KAMPEREN IN AMERIKA: ALLES WAT JE MOET WETEN

Wie droomt er nou niet van slapen onder een heldere sterrenhemel of marshmallows roosteren boven een knisperend kampvuur tijdens een roadtrip door Amerika?! Gelukkig is Amerika het land bij uitstek om te kamperen! Overal in het land zijn campings te vinden, ze zijn gemakkelijk te reserveren en een stuk betaalbaarder dan een gemiddelde hotelovernachting. Maar het is vooral erg leuk! Of je nu van luxe houdt of niet; er is voor ieder wat wils. In dit artikel vertellen we je alles over kamperen in Amerika: waar je campings kunt vinden, de verschillende type campings, waar je ze kunt reserveren en we geven je nog wat algemene tips over kamperen in Amerika. 

Waar en hoe kun je eenvoudig een camping vinden, reserveren en betalen?

Voor een snel overzicht van de verschillende campings in jouw voorkeurslocatie kun je het beste Google Maps raadplegen, waarbij je zoekt op ‘campground’ of ‘campsite’. Vervolgens moet je naar desbetreffende website gaan waar je vaak vooraf kunt reserveren (min 2/3 dagen van te voren). Daarnaast heeft elke staat in Amerika zijn eigen website waar de campings in de nationale parken op staan die je online vooraf kunt reserveren en betalen.

Flexibel (last-minute) een boeken is helaas niet altijd makkelijk in Amerika, met name in het hoogseizoen. Wil je verzekerd zijn van een plekje dichtbij jouw route? Dan adviseren wij maanden van te voren alvast te boeken. Wij hebben alles last-minute gedaan wat enerzijds veel flexibiliteit biedt maar anderzijds ook veel stress kan bezorgen omdat je niet altijd een beschikbare camping kunt vinden, waardoor je soms tientallen kilometers moet uitwijken.

First come, first serve

Sommige campings zijn niet online te reserveren en hanteren een zogenaamde ‘first come, first serve’ principe. Wat betekent dat plekjes zich vullen op basis van aankomst. Je moet hiervoor wel vroeg uit de veren als je in het hoogseizoen reist: de meeste plekken zijn namelijk al voor 7u ’s morgens gevuld. Deze type campings zie je veelal terug in de Nationale Parken.
Wellicht overbodig, maar om een kampeerplek vooraf te reserveren heb je altijd een creditcard nodig. Pinnen met een gewone debit kaart, zoals Maestro, is alleen mogelijk bij een geld-automaat (ATM).

De verschillen in campings + kosten

Vrijwel overal in Amerika kun je kamperen. Er is onderscheid te maken in verschillende campings en de daarbij behorende faciliteiten. Zo zijn er staatscampings, particuliere campings, speciale RV campings en primitieve backcountry campings.

1. Campings in nationale parken

+ Goedkoop; voor een en kampeerovernachting betaal je gemiddeld slechts €20 p.n. per tent tot maximaal 6 personen.
+ Gunstige locatie; ruime plekken met picknicktafel en dichtbij de hoogtepunten van het desbetreffende nationale park.
– Primitieve voorzieningen; toiletten en stromend water is aanwezig, maar douches ontbreken vaak. Dit kun je elders in het park doen tegen betaling.
– Vooruit boeken is een must! Zeker in het hoogseizoen; sommige campings zijn 6 maanden van tevoren al volgeboekt.

2. Luxere, particuliere campings

+ Goede voorzieningen; douches, wasmachines, WiFi en soms een zwembad.
+ Flexibel & makkelijker vooraf te boeken dan staatscampings
– Duurder dan campings in nationale parken; prijzen variëren van €20 – €45 p.n. per tent.
Niet gelegen in de nationale parken; soms op wel meer dan 1u afstand rijden.

TIP: KOA-campings. Tijdens onze roadtrip hebben wij vaak op een KOA-camping gestaan. Dit is een franchise keten met luxere campings in zowel Amerika als Canada waar je met een tent, camper en/of caravan kunt kamperen.

+ Uitstekende faciliteiten; altijd WiFi, zwembad, douches, wasmachines, mini campstore, behulpzaam personeel.
+ Vaak goed gelegen; nooit in een nationaal park, maar wel op steenworp afstand.
+ Perfect voor gezinnen met kinderen
+ Extreem makkelijk online te boeken
– Prijzen hoger dan gemiddelde camping in de regio; prijzen voor een tent en 2 personen beginnen bij €25 p.n.
Check de website voor KOA-locaties, beschikbaarheid en om reserveringen te maken.

3. Speciale RV campings (alleen voor grote campers/ caravans)

+ Goede voorzieningen
+ Meestal gunstige locatie; met name in grote steden.
– Tenten zijn niet welkom
– Duur; prijzen zijn gemiddeld €55 p.n. per caravan/ camper.

4. Backcountry campings

Speciaal voor de avonturier die een meerdaagse hike op de planning heeft staan of niet om luxe geeft. 
+ Goedkoop; je betaalt gemiddeld €10 p.n. per tent.
Prachtig gelegen in de natuur; rustig afgelegen, minder toeristen.
– Minder toegankelijk; je kunt er niet met de auto komen.
– Basic voorzieningen; vaak alleen een eco-toilet aanwezig.
– Backcountry permit nodig; vooraf boeken is noodzakelijk! De vergunningen vliegen als warme broodjes over de toonbank, dus wees er op tijd bij!

Pas op voor beren en ander wild-life!

Amerika is een bear-country wat inhoudt dat je beren in de vrije natuur tegen kunt komen. Alhoewel de kans op een ontmoeting met een beer op 10m afstand is net zo groot als het winnen van een jackpot, zul je toch de nodige voorzorgsmaatregelen moeten treffen als je gaat kamperen in een gebied waar beren voorkomen:
– Laat geen eten/ deo’s/ tandpasta en andere toiletspullen achter in je tent. Berg deze op in je auto of op minimaal 100m afstand in de natuur. Sommige campings bieden speciale bearlockers.
– Laat ook geen etensresten achter op je kampeerplek. Dit geldt ook voor vieze pannen, afval etc. Beren ruiken alles!
– Neem bearspray mee als je gaat hiken en maak geluid. Mocht je dan toch zo’n beer tegenkomen, dan ben je gewapend met effectieve spray. Belletjes helpen niet; beren kunnen dit geluid namelijk niet traceren!
Naast beren leven er ook cougars, giftige slangen en ander wild-life in Amerika. Wees dus altijd op je hoede wanneer je gaat kamperen.

Mocht jij nog tips of vragen hebben over kamperen in Amerika? Laat het ons weten in een bericht hieronder.

Lees meer:

6 Tips om goedkoper door Amerika te reizen

Alle blogs over West-Amerika

Begin met typen en druk op enter