7 GESCHIKTE BUSSEN VOOR EEN CAMPER

WELKE BUS IS GESCHIKT VOOR EEN CAMPER

Wat is dé beste bus voor een camper? Het is een vraag die ons vaak wordt gesteld. Je bent je waarschijnlijk net aan het oriënteren, wil graag zelf een camper bouwen maar vindt het lastig om een geschikte bus te vinden voor een camper. Dat is het ook. Zeker als het je eerste bus is en je niet zo goed weet wat je wil en/of waar je op moet letten. Inmiddels hebben wij al twee keer dat proces doorlopen en kunnen we je aardig op weg helpen met welke bus je het beste kan kiezen voor een camper. 

BEPAAL JE BUDGET EN WENSEN

Sommige mensen hebben direct een voorkeur voor een merk. Wellicht omdat ze daar al reeds goede ervaring mee hebben of goede verhalen over gehoord hebben. Daar is op zich niks mis mee. Het helpt je om al heel gericht te zoeken. Maar of het jou uiteindelijk ook gaat helpen met de beste of geschikte bus voor jouw camper? Je doet er waarschijnlijk beter aan om eerst even een pen en papier te pakken en de onderstaande vragen te beantwoorden. Vergeet even je voorkeur (als je die al hebt). Zo ben je daarna in staat om in ieder geval gerichter een geschikte bus voor jouw toekomstige camper te kopen op basis van je budget en wensen.

VRAAG 1: WAT IS JE BUDGET?

Dit wil je direct bij aanvang heel scherp hebben. Dit was met name ons probleem bij het uitzoeken van onze eerste bus in Nieuw-Zeeland. Omdat we niet exact wisten hoeveel we uit wilde geven zaten we naar te veel verschillende busjes te kijken waardoor we geen focus meer hadden. Bepaal dus vooraf heel duidelijk een budget voor een lege bus en een budget voor het ombouwen. Zodat je sneller kan online kan filteren wat je zoektocht al direct veel eenvoudiger maakt.

kosten bus voor camper

VRAAG 2: HOEVEEL ZITPLAATSEN WIL JE IN JE BUS?

Het aantal personen waarmee je in een buscamper wil gaan reizen bepaalt eigenlijk direct hoe groot jouw bus moet gaan zijn. Wil je met niet meer dan twee personen reizen zul je uiteraard minder ruimte nodig hebben dan dat je bijvoorbeeld met het gezin wil gaan reizen. Meer mensen betekent sowieso meer zitplaatsen. Houd rekening met het feit dat als je een bus van na 07/’12 koopt dat je zitplaatsen in de rijrichting gemonteerd moeten worden en dat deze aan strenge montage eisen moeten voldoen tijdens de camper keuring door de RDW.

Extra zitplaatsen camper - by NOMADS

VRAAG 3: WELKE FACILITEITEN WIL JE IN JE BUS? 

De één wil een douche, wc, airco, warm water of een koelkast en de ander neemt genoegen met slechts koud water en een eenvoudig bed. Je wensen hierin zijn wel van invloed bij het aanschaffen van een geschikte bus voor een camper. Een aparte douche ruimte neemt natuurlijk meer ruimte in. Je doet er daarom goed aan om vooraf duidelijk op papier te zetten wat je graag in je bus wilt hebben aangezien dit de benodigde grootte beïnvloedt.

Camper Airco Dakkoof

VRAAG 4: WAAR WIL JE HEEN REIZEN MET JE BUS?

De steeds strenger wordende milieuwetten beperken met name steeds meer de dieselauto’s. Eigenaren van een oudere dieselauto betalen per 1 januari 2020 een toeslag van 15% op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Op de website van de RDW kun je de fijnstofuitstoot van een bus bekijken. Daarnaast zorgen nieuwe milieuzones voor een verbod in steeds meer steden. En dat zal in de toekomst alleen maar groter worden. Hoe ouder je diesel bus, hoe meer je beperkt wordt in toegang tot steden. Houd hier dus rekening mee bij de aankoop van je bus!

Van Life - by NOMADS

VRAAG 5: HOE COMFORTABEL WIL JE LEVEN IN EEN BUS? 

Onze eerste bus in Nieuw-Zeeland had een mooie bed-bank-constructie die je eenvoudig kon omtoveren tot twee banken of een tweepersoonsbed. Super handig. Maar als je een half jaar lang elke dag 2x je bed-bank-constructie moet omtoveren, inclusief je bed opmaken met linnen, ga je soms wel eens wensen om meer comfort. Daarnaast konden wij niet staan in onze buscamper wat voor iemand die 1,93 cm is niet altijd ideaal is. Daarom hadden wij bij onze nieuwe bus 2 keiharde eisen: een groot vast (lengte)bed en we moesten er allebei in kunnen staan. Geloof ons, dat is geen overbodige luxe! Zeker niet als je er full-time in leeft en werkt. Maar goed als je 1x per jaar 2 weken op vakantie gaat kan dat wellicht weer wat anders zijn. Stem het dus goed af op je persoonlijke wensen. Tip: huur eens een camper en ontdek wat echt wat je echt belangrijk vindt.

NOTE: jouw lengte bepaalt ook of je een bed overdwars of in de lengte van je bus moet plaatsen. Dit heeft uiteraard ook gevolgen op de benodigde breedte en lengte van de bus. Sommige bussen zijn bijvoorbeeld breder (Citroën Jumper, Fiat Ducato) dan andere modellen (bijv. Mercedes Sprinter, Renault Master).

Camper bouwen met een volledige bouwgids

VRAAG 6: HOE BELANGRIJK VIND JE KWALITEIT IN EEN BUS? 

Of je nou een auto koopt of een bus. Kwaliteit blijft altijd lastig in te schatten bij een tweedehands vervoersmiddel. Tenzij je voor nieuw gaat. Maar zelfs dan kunnen er binnen de eerste 50.000 km al onverwachts reparaties moeten plaatsvinden. Wanneer doe je het goed? Dat weet je pas als je gekocht hebt en een paar jaar in de bus hebt gereden. Wij hebben ooit een tweedehands auto gekocht in Vancouver voor onze roadtrip door Canada en Amerika. Achteraf een kat in de zak. Wat bleek? Lekke radiator, bijna geen remschijven en een stukke koppakking. Nu is dat wel een extreem geval maar echt gebeurd. En we lezen wel vaker verhalen van mensen die een bus net hebben omgebouwd en ze erachter komen dat het hele onderstel is verroest.

In de zoektocht naar een bus kan je soms door je enthousiasme verblind raken. Maar kies vooraf ALTIJD voor een onafhankelijke aankoopinspectie (bijvoorbeeld door mijnautocoach.nl). Laat je bus volledig checken. Het kost je misschien € 150. Maar op een groot bedrag is dat het dik waard. Vergeet dan niet ons kortingsboek camper bouwen te downloaden. En ontvang € 25 korting op een aankoopinspectie. Bepaal voor jezelf vooraf een minimum bouwjaar en maximum aantallen kilometers. Nogmaals, het zegt niet alles, want er zijn bussen die de 600.000 halen maar het kan je helpen om gerichter te zoeken. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een bus uit 2014 met slechts 50.000 km op de teller. Mede ook met het oog op de toekomst, dat we er lang mee kunnen rijden en mochten we hem ooit willen verkopen, dit ook voor een mooie prijs kunnen doen. Zelfs als we er flink in hebben gereden.

WAAR REKENING MEE TE HOUDEN

Voordat je nu direct begint met zoeken naar een geschikte bestelbus, lichten we hieronder eerst nog een aantal zaken toe waar je rekening mee dient te houden:

 1. Bij het kopen van bestelbusjes krijg je meestal nog te maken met het betalen van BPM. Dit komt omdat bedrijfswagens geen BPM hoeven te betalen. Als je een bestelbus als particulier koopt betaal je wél BPM. Je betaalt in dat geval dus meer dan alleen de verkoopprijs. Hoe ouder de bus, hoe lager de BPM. Je leest er hier meer over.
 2. Vergeet ook niet de BTW. De prijzen die online bij bedrijfswagens zichtbaar zijn, zijn zonder BTW van 21%.
 3. Kleinere buscampers zijn vaak goedkoper, rijden zuiger, maken minder geluid en zijn makkelijker te parkeren dan grotere bestelwagens.
 4. Doe altijd een onafhankelijke aankoopinspectie. Deze checken bussen o.a. op schade, roest, eventuele verfsporen en uiteraard de motor en de rest van de bus. Als je Googlet vind je genoeg partijen.
 5. Als je een bus ombouwt tot camper ben je verplicht deze te registeren als zijnde ‘camper’. Dit moet je laten doen bij een RDW keuringsstation. Om een bestelbus om te laten zetten naar camper moet je voldoen aan de inrichtingseisen van de RDW. Hiervoor betaal je wel eenmalig een vergoeding. Het is ontzettend belangrijk dat je op de hoogte bent van de regels zodat je achteraf niet voor verassingen komt te staan.
 6. Uiteraard moet je net als een normale auto ook je camper gewoon wegenbelasting betalen. Echter kun je als camper in aanmerking komen voor het zogenaamde ‘kwarttarief’. Dat betekent dat je flinke belastingvoordeel kan krijgen en nog maar 25 procent betaalt van het normale tarief. Dit komt omdat campers normaal gesproken veel minder van de weg in NL gebruik maken dan normale auto’s. Om voor het kwarttarief in aanmerking te komen dien je wel te voldoen aan een aantal inrichtingseisen van de belastingdienst.

GERICHT ONLINE NAAR EEN BUS ZOEKEN

Nu je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving omtrent omgebouwde campers en jouw wensen helder hebt, kun je gericht online zoeken naar een bus. Veel websites beschikken tegenwoordig over handige filter systemen die bussen die niet binnen jouw budget en/of wensen passen direct uit kunnen sluiten. De volgende websites beschikken over een groot aanbod aan tweedehands bestelbussen maar als je op Google zoekt naar bestelbus occasions of bestelwagen occasions vind je er nog veel meer:

 1. Bestelbus.nl (download ons kortingsboek camper bouwen en ontvang € 250 korting op een bus)
 2. Ruinemans Bedrijfswagens
 3. Bestelauto’s op Marktplaats
 4. Bedrijfswagen.nl
 5. Dutch Vans

WELKE TYPE BUSSEN ZIJN ER VOOR CAMPERS?

Om jouw zoektocht iets makkelijker te maken naar een geschikte bus om deze om te bouwen tot camper hebben wij hieronder de meest populaire bussen van dit moment voor je op een rijtje gezet. We hebben onderscheid gemaakt in de grotere en wat duurdere bussen en de kleinere, wat goedkopere bussen. We beginnen met de grotere bestelbussen. De formaten van bussen worden aangeduid met zogenaamde lengte en hoogte maten. Bijv: L2/H2. Helaas is hier geen standaard voor. Daarom hebben we hieronder ook alle formaten handig in een overzicht geplaatst wat jou helpt om de beste bus voor jouw toekomstige camper te kunnen vinden. Kijk goed naar de lengte van de bussen en de breedte en of je jouw gewenste faciliteiten hierin kwijt kunt. Heb je er eentje op het oog? Maak dan een gedetailleerde tekening om te bepalen of daadwerkelijk alles erin zou passen. Dat voorkomt teleurstellingen!

MERCEDES SPRINTER BUS

Mercedes sprinter bus

RENAULT MASTER BUS

VOLKSWAGEN CRAFTER BUS

FIAT DUCATO BUS

Fiat Ducato Bus

OPEL VIVARO BUS

VOLKSWAGEN T5/T6 BUS

CITROËN JUMPER BUS

IDEEËN & INSPIRATIE

Om te bepalen welke bus bij jou past kan het enorm fijn zijn als je kan kijken naar verschillende busjes die al reeds zijn omgebouwd. Zo krijg je een goed idee wat er allemaal daadwerklijk past in een lege bus en kun je ook beter inschatten welke grootte en type bus uiteindelijk het beste bij jou past. Klik en lees in dit blog alles over verschillende zelfbouw campers en doe direct fantastische ideeën op.

Zelfbouw Camper Inrichting & Inspiratie

DOWNLOAD ONS GRATIS E-BOOK CAMPER BOUWEN

Als je eenmaal een lege bus hebt gekocht voor een camper kun je dit natuurlijk zelf bouwen middels ons gratis e-book ‘camper bouwen’. Wil je dit liever niet zelf doen kun je er altijd voor kiezen om dit uit te besteden aan een partij die dit voor jou kan doen. Desnoods besteed je alleen bepaalde handelingen uit zoals het inbouwen van een diesel standkachel of het aanleggen van elektriciteit.

camper bouwen gratis ebook

LEES MEER OVER CAMPER BOUWEN:

Zonnepanelen op je camper aansluiten
Camper isoleren met Armaflex isolatiemateriaal: compleet stappenplan
Extra zitplaatsen in camper en andere aanpassingen
Dakraam camper inbouwen: uitgebreide handleiding

 

Showing 15 comments
 • corrie
  Reply

  ik zou graag met iemand die net als ik een campertje zoekt willen overleggen om uit al deze info bruikbare adviezen te halen. ik weet dat de rwd met binnenmaten werkt van 2mlang en 1m70 hoog. over de breedte hebben ze het niet omdat die meestal standaard zijn denk ik. en wat past dan in mijn budget.ik wil van gedachten kunnen wisselen over al die dingen die erbij komen kijken.
  groet,corrie

 • Hans
  Reply

  Is er een bepaalde reden dat je de Peugeot Boxer niet noemt? Of zie je die hetzelfde als de Citroen Jumper?
  En ik ben benieuwd naar of de ene motorisch betere papieren heeft dan de ander.

  • by NOMADS
   Reply

   Hoi Hans,

   Nee, die zien we als hetzelfde. Wat betreft de motor durf ik je niet te zeggen. Zou je even moeten Googlen.

   Groet,
   Kay & Esther

 • Guy
  Reply

  Hallo
  Ik heb vorig jaar een busje omgebouwd en kan je misschien helpen met tips of praktische hulp
  Mvg Guy

  • corrie
   Reply

   hoi,
   ik woon in Doetinchem en is dat te doen met practische tips? ik wil beginnen met het uitwisselen van gedachten over hoe het maken verloopt. bv het plan bekijken of er aanpassingen nodig zijn
   groet,corrie

  • corrie
   Reply

   dag Guy,
   zou het dan niet handig zijn om mail uit te wisselen?
   groet,corrie

 • Kasper
  Reply

  Kleiner kan eventueel ook, wij hebben een leuke camper gemaakt van een VW Caddy Maxi. Inclusief volwaardig bed, zetel wanneer bed is ingeklapt, tafel en 2 pits fornuis keukentje…

  • by NOMADS
   Reply

   Yes dat kan ook zeker!! Onze eerste camper in NZ was een Nissan Caravan; ook een stuk kleiner dan die we nu hebben.

  • Henk
   Reply

   Haai! Ik mis de Ford Transit, is dat bewust vanwege nadelen? Bvd!

   • by NOMADS
    Reply

    Hoi! Nee hoor, maar we hebben de 7 meest gekozen uitgelicht. Ford Transit is ook zeker een geschikte bus 🙂

  • Henk
   Reply

   Dag Kasper, heb je deCaddy ook laten keuren als camper? Zo ja of zo nee, wat ben je kwijt aan wegenbelasting? Wat zijn de redenen dat jullie die hebben verkozen boven een bestelbus? Bvd!

 • Marian
  Reply

  Wat een ontzettend compleet verhaal!
  Heel veel dank voor de energie die jullie daarin hebben gestoken
  Wij gaan aan de slag, met jullie “ bijbel” op zak
  Hartelijke groet
  Marian

  • by NOMADS
   Reply

   Super leuk om te horen Marian! Veel plezier met het bouwen van de bus!
   Groeten,
   Esther en Kay

 • Niels
  Reply

  Hoi, ik zie op internet veel busjes die een bed hebben in de breedte. Zo zag ik op internet een bus met een bed van 1.90m breed in een Renault Master. De maten die jullie opgeven (en die overigens ook zo op internet staan) geven aan dat de breedte een stuk smaller is. Komt dit doordat de binnenmaat dat misschien groter is?
  We zoeken in ieder geval een busje waar we een bed in de breedte kunnen maken, hebben jullie hier tips voor?
  Groetjes,
  Niels

  • by NOMADS
   Reply

   Hoi Niels,

   Het zou goed kunnen dat het 1.90m bed op de spalken is gebouwd waardoor er meer over de breedte beschikbaar is. Heb je al eens gekeken naar een Fiat Ducato of Citroen Jumper? Deze zijn breder dan bijv. een Sprinter of Renault Master.
   Veel succes met de zoektocht naar een geschikte bus!

   Groeten,
   Esther en Kay

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search