beste bus voor camper

Top 7 meest geschikte bussen voor een camper

Welke bus is geschikt voor een camper

Wat is dé beste bus voor een camper? Het is een vraag die ons vaak wordt gesteld. Je bent je waarschijnlijk net aan het oriënteren, wil graag zelf een camper bouwen, maar vindt het lastig om een geschikte bus te vinden voor een camper. Dat is het ook. Zeker als het je eerste bus is en je niet zo goed weet wat je wil en/of waar je op moet letten. Doordat wij meerdere keren dit proces hebben doorlopen kunnen we je goed op weg helpen met welke bus je het beste kan kiezen voor een camper. 

Bepaal je budget en wensen

Voor het bouwen van een camper wordt een bedrijfswagen als basis gebruikt. Misschien heb je al een voorkeur voor een merk en type. Hier is op zich niks mis mee, want het helpt je gerichter te zoeken. Toch schuilt er gevaar ook in, want wellicht blijkt jouw merk en type voorkeur eigenlijk niet het meest geschikt is als basis voor jouw buscamper.

Wij raden je daarom aan om eerst je budget en wensen vast te stellen door antwoord te geven op onderstaande vragen. Op basis hiervan kun je gerichter zoeken naar een geschikte bus voor jouw toekomstige camper.

Vraag 1: wat is je budget?

Het budget wil je direct bij aanvang scherp hebben. Dit hadden wij helaas niet helder bij het uitzoeken van onze eerste bus in Nieuw-Zeeland. Hierdoor zagen we door de bomen het bos niet meer wat de zoektocht complex maakte. Bepaal dus vooraf heel duidelijk je totale budget en wat je hiervan wil besteden aan de bus als voor het ombouwen. Zodoende kan je sneller filteren wat je zoektocht veel eenvoudiger maakt.

kosten bus voor camper

Vraag 2: hoeveel zitplaatsen wil je in je bus?

Het aantal personen waarmee je in een buscamper wil gaan reizen bepaalt het ideale formaat van jouw bus. Wil je met niet meer dan twee personen reizen dan heb je uiteraard minder ruimte nodig dan wanneer je als gezin wil gaan reizen. Meer mensen betekent sowieso meer zitplaatsen. Houd rekening met het feit dat als je een bus van na 07/’12 koopt extra zitplaatsen in de rijrichting gemonteerd moeten worden en dat deze aan strenge montage eisen moeten voldoen tijdens de camper keuring door de RDW.

Extra zitplaatsen camper - by NOMADS

Vraag 3: welke faciliteiten wil je in je bus? 

De één wil een vast bed, een ruime zitplek en een camper douche, terwijl iemand anders genoegen neemt een eenvoudige keuken en uitschuif bed. Doordat de gewenste faciliteiten de benodigde grootte van een geschikte bus beïnvloeden, is het het belangrijk deze voor aankoop duidelijk op papier te zetten.

Camper Airco Dakkoof

Vraag 4: waar wil je heen reizen met je bus?

Nieuwe milieuzones weren oude dieselvoertuigen in steeds meer steden. Dit zal in de toekomst alleen maar meer worden. Houd hier dus rekening mee bij de aankoop van je bus. Als je graag stedentrips met je camper wil maken, dan is een benzine- of elektrische bus wellicht meer geschikt.

Van Life - by NOMADS

Vraag 5: hoe comfortabel wil je leven in een bus? 

Onze eerste bus in Nieuw-Zeeland had een mooie bedbank-constructie. Super handig, maar na een half jaar lang tweemaal daags de bedbank-constructie ombouwen waren we er wel klaar mee en verlangden we naar meer comfort. Daarnaast konden wij niet rechtop staan in onze buscamper wat voor iemand die 1,93 cm is niet ideaal is. Daarom hadden wij bij onze nieuwe bus 2 keiharde eisen: een groot vast (lengte) camper bed en we moesten er allebei in kunnen staan. 

Wanneer je van plan bent om full time in de bus te gaan reizen hecht je wellicht meer waarde aan comfort dan iemand die 3 weken per jaar op vakantie gaat. Stem het dus goed af op je persoonlijke behoeften. Tip: huur eens een camper en ontdekt wat je echt belangrijk vindt.

NOTE: jouw lengte bepaalt of je een dwarsbed kunt plaatsen of niet. Dit heeft gevolgen voor de benodigde breedte en lengte van de bus. Sommige bussen zijn breder (Citroën Jumper, Fiat Ducato) dan andere modellen (Mercedes Sprinter, Renault Master).

Camper bouwen met een volledige bouwgids

Vraag 6: hoe belangrijk vind je kwaliteit in een bus? 

Of je nou een auto koopt of een bus; kwaliteit van een tweedehands vervoermiddel blijft altijd lastig in te schatten. Tenzij je voor nieuw gaat, maar zelfs dan kunnen er nog voor 50.000 km al onverwachte reparaties moeten plaatsvinden. Wanneer doe je het goed?

Wij hebben ooit een tweedehands auto gekocht in Vancouver voor onze roadtrip door Canada en Amerika. Achteraf een kat in de zak. Wat bleek? Lekke radiator, bijna geen remschijven en een stukke koppakking. Nu is dit een extreem geval, maar het is wel gebeurd. Ook horen we wel eens verhalen van mensen die net een bus hebben omgebouwd en erachter komen dat het hele onderstel is verroest. Dus leer van deze fouten en laat ALTIJD een onafhankelijke aankoopinspectie (bijvoorbeeld door mijnautocoach.nl) uitvoeren. Dit kost je misschien € 150, maar op een groot bedrag is dat het dik waard. Met ons kortingsboek camper bouwen ontvang je onder andere € 25 korting op een aankoopinspectie. 

Door vooraf een minimum bouwjaar en maximum aantal kilometers te bepalen, kun je gerichter zoeken. Toch zegt dit niet alles, want er zijn bussen die zonder problemen +300.000 op de teller aantikken.

Wij hebben gekozen voor een bus uit 2014 met slechts 50.000 km op de teller. Mede met het oog op de toekomst, dat we er lang mee kunnen rijden en mochten we hem ooit willen verkopen, dit ook voor een mooie prijs kunnen doen. Zelfs als we er flink in hebben gereden.

beste bus voor camper

Regel & wetgeving zelfbouw campers

Voordat je een bus gaat kopen is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving omtrent zelfbouw campers. Je bent namelijk niet volledig vrij om een camper te bouwen zoals je zelf wilt. Er worden inrichtingseisen aan campers en door hiervan op de hoogte zijn voorkom je verrassingen. We lichten de zelfbouw camper wet- en regelgeving hieronder kort toe:

 1. Als je een bus ombouwt tot camper ben je verplicht deze te registreren als zijnde ‘camper’. Dit moet je laten doen bij een RDW keuringsstation. Om een bestelbus om te laten zetten naar camper moet je voldoen aan de inrichtingseisen van de RDW. Hiervoor betaal je wel eenmalig een vergoeding. Het is ontzettend belangrijk dat je op de hoogte bent van de regels zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
 2. Uiteraard moet je voor campers ook wegenbelasting betalen. In tegenstelling tot wegenbelasting voor auto’s kunnen campers in aanmerking komen voor het zogenaamde ‘kwarttarief’ waarmee je 75% korting krijgt op het reguliere tarief. Om hiervoor in aanmerking te komen dient de camper te voldoen aan de inrichtingseisen van de belastingdienst.
 3. Steeds strengere milieu wetten maken dieselauto’s minder aantrekkelijk. Eigenaren van een oude dieselauto betalen namelijk per 1 januari 2020 een toeslag van 15% op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Op de website van de RDW kun je de fijnstofuitstoot van een bus bekijken.   

Belangrijke aandachtspunten aankoop bus

Voordat we de meest geschikte bussen voor campers toelichten zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden bij de aankoop van een bus:

 1. Bij het kopen van bestelbusjes krijg je meestal nog te maken met het betalen van BPM. Dit komt omdat bedrijfswagens geen BPM hoeven te betalen. Als je een bestelbus als particulier koopt betaal je wél BPM. Je betaalt in dat geval dus meer dan alleen de verkoopprijs. Hoe ouder de bus, hoe lager de rest BPM.
 2. Vergeet ook niet de BTW. De prijzen die online bij bedrijfswagens zichtbaar zijn, zijn zonder BTW van 21%.
 3. Kijk naar de ledige massa van de bus (gewicht zonder lading en passagiers) en de toegestane maximum massa (TMM). Kies een bus met een toegestane maximum massa van 3300 of 3500 kg. Bij een TMM van 3000 kg heb je namelijk zeer weinig marge voor het bouwen en bagage.
Bestelbus camper afmetingen opmeten
TIP: Neem een meetlint mee bij de bezichtiging. Ondanks dat je de afmetingen van een bestelbus online kunt opzoeken, krijg je een veel beter beeld van de beschikbare ruimte wanneer je daadwerkelijk in de bus staat.

Gericht online naar een bus zoeken

Nu je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving omtrent omgebouwde campers en jouw wensen helder hebt, kun je gericht online zoeken naar een bus. Veel websites beschikken over handige filter systemen die bussen die niet binnen jouw budget en/of wensen passen direct uit kunnen sluiten.De volgende websites beschikken over een groot aanbod aan tweedehands bestelbussen maar als je op Google zoekt naar bestelbus occasions of bestelwagen occasions vind je er nog veel meer:

 1. Bestelbus.nl
 2. Ruinemans Bedrijfswagens
 3. Bestelauto’s op Marktplaats
 4. Bedrijfswagen.nl
 5. Dutch Vans
 6. Van der Wal Vans

Welke type bussen zijn er voor campers?

Om jouw zoektocht iets makkelijker te maken naar een geschikte bus om deze om te bouwen tot camper hebben wij hieronder de meest populaire bussen van dit moment voor je op een rijtje gezet. We hebben onderscheid gemaakt in de grotere en wat duurdere bussen en de kleinere, wat goedkopere bussen. We beginnen met de grotere bestelbussen.

Formaten van bestelbussen worden aangeduid met zogenaamde lengte en hoogte maten. Bijv: L2/H2. Helaas is hier geen standaard voor. Daarom hebben we hieronder ook alle formaten handig in een overzicht geplaatst wat jou helpt om de beste bus voor jouw toekomstige camper te kunnen vinden. Kijk goed naar de lengte en breedte van de bus en of je jouw gewenste faciliteiten hierin passen. Heb je er eentje op het oog? Maak dan een gedetailleerde camper indeling om te bepalen of daadwerkelijk alles erin zou passen. Dat voorkomt teleurstellingen!

Mercedes Sprinter bus

Een Mercedes Sprinter is misschien wel de meest populaire bus voor campers. Sprinters staan namelijk bekend als kwalitatieve bussen die zeer comfortabel rijden en bovendien vele kilometers kunnen maken. Dit maakt een Mercedes Sprinter helaas wel duurder in aanschaf dan de meeste andere populaire bussen. Een ander nadeel van Sprinters ten opzichte van bijvoorbeeld Fiat Ducato’s is dat ze minder breed zijn. Bovendien kan er bij Sprinters ouder dan 10 jaar roest optreden in de lak.

Voordelen

 • Kwalitatief en betrouwbaar.
 • Gaan doorgaans lang mee (+300.000km).
 • Comfortabel rijden dankzij goed onderstel & achterwielaandrijving.

Nadelen

 • Duur in aanschaf.
 • Roest in lak kan optreden bij oudere bussen (+10 jaar).

Mercedes sprinter bus

Volkswagen Crafter bus

Een andere zeer gewilde bus als basis voor camper ombouw is de Volkswagen Crafter. Deze komt qua formaten overeen met de Mercedes Sprinter, maar het interieur is doorgaans iets eenvoudiger. Ook heeft een Crafter een andere motor dan een Sprinter. Het voordeel is dat hij iets voordeliger is in aanschaf en bovendien iets zuiniger rijdt.

Voordelen

 • Kwalitatief goede bus.
 • Voordeliger in aanschaf dan een Sprinter & rijdt iets zuiniger.

Nadelen

 • Minder luxe interieur dan een Sprinter.
 • Minder breed dan andere geschikte bussen voor campers.

Renault Master bus

Een Renault Master is qua breedte nagenoeg gelijk aan een Sprinter en Crafter, maar qua lengte kleiner. Wil je dus een lange bus met veel laadruimte dan zul bij een Renault Master ten opzichte van de Sprinter en Crafter moeten uitwijken naar een hogere lengte klasse. Andere nadelen zijn het minder luxe interieur. Bovendien zijn H3 modellen voorzien van een polyester dak wat minder stevig is dan metaal.

De voordelen van een Renault Master zijn dat ze voordeliger zijn, een solide aandrijving hebben en dat er door de jaren heen weinig problemen zijn geconstateerd. Alleen bij oudere modellen met veel kilometers kunnen er problemen met de handrem of verlichting optreden. NOTE: Opel Movano’s en Nissan Interstars worden ook door Renault gefabriceerd en hebben dezelfde afmetingen als een Renault Master.

Voordelen

 • Relatief voordelig in aanschaf.
 • Solide aandrijving.
 • Weinig problemen geconstateerd door de jaren heen.

Nadelen

 • Minder luxe interieur & minder kwalitatieve materialen.
 • Minder waardevast dan Sprinter & Crafters.
 • Mogelijk problemen met verlichting en handrem bij oudere modellen met veel kilometers.

Fiat Ducato bus

Fiat Ducato’s zijn net als Sprinters zeer gewild. Dit komt omdat ze bijna 10 cm breder zijn en daarmee ideaal voor mensen die een bed over de breedte willen bouwen. Bovendien hebben Ducato’s relatief rechte wanden en dat maakt ze uitermate geschikt als bus voor campers. Niet voor niets is een Ducato het meeste gebruikte onderstel voor fabriekscampers. Ten opzichte van Sprinters en Crafters is een Ducato voordeliger, maar daar staat wel tegenover dat ze minder comfortabel rijden en korter zijn. Daarnaast worden er bij Ducato’s regelmatig problemen met de vering en lichtinstallatie geconstateerd. Bovendien zijn er van oudere modellen verhalen over roestige uitlaten en andere kwaaltjes. NOTE: Citroën Jumper en Peugeot Boxer komen uit dezelfde fabriek als een Fiat Ducato.

Voordelen

 • Breedste bus; ideaal voor als je een dwars bed wil.
 • Voordeliger dan Sprinter en Crafter.

Nadelen

 • Rijdt minder comfortabel.
 • Problemen met vering & lichtinstallatie, ook bij oudere modellen veel kwaaltjes.

Fiat Ducato Bus

Citroën Jumper bus

Een Citroen Jumper is nagenoeg identiek aan de Fiat Ducato, want ze komen uit dezelfde Italiaanse fabriek rollen. Toch wordt er een andere motor gebruikt die iets minder presteert.

Voordelen

 • Breedste bus; ideaal voor als je een dwars bed wil
 • Voordeliger dan Sprinter en Crafter

Nadelen

 • Rijdt minder comfortabel
 • Mindere motor dan Fiat Ducato

Geschikte bussen voor kleinere campers

Een kleiner formaat buscamper heeft als grote voordeel dat ze doorgaans zuiniger zijn qua brandstofverbruik. Daarnaast zijn ze voordeliger in aanschaf, maar ook in wegenbelasting. Bekijk hieronder de meest populaire bussen voor kleinere campers:

Opel Vivaro bus

Een Opel Vivaro is zeer geschikt als basis voor een kleine buscamper. Deze bus is verkrijgbaar in twee verschillende lengtes en twee verschillende hoogtes. Ten opzichte van een Volkswagen Transporter bus is de Opel Vivaro veel voordeliger. Toch rijdt hij niet zo comfortabel. NOTE: de Opel Vivaro is er ook in een geheel elektrische variant; de Opel Vivaro-e.

Voordelen

 • Voordeliger dan Volkswagen Transporter.

Nadelen

 • Rijdt minder comfortabel.

Volkswagen T5/T6 bus

Naast de Opel Vivaro zijn Volkswagen Transporter (T5/T6) zeer gewild als basis voor een kleine buscamper. De Transporter staat bekend om kwaliteit en betrouwbaarheid. Ze zijn zeer degelijk en hebben doorgaans een hele lange levensduur. Hierdoor zijn ze niet alleen duurder in aanschf, maar ook meer waardevast dan de eerder genoemde Opel Vivaro.

Voordelen

 • Zeer betrouwbaar & degelijk; lange levensduur.
 • Rijdt comfortabel.
 • Duur in aanschaf.

Ideeën & inspiratie

Om te bepalen welke bus bij jou past kan het enorm fijn zijn als je kan kijken naar verschillende busjes die al reeds zijn omgebouwd. Zo krijg je een goed idee wat er allemaal daadwerkelijk past in een lege bus en kun je ook beter inschatten welke grootte en type bus uiteindelijk het beste bij jou past. Klik en lees in dit blog alles over verschillende zelfbouw campers en doe direct ideeën op.

Zelfbouw Camper Inrichting & Inspiratie

Tip: gratis camper bouwen handleiding

Als je eenmaal een lege bus hebt gekocht voor een camper kun je dit natuurlijk zelf bouwen middels ons gratis e-book ‘camper bouwen’. Wil je dit liever niet zelf doen kun je er altijd voor kiezen om dit uit te besteden aan een partij die dit voor jou kan doen. Desnoods besteed je alleen bepaalde handelingen uit zoals het inbouwen van een diesel standkachel of het aanleggen van elektriciteit.

Stap voor stap leren hoe je een camper bouwt?

Download ons gratis e-book camper bouwen.

Hoi, wij zijn Esther & Kay

Twee avonturiers die met een zelfbouw camper de wereld verkennen. Sinds 2018 helpen wij mensen met het bouwen van een camper en bieden we inspiratie voor onvergetelijke roadtrips.

43 Vragen en reacties

 1. Is er een bepaalde reden dat je de Peugeot Boxer niet noemt? Of zie je die hetzelfde als de Citroen Jumper?
  En ik ben benieuwd naar of de ene motorisch betere papieren heeft dan de ander.

  1. Hoi Hans,

   Nee, die zien we als hetzelfde. Wat betreft de motor durf ik je niet te zeggen. Zou je even moeten Googlen.

   Groet,
   Kay & Esther

  1. hoi,
   ik woon in Doetinchem en is dat te doen met practische tips? ik wil beginnen met het uitwisselen van gedachten over hoe het maken verloopt. bv het plan bekijken of er aanpassingen nodig zijn
   groet,corrie

 2. Kleiner kan eventueel ook, wij hebben een leuke camper gemaakt van een VW Caddy Maxi. Inclusief volwaardig bed, zetel wanneer bed is ingeklapt, tafel en 2 pits fornuis keukentje…

  1. Yes dat kan ook zeker!! Onze eerste camper in NZ was een Nissan Caravan; ook een stuk kleiner dan die we nu hebben.

  2. Hoi! Als jij veranderingen in je auto aanbrengt dien je deze te laten keuren door de RDW. Daarnaast zul je meer wegenbelasting betalen dan het voordelige kwarttarief waar campers voor in aanmerking komen. Dit komt omdat je de camper naast recreatief gebruik ook gebruikt voor woon- werkverkeer. Je kunt het beste telefonisch contact opnemen met de Belastingdienst over hoe en wat. Succes!

  3. Hoi! Nee hoor, maar we hebben de 7 meest gekozen uitgelicht. Ford Transit is ook zeker een geschikte bus 🙂

  4. Dag Kasper, heb je deCaddy ook laten keuren als camper? Zo ja of zo nee, wat ben je kwijt aan wegenbelasting? Wat zijn de redenen dat jullie die hebben verkozen boven een bestelbus? Bvd!

 3. Wat een ontzettend compleet verhaal!
  Heel veel dank voor de energie die jullie daarin hebben gestoken
  Wij gaan aan de slag, met jullie “ bijbel” op zak
  Hartelijke groet
  Marian

  1. Super leuk om te horen Marian! Veel plezier met het bouwen van de bus!
   Groeten,
   Esther en Kay

 4. Hoi, ik zie op internet veel busjes die een bed hebben in de breedte. Zo zag ik op internet een bus met een bed van 1.90m breed in een Renault Master. De maten die jullie opgeven (en die overigens ook zo op internet staan) geven aan dat de breedte een stuk smaller is. Komt dit doordat de binnenmaat dat misschien groter is?
  We zoeken in ieder geval een busje waar we een bed in de breedte kunnen maken, hebben jullie hier tips voor?
  Groetjes,
  Niels

  1. Hoi Niels,

   Het zou goed kunnen dat het 1.90m bed op de spalken is gebouwd waardoor er meer over de breedte beschikbaar is. Heb je al eens gekeken naar een Fiat Ducato of Citroen Jumper? Deze zijn breder dan bijv. een Sprinter of Renault Master.
   Veel succes met de zoektocht naar een geschikte bus!

   Groeten,
   Esther en Kay

 5. Leon F.N. Kleynen

  Hallo wij hebben ons oog laten vallen op een Peugot Boxer. Het is een marge bus. Echter deze heeft 2 schuifdeuren en vroeg mij af of dit al dan niet handig is. Ben ook erg benieuwd naar indeling mogelijkheden van deze bus. Alvast bedankt, Gr. Leon

  1. Hoi Leon,
   Bedankt voor je bericht. De voordelen van twee schuifdeuren zijn dat je in de zomer de bus goed kan ventileren, er makkelijk in te stappen is bij eventuele extra zitplaatsen, meer uitzicht en daglicht (mits extra ramen). In ons zelfbouw camper inspiratie e-book staat een soortgelijke buscamper. Wellicht dat je daar wat inspiratie uit kunt halen. Veel plezier met de bouw!

  2. Elisabeth Heertjes-Remmen

   Ha Esther en Kay

   Ben n dansdocente net met “ pensioen. Graag willen mijn partner en ik een buscamper , niet te groot, gaan verbouwen en hopelijk snel op reis. Heb jullie boeken , super materiaal, gekocht.
   Toch hoor ik graag jullie idee van merk buscamper. En welk bedrijf betrouwbaar is .
   Hoop dat dit niet te veel gevraagd is
   Groet Kit

  3. Hoi Kit. Wat leuk dat jullie een camper willen gaan bouwen :)! Wat betreft merk: Volkswagen en Mercedes bussen worden doorgaans gezien als zeer solide bussen die vele kilometers (en dus jaren) meegaan. Maar als je bijvoorbeeld een dwarsbed wilt dan zijn Fiat Ducato’s en Citroën Boxers wellicht het meest geschikt omdat je hierin een bed van 193 cm over de breedte kunt creëren. Toch zouden we je adviseren om je niet blind te staren op een specifiek merk. De algemene staat van een bus is eigenlijk het allerbelangrijkste. Heb je een bus op het oog dan kun je een RDW kentekencheck doen. Hier kun je bijvoorbeeld zien of de tellerstand logisch is, of de bus ooit is gestolen, eventuele terugroepacties etc. Daarnaast raden we je aan om een onafhankelijke aankoopkeuring uit te laten voeren alvorens je overgaat tot aankoop van de bus. Hiermee voorkom je dat een kat in de zak koopt. Dit hebben wij ook laten doen door mijnautocoach.nl. De kosten voor zo’n keuring betalen zich doorgaans dubbel en dwars terug doordat er vaak een aantal punten worden uitgehaald die je een sterkere onderhandelingspositie geven. Wij hebben onze bus destijds gekocht bij Ruinemans en kunnen hen naast Bestelbus.nl aanraden. TIP: in ons kortingscode e-book tref je korting aan voor op de onafhankelijke aankoopkeuring en voor de aankoop van een bus bij Bestelbus.nl. Wij wensen jullie veel plezier met bouwen en hopelijk volgen er vele mooie reizen. Groeten, Esther en Kay

 6. Hallo,
  Jullie hebben een dakairco (2000 w). Hoe gebruiken jullie het op plaatsen waar geen walstroom voorhanden is. Een omvormer zal belastend zijn voor de accu’s voor dit doel.

  Groeten,

  Gerard

 7. Ik vrouw 74 wil ook aan camper/Bus beginnen nu ik alleen ben,
  Zelf inbouwen dat gaat zeker niet lukken.
  Begrijp wat ik ook neem “het belangrijkste is de automotor ??
  Realistisch gezien zal ik er geen 10-20 jaar meer gebruik van kunnen maken.
  Ogen Oren handen benen moeten het goed blijven doen.
  Ik heb er totaal geen verstand van en hoop dat U.iemand een goede oplossing heeft voor mij Als beginner.Noit camper gehad Ooit zelf een VW transporter gehad/gereden Maar vind die net te klein als ik langer weg zou willen Bijna geen berg/opslagruimte.Stahoogte of uitvouw/tent ook prima omdat ik toch al krom ga lopen en het niet erger wil maken Belangrijk onder de 6 meter zodat ik het aan kan < Voldoende is bed /kook/water/ koelk/toilet/portipot z\zitje 1á2 pers. misschien kacheltje? Bijvoorbaat mijn dank voor het meedenken advies en UW tijd Mary en wat ik vergeet en belangrijk is

  1. Dag Mary, wat ontzettend leuk dat u aan een camper wil beginnen! Wellicht is een Ford Nugget een optie? Dit is een compacte buscamper voorzien van alle gemakken. Eventueel zou u ook contact kunnen opnemen met onze partner B&S. Zij bouwen bus campers geheel op maat en denken graag met u mee. Op deze pagina kunt een geheel vrijblijvende offerte aanvragen. Alvast veel reisplezier gewenst!

 8. Hallo Esther en Kay. Ik zit te denken aan een meubel bak wagen. Dat is een vierkante opbouw, vaak met laadklep. De ruimte is dan gigantisch t.o.v. De meeste bus campers. Bij veel modellen is de toegestane laadvermogen 600 kg. Hebben jullie enig idee (of misschien wel een exact getal) van het gewicht van de hele ombouw actie. Dus hoeveel kg hebben jullie toegevoegd aan het voertuig als gevolg van de ombouw? Welke nadelen zouden er aan dit model voertuig kunnen zitten

  1. Hoi! Onze bus woog kaal iets van 1950 kg en na ombouw 2800 kg.. Maar daarbij moet ik wel zeggen dat wij redelijk zwaar bouwmateriaal hebben gebruikt. Reken gemiddeld op 600-800 kg voor de ombouw. Daarnaast moet je rekening houden met het gewicht van je bagage. 600 kg lijkt mij daarom te krap. We hebben een blog geschreven over het gewicht van een camper en hoe je overbelading voorkomt. Wellicht heb je daar wat aan 🙂 Qua model voertuig; kijk goed naar de afmetingen. Hoe groter een bus, des te duurder ferries e.d. zijn. Ook parkeren kan lastiger zijn. Succes met de keuze!

 9. Hoi 👋🏻

  Ik vroeg me af wat volgens jullie de kleinste meest geschikte bus is voor een camper.
  Ik wil er ook mijn boodschappen mee kunnen doen en de kids kunnen vervoeren maar ook een bed in kunnen maken koelkast en kookstel.

  En zijn caravanonderdelen geschikt om over te zetten in een camper?

  Hoor het graag, alvast bedankt ☺️

  1. Hoi! Qua kleinere busjes kun je kijken naar Volkswagen T4/T5 modellen of iets vergelijkbaars. Houd hierbij wel rekening met de camper inrichtingseisen van de Belasingdienst en RDW (i.v.m. de stahoogte). En in principe zijn caravanonderdelen geschikt om over te zetten, maar houd wederom de inrichtingseisen in gedachten. En het is belangrijk dat de onderdelen stevig kunnen worden gemonteerd in verband met veiligheid. Succes!

 10. Hoi hoi, die tabelletjes mooi op een rij zijn subliem! Ik zoek al weken naar dergelijke informatie. Wat het helemaal compleet zou maken zijn de buitenafmetingen van de busjes. Kwestie van te weten of het binnen een parkeervak/garage/schuur/etc… past. Hartelijke groet en doe zo verder!

 11. Wat onwijs veel handige informatie geven jullie zeg! Wij hebben toevallig ook onze eerste campervan in Nieuw-Zeeland gekocht (Toyota Hiace uit 1989), maar die was al helemaal opgebouwd. Daar een jaar mee rondgereisd, geeft het ultieme gevoel van vrijheid. Leon heeft nu een werkbus als stukadoor, dus wie weet bouwen die ooit nog eens om haha

  1. Bedankt voor je lieve woorden! Leuk om te horen en wat gaaf dat jullie een jaar in NZ hebben gereisd met een campertje! Toyota Hiace zie je daar inderdaad heel veel. Zou fantastisch zijn als jullie de werkbus als camper ombouwen, er is in Europa ook zoveel moois te ontdekken. En je kunt de camper zelfs verschepen naar een ander continent 🙂 Anyway, veel reisplezier!

 12. renault master

  de ford transit uit 2001 raad ik je NIET aan, veel te veel problemen mee gehad. die van ons heeft een box achterop van iets van 20m2 mee rijders kan niet meer open, als ie volgelaaie zit is ie niet voor uit te branden. wij hadden hem per ongelijk tot 4 ton volgelaaie, terwijl hij maar 3.5 mocht. versnellingsbak is er aan gegaan en een nieuwe motor.
  renault master/mascott aan te raden

 13. Hallo,
  Wij zijn op zoek naar een andere camper. Een uitdaging is het bed. Met mijn lengte van 1.98 en de wens om een vast bed in de breedte hebben. 🥴
  Nu zie ik wel vaker zelfbouwcampers die aan de achterzijde, aan beide zijkanten, een kleine uitbouw hebben ter hoogte van het bed. Op deze manier lijkt een langer bed mogelijk.
  Hebben jullie hier ervaring mee?

 14. Fijne info. Wij zijn op zoek naar een l2h2 bus om om te bouwen. We willen graag een beetje een beetje zuinige bus. Ben dus al tijdje op zoek naar een vergelijk wat de zuinigste bus is met sta hoogte.
  Hebben jullie de gouden tip?
  Groetjes,
  Louise

  1. Hoi Louise,
   Fiat Ducato’s zijn relatief zuinig een brandstofverbruik van 5,8 liter per 100km en een CO2-uitstoot van 153 gram per kilometer. Je kunt bijvoorbeeld een Fiat Ducato L2 of L3 en een H2 of H3 hoogte, afhankelijk van je eigen lengte.

   Groeten,
   Esther

 15. Hi, ik wilde vragen of jullie kunnen zeggen welke kleinste bus in de markt stahoogte heeft. Ik ben zelf 1,80 (afgerond). Ik kan het niet vinden via Google. Ik mik eigenlijk op een maximale lengte van 500 cm. Krijg langzaam aan het idee dat het simpelweg niet bestaat..

  1. Hoi Imke,
   Heb je al eens gekeken naar een Nissan NV200 of een Citroen Berlingo? Zeer waarschijnlijk zul je hier een hefdak in moeten (laten) plaatsen ivm de vereisten van de Belastingdienst.

 16. Evert Hertsenberg

  Mij wordt, voor het ombouwen van een bedrijfsbus naar een camper, de Ford Transit (type voor ‘Custom’) aangeraden omdat die het minst storingsgevoelig zou zijn. Reacties?!

 17. Ik heb een volkswagen transporter bestelbus 2.5 TDI 75 KW gezien op marktplaats. Ziet er prima uit, 217000 op km teller. Wel uit 1999. Raden jullie dit aan om te kopen?
  Het is mijn eerste bus die ik dan zou kopen, om om te bouwen naar camper, maar ik heb er nog niet heel veel verstand van.

  1. Dag Andrea,
   Dat is heel lastig in te schatten. Persoonlijk kiezen wij liever voor een wat nieuwere bus, vanwege milieuzones en verwachte reparaties en onderhoudskosten. Maar een bus kopen is zo persoonlijk en hangt van verschillende factoren af. Wij raden je in ieder geval aan om een onafhankelijke aankoopinspectie te doen zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven