (mechanisch) als camper beveiliging. Hiermee kun je zelfs korting krijgen op je premie. Ook wij hebben een BearLock laten inbouwen.

BearLock is populair om verschillende redenen. Zo is dit mechanische beveiligingssysteem niet gevoelig voor elektrische storingen of ‘stroomlekkage’ tijdens de winterstalling, je zit niet vast aan een abonnement en het werkt zeer effectief tegen camper diefstal. Bovendien heb je geen herkeuring nodig. BearLock geeft zelfs 10 jaar garantie. Dit waren voor ons redenen om een Bear

Hoe werkt een bearlock?

Met een BearLock wordt het knap lastig om de camper te stelen aangezien de versnellingsbak wordt geblokkeerd. Er wordt namelijk met een stalen kap een slot om de versnellingsbak heen geplaatst. Dit wordt vastgezet met zeer sterke bouten waardoor het BearLock versnellingsbakslot niet is open te breken. In de schakelstang van de versnellingspook wordt een pin bevestigd. Dit zorgt ervoor dat als je het systeem activeert en de de camper in achteruitstand of parkeerstand (automaat) parkeert er niet met de camper kan worden gereden. Onderstaande video maakt duidelijk hoe een BearLock in de camper werkt.

Bearlock inbouwen

BearLock is eenvoudig in te bouwen en ze worden volledig geïntegreerd in het interieur. Het is zelfs mogelijk om dit op locatie te laten inbouwen. Na inbouw ontvang je drie identieke sleutels en dien je de BearLock te laten registreren. Mocht je ooit je sleutels kwijtraken dan kun je nieuwe aanvragen. De kosten voor het inbouwen van een BearLock zijn afhankelijk van het merk buscamper. Wij betaalden €599 voor onze BearLock inbouw. Sommige verzekeraars bieden exclusieve korting aan op de inbouw van een BearLock voor de camper.

Camper sloten

Naast alarmsystemen kun je extra camper sloten plaatsen. Met een schroevendraaier of accuboormachine weten dieven namelijk moeiteloos deuren op te breken. Om de kans hierop te verkleinen kun je extra camper deursloten plaatsen. Dit kan zowel op cabinedeuren als camperdeuren.

Tip: Span kettingen, touwen of spanbanden tussen de armleuningen van de voordeur. Hiermee ga je inbraak via portierdeuren tegen.

Heosafe camper sloten

HeoSafe levert sloten voor cabine, opbouwdeuren, garageluiken en schuif- en achterdeuren van buscampers waaronder de Ducato, de Master, LT, Crafter, Transit en Sprinter. Extra deursloten kunnen niet alleen inbrekers afschrikken, ze maken het in ieder geval een stuk lastiger om binnen te komen. HeoSafe sloten zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar en eenvoudig te monteren. In enkele gevallen moet je hiervoor zelf een extra gat boren om het slot te kunnen bevestigen. Daarnaast is het mogelijk om meerdere sloten met dezelfde sleutel te bedienen. Overigens kun je de sloten niet gebruiken als je in de camper aanwezig bent. Bij calamiteiten moet je immers de bus kunnen verlaten.

Heosafe camper sloten
Verklein de kans op inbraak met HeoSafe deursloten voor buscampers.

Camper zijramen beveiligen met raamfix

Naast deuren zijn ook zijramen een geliefde plek onder inbrekers. Camper zijramen zijn doorgaans eenvoudig met de hand, een lineaal of schroevendraaier op te breken. Om dit te voorkomen kun je raamfix plaatsen. Raamfix is een stalen handgreep die je over de raamvergrendeling van je raam schuift. Daarmee voorkom je dat de vergrendeling van buitenaf kan worden geopend. Dit systeem kan zelfs worden gebruikt bij ramen die op de tochtstand staan. Deze beveiliging werkt eenvoudig en is bovendien niet duur. Per stuk kost raamfix slechts 14,50.

Of het heel effectief is durven we niet te zeggen. Kunststof ramen zijn nou eenmaal kwetsbaar, maar met raamsloten vertraag je wel de kans op inbraak. Misschien dat een inbreker zelfs afhaakt als het veel moeite en tijd kost om een zijraam open te breken. Alle beetjes helpen!

Trekhaakbeveiliging

Mocht jouw buscamper een trekhaak hebben en je vervoert daarop geen fietsen, dan kun je trekhaakbeveiliging overwegen. Hiermee voorkom je dat er via de achterdeuren of achterklep kan worden ingebroken. De trekhaakbeveiliging van Matador is heel kort waardoor het onmogelijk is om het slot door middel van het hefboomeffect te saboteren.

Stuurslot voor de camper

Een stuurslot voor de camper werkt preventief en maakt het dieven lastiger om weg te kunnen rijden met de camper. Een stuurslot bestaat uit een lange metalen staaf die je aan één kant van het stuur bevestigt en er aan de andere kant weer doorheen steekt. De metalen staaf steekt dusdanig uit dat het stuur slechts beperkt kan draaien. Het is super eenvoudig te monteren en als je naast het stuurslot de wielen naar één kant uitdraait maak je het dieven vrijwel onmogelijk om weg te kunnen rijden.

TIP: Stoplock Pro stuurslot. Deze stuurbebeveiliging biedt optimale veiligheid door het gebruik van extra gehard staal en is voorzien van een SMC-keurmerk.

Stuurslot

 

Zorg voor een goede camperverzekering

Mocht er worden ingebroken of je camper worden gestolen dan is het wel zo prettig dat de financiële schade zoveel mogelijk of in zijn geheel gedekt wordt. Sluit daarom een goede camperverzekering af voor jouw buscamper. Kijk hierbij of de inboedel standaard is meeverzekerd en voor welk bedrag. Indien dit niet naar wens is dan wil je dit bedrag kunnen verhogen. Kijk ook welke beveiligingseisen jouw gewenste camper verzekeraar stelt.

Afhankelijk van de waarde van je camper en de gekozen verzekeringspolis dien je mogelijk rekening te houden met aanvullende beveiligingseisen. Voor campers met een waarde tot €30.000 worden er geen aanvullende beveiligingseisen gesteld. Voor campers tot €75.000 betreft is startonderbreking of een (BearLock) versnellingsbakslot voldoende. Goede beveiliging verkleint de kans op inbraak en diefstal niet alleen, sommige verzekeraars geven ook premiekorting op goedgekeurde alarmsystemen.

Conclusie camper beveiligen

Helaas zijn inbraak en camper diefstal niet te voorkomen, maar je kunt het risico wel verkleinen. Ook is het zaak om een goede camperverzekering af te sluiten die eventuele financiële schade dekt mocht er worden ingebroken of de camper worden gestolen. Afhankelijk van de gekozen polis dien je wellicht te investeren in een camper alarmsysteem of een BearLock. Dit is zeer effectief tegen camper diefstal en wordt daarom veelal aangemoedigd door verzekeraars.

Toch hoef je niet veel geld uit te geven om jouw camper te beveiligen tegen diefstal en inbraak. Raamfix, een stuurslot, een gps tracker voor de camper en/of trekhaakbeveiligen kosten namelijk niet heel veel geld. Maar door je gezonde verstand te gebruiken verklein je de kans op inbraak en diefstal misschien nog wel het meest. En het is bovendien geheel gratis! Dus zoek het gevaar niet bewust op en wees altijd scherp, ook als je de camper maar voor vijf minuten onbeheerd achterlaat.

Camper Beveiliging opties

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

3 Vragen en reacties

  1. Een wielklem behoort ook zeker tot de beveiligingsmogelijkheden, maar wij zouden hier echter niet alleen op vertrouwen.

 1. Ik ben het eens met dit artikel. Het aantal inbraken bij campers is toegenomen. Sowieso moet je altijd alert blijven. Inbrekers en dieven vinden nieuwe manieren om toegang tot je camper te krijgen. In veel gevallen kan het plaatsen van noodstroomsirene of interieurbeveiliging wel een groot verschil uit maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven